Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najezda agresivnih kukaca: Ubod je vrlo bolan, evo kako ga izbjeći

Osa zemljarica je vrlo agresivna. Žalac ima građen kao i pčela te nakon uboda ostaje zaboden, a ubod je vrlo bolan.
07. rujna 2020. u 10:56 2 komentara 5401 prikaza
Ose uništavaju vinovu lozu i jedu plod, grožđe
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Neki imaju problema s njihovim gnijezdima na tavanima, u roletama, ispod žljebova, u poštanskim sandučićima, zapuštenim prostorima, no najviše ih je ipak na njihovu prirodnom staništu – u šumi. Tako je i u zagrebačkim park-šumama Tuškancu, Kraljevcu, Jelenovcu i Grmoščici, upozoravaju Hrvatske šume, povećana aktivnost osa i pčela, a posebice je tako bilo u lipnju, srpnju i kolovozu. Ističu da se treba paziti i stršljena, da ne bi došlo do uboda kao što se to dogodilo planinaru kojeg je Hrvatska gorska služba spašavanja nedavno spasila s obronka Medvednice jer je, nemoćan od otrova, ostao nepomičan, bespomoćan i sam usred šume.

Loša strana ljeta Budite oprezni: Evo što trebate napraviti ako vas ubode osa

Zimi matica hibernira u zemlji

Srećom, sve je na kraju dobro završilo zahvaljujući odgovornosti stradalog, a da se to ne dogodi još nekome i da se ubodi tih sezonskih kukaca izbjegnu, Hrvatske šume imaju nekoliko uputa kojih bi se valjalo pridržavati.

– Uz pomoć Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izdvojili smo neke savjete. Ne smije se, dakle, nositi šarena i crna odjeća. Nosite bijele, svijetlosmeđe ili bež boje koje odbijaju kukce. Nikako ne koristite kozmetiku ili parfeme cvjetnih mirisa, a posebno treba biti oprezan tijekom pripreme i konzumiranja hrane u prirodi, odnosno na otvorenom. Hrana i piće privlače kukce, osobito ose, pa pripazite pri konzumaciji voća i voćnih sokova te pića iz limenki.

Akcija spašavanja na Medvednici SPAŠAVANJE NA MEDVEDNICI Planinar se nije mogao kretati nakon uboda stršljena, ali HGSS je pohvalio njegovu reakciju

Šumska osa je kukac koji živi u cijeloj Europi, nije česta i nije agresivna. Gradi zaštićeno leglo u krošnjama drveća i grmlju, a može se naći i u kućištima roleta. Za razliku od nje, osa zemljarica je vrlo agresivna. Žalac joj je građen kao i pčelama te nakon uboda ostaje zaboden u koži, a ubod je vrlo bolan. Osim na njih, važno je pripaziti i na pčele čije se dinamičnije ponašanje tek očekuje.

– Imali smo tridesetak slučajeva, odnosno intervencija, protekli mjesec, ali nije to nimalo neuobičajeno. Tek se pripremamo i očekujemo pravi posao u rujnu, ali i listopadu. Pčele su, naime, u pravilu najaktivnije tijekom svibnja, a ose i stršljeni tijekom kolovoza. To je prirodni proces – kaže Dražen Jerman, predsjednik Hrvatske udruge pčelara “Pčelinjak”. Zimi je matica u zemlji i hibernira. Na proljeće se budi i osniva svoj roj koji oprašuje biljke, gradi košnice, pravi med… – Ako se nađete oči u oči, odnosno imate nekih problema s pčelama, osama, stršljenima, možete se javiti našoj udruzi koja daje savjete, ali ne uklanja košnice i slične stvari – objašnjava Jerman. Jedna od preporuka koju najčešće daju stanovnicima metropole je postavljanje klopki za stršljene te dezinsekcija i deratizacija, pa stručnjaci s adekvatnom opremom i na siguran način uklone gnijezda.

Stipica Čičak uništava gnijezda stršljena anafilaktički šok Policija u grmlju pronašla mrtvog muškarca. Umro je od uboda stršljena

Predavanja i edukacije

– U studenome ćemo ponovno, kao i lani, organizirati predavanja i edukacije, najvjerojatnije po mjesnim odborima. Svatko će imati priliku naučiti od stručnjaka kako se, uz ostalo, odnositi prema kukcima, treba li ih dirati ili ne, koga nazvati za pomoć… – kaže Jerman. Dođe li do uboda pčele, stršljena ili ose, postoji i nekoliko korisnih savjeta kako da si čovjek sam pomogne. Iako je od 70 do 80  posto, kako stoji u priručniku udruge i Grada “Pčele, stršljeni i ose”, Zagrepčana alergično na ubod insekata, samo se kod 10 posto razvije alergija, a ostali imaju reakcije na ubod. U slučaju uboda, treba ukloniti žalac, popiti šumeći kalcij, staviti hladni oblog i namazati Synopen kremom. Ako se, pak, dogode velike promjene na koži po cijelom tijelu, dolazi do oticanja ždrijela i grkljana, uznemirenosti, straha, bolova u trbuhu, oticanja usnica i očnih kapaka, tresavice, treba zvati hitnu pomoć ili otići k liječniku.

ANALIZA
Može li se scenarij SDP-a i Možemo! ponoviti na desnici? Evo što kažu analitičari
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika