Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlast i novinari

Najgora ministarstva kulture i financija, HZZO i Josipović najbolji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.06.2014.
u 15:22

Anketirani novinari traže redovne novinarske konferencije na kojima će premijeru i ministrima moći postavljati pitanja

Uz sve brojne aktualne probleme, vlada Zorana Milanovića ima još jedan. A to je – odnos prema novinarima. Jer, za novinarska pitanja najzatvorenija su državna tijela s najvećom koncentracijom političke i financijske moći – središnji ured Vlade i Ministarstvo financija. Državna tijela snažno diskriminiraju novinare prema utjecaju i kritičnosti medija za koje rade, a često se (ne)mogućnost obavljanja novinarskog posla svodi na osobna poznanstva između novinara i političara, a glasnogovornici su novinarima najčešće – prepreka. Rezultati su to istraživanja odnosa Vladinih i državnih tijela prema novinarima koje su od 7. travnja do 7. svibnja proveli Zbor istraživačkih novinara HND-a i GONG uz stručnu pomoć Dragana Bagića s Filozofskog fakulteta.

Anketu s pitanjima ispunilo je 138 novinara iz tiskovina, s radija, televizija i portala. Iako anketirani novinari smatraju da je sadašnja Vlada nešto malo otvorenija i dostupnija od prijašnje, istraživanje je pokazalo da, uzimajući u obzir ukupnu prosječnu ocjenu (za kvalitetu i brzinu dobivanja odgovora, dostupnost dužnosnika za intervjue i izjave...), najlošiji odnos s novinarima imaju ministarstva kulture (što je posebno poražavajuće jer je upravo to ministarstvo i nadležno za medije), financija i poljoprivrede te Vlada, dok su novinari najboljima ocijenili Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranja, Ured predsjednika Josipovića te ministarstva uprave, graditeljstva i prostornog uređenja, branitelja i obrane. Poseban je problem nepostojanje redovnih novinarskih konferencija na kojima bi novinari premijeru i ministrima mogli postavljati pitanja.

– Brana su nam često glasnogovornici među kojima je dosta bivših novinara. A dobar novinar ne znači i dobar glasnogovornik. Zabrinjavajuće je i to da 20% novinara drži da su neformalni kontakti s političarima normalna pojava. Imamo inflaciju tematskih konferencija, a još za vrijeme Tuđmana i Račana konferencije za novinare bile su redovite, no tu su praksu dokinuli Sanader i Milanović – rekao je čelnik Zbora istraživačkih novinara Hrvoje Zovko.

Novinari su predložili izravnu komunikaciju s dužnosnicima.

>> Urednica Večernjakovog IQ magazina nagrađena za najbolji ICT članak

Komentara 10

SL
_Slavonac_
18:56 07.06.2014.

Svi ste losi, kompletna vlada

EB
eto_bas_zato
19:06 07.06.2014.

Najgora vlada ikad

DU
Deleted user
16:28 07.06.2014.

Nas vrli predcednik je u svemu najbolji.....ipak je on nada i svjetlo na kraju tunela za mlade i novokomponovane antifasiste....bljak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije