Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZMIJOLOVCI IMAJU POSLA

Najezda zmija u Slavoniji: 'Sve ih je više, ulaze u napuštene kuće, gmižu nam po dvorištima i autima'

Foto: PIXSELL
1/3
29.06.2021.
u 09:26

U selima je, kaže, puno starih i zapuštenih kuća, zmije dolaze kako bi se hranile miševima i zavlače se u kuće u vrijeme polaganja jaja, a kada si naprave stanište, teško ih je pronaći

U posljednje se vrijeme zmije sve češće pojavljuju u naseljima u Slavoniji, na najrazličitijim lokacijama, što među građanima izaziva strah i nelagodu.

Inženjer agronomije Vlado Lađarević, koji je s najpoznatijim hrvatskim zmijolovcem Darkom Karamazanom krajem 2019. osnovao Udrugu za zaštitu životinja "Zmijolovac", kaže da je ove godine u odnosu na lani povećan broj zmija, no da se ipak ne može govoriti o najezdi, piše Glas Slavonije. Upozorava na veliku koncentraciju i brojnost miševa, zbog čega ima i više zmija, a nagodinu ih očekuje i još više.

U selima je, kaže, puno starih i zapuštenih kuća, zmije dolaze kako bi se hranile miševima i zavlače se u kuće u vrijeme polaganja jaja, a kada si naprave stanište, teško ih je pronaći.

Foto: PIXSELL

Do sada su imali dvadesetak intervencija. U Slavoniji ove godine nisu uhvatili otrovnicu, ali su u Lici uhvatili pet poskoka. Uglavnom dolaze na skladišta s prehrambenim namirnicama. Ovog su proljeća, napominje, u okolici Broda bila tri ugriza riđovki za koje on osobno zna.

Na području Općine Draž u Baranji intervenirali su na poziv Županijskog centra 112 Osijek. Uplašeni i šokirani vlasnici kuće čuli su kako im zmija gmiže iznad glave, u stropu dnevnog boravka obloženom plastičnom lamperijom. Iz Općine su zmijolovcima poslali odobrenje za intervenciju. Morali su ukloniti lamperiju i pronašli su dvije velike zmije bjelice dužine oko 170 i 150 centimetara. 

U samo tjedan dana dvaput su intervenirali u Slobodnici kod Slavonskog Broda. Jednu su zmiju pronašli tek kada su rasporili zaštitno platno s donje strane trosjeda u koji se uvukla, a u drugom slučaju oko metar i pol duga zmija pronađena je u šupi, u izolacijskoj spužvi. Lađarević i Karamazan nedavno su bili i u Karlovcu. Namučili su se s nalaženjem zmija koje su se uvukle u automobil.

Foto: PIXSELL

Kada građani nazovu 112 i zatraže pomoć, oni ih odmah spajaju s Udrugom "Zmijolovac", koja ima rješenje Ministarstva i koja potom kontaktira Grad ili Općinu. Zmijolovci ne zalaze u prirodno stanište zmija, nego ih premještaju iz kuće, automobila, pomoćnih prostorija, okućnice...

Sukladno Zakonu o zaštiti životinja, a prema pravilniku o postupanju s posebno zaštićenim životinjskim vrstama, troškove hvatanja i zbrinjavanja zmija snose lokalne jedinice na čijem se području intervenira.

Ključne riječi

Komentara 4

KR
kromo
02:09 10.07.2021.

Heh, još ove godine nisam vidio zmiju u prirodi, a živim u mjestu gdje ima oko 35%napuštenih kuća........naslov je bombastičan !?

EM
emojmile
20:25 06.07.2021.

Bitno da smo mi prodali ili uništili imunološki pa sad nemamo ili kupujemo protuotrov... b...ti drz....

TZ
tomislav.zubovic
15:23 29.06.2021.

Mačke su jedino rješenje, gdje ima mačaka tamo nema ni Mišje groznice a ni zmija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije