Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRHTAVANJE TLA

Najtrusnije područje u Hrvatskoj! Dalmaciju su kroz povijest udarali biblijski potresi: 'Gradovi su nestajali u sekundi'

25.04.2022.
u 11:58

Daleko najtrusnije područje je Dalmacija koja je pretrpjela najrazornije potrese otkako postoji seizmološko mjerenje. Najpoznatiji je dubrovački potres koji je izbrisao grad s lica zemlje. Prema nekim procjenama, poginulo je i ozlijeđeno od 2200 do 3000 ljudi. Nakon potresa nastao je tsunami, a prema povijesnim zapisima, nizozemskom konzulu Jakobu van Dammu jedan je mornar u luci ispričao da je "voda iz luke tri puta uzmakla, tako da je brod na dno pao i udario". Poznato je, naime, da plitki podmorski potresi velike magnitude mogu izazvati tsunamije, što je, srećom, rijetkost u Hrvatskoj. U članku doznajte zašto je jug Dalmacije toliko trusan i koja su područja u Hrvatskoj najmanje seizmološki aktivna?

Komentara 1

TR
tratincica68
15:28 25.04.2022.

Znate onu staru.sve je dobro dok bog ne umisa prste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?