Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDEKS RAZVIJENOSTI

Najmanja hrvatska općina više ne treba pomoć države

Dekanovec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
28.12.2014.
u 21:27

Neće preko noći ostati bez dosadašnjih potpora. Smanjivat će se tijekom tri godine, pa će u prvoj dobiti 65 posto, u drugoj 45, a trećoj 30 posto novca

Općina Dekanovec koja je s 800 stanovnika najmanja u Hrvatskoj, izašla je iz sustava potpomognutih područja jer joj je indeks razvijenosti prešao 80 posto.

- Osjećaji su podijeljeni. Niti smo puno izgubili, niti smo puno dobili. Istina, država nam je financijski pomagala, ali smo zato ostajali bez razvojnih projekata koje su nam u ministarstvima i fondovima odbijali uz obrazloženje da nam ne trebaju jer nam država već pomaže. Tu smo bili zakinuti - kaže načelnik Ivan Hajdarović (HDZ). Smatra da kriteriji po kojima se mjeri indeks razvijenosti nisu dobri. Ne treba, ističe, gledati samo prihode po stanovniku nego i radi li u općini liječnik, poslovnica neke banke i drugi sadržaji, kakva je demografska slika...

- Hajde, ako smo zbog toga što je naš indeks razvijenosti prešao 80 posto prepustili mjesto nekoj drugoj općini ili gradu, koji su ispod nas i treba im pomoći, onda u redu. Nećemo preko noći ostati bez tih prihoda. Postoji razdoblje prilagodbe, pa će se oni smanjivati tijekom tri godine. U prvoj ćemo dobiti 65 posto, u drugoj 45, a trećoj 30. Tek ćemo tada vidjeti kolika će biti razlika - napominje Hajdarović. Proračun za iduću godinu povećali su jer očekuju novac iz EU fondova.

I dok je Dekanovec izašao iz sustava, po prvi put ušle su međimurske općine Belica, Domašinec, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Orehovica, Selnica, Štrigova, Pribislavec i grad Mursko Središće, dok je Podturen zadržao svoj status potpomognute općine. Danas svaka druga međimurska općina treba pomoć države jer im je indeks razvijenosti manji od 75 posto!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije