Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Memorijal GROM

Najbolji hrvatski snajperisti stižu u Osijek, a na Pampasu će odmjeriti svoje snage

Foto: Suzana Lepan Štefančić
1/3
08.10.2019.
u 15:24

U sklopu Groma dodjeljuje se i nagrada za životno djelo "Ivica Repušić" – priznanje za doprinos u stvaranju hrvatske neovisnosti pojedincima ili skupinama nedovoljno poznatima hrvatskoj javnosti.

Najbolji snajperisti iz cijele Hrvatske okupit će se 19. listopada na Pampasu u Osijeku. Riječ je o Memorijalu hrvatskih snajperista – GROM, koji se održava već desetu godinu zaredom, povodom Dana neovisnosti RH, a predstavlja jedinstveno natjecanje najelitnijih postrojbi oružanih snaga RH, specijalne policije i hrvatskih branitelja.

- Postoji izrazito velik interes natjecatelja, koji je prerastao i same kapacitete. Samo za usporedbu, na Državnom prvenstvu Hrvatske u gađanju vojničkom puškom ove godine sudjelovao je 31 strijelac sa 52 nastupa, dok mi bilježimo 200-tinjak natjecatelja s više od 300 nastupa – prikazuje Boris Komar, koordinator sportskog dijela natjecanja.

- Ime GROM nije slučajno. Ono simbolizira vojno-redarstvenu operaciju kojom se nakon Bljeska i Oluje trebao osloboditi istočni dio Hrvatske. Željeli smo napraviti snajperski spektakl posvećen hrvatskim herojima. Spektakl koji vještinom slavi hrabrost i čast hrvatskog vojnika, kao što to čini Sinjska alka, i kada gledamo 10 godina unatrag, i samima nam se čini gotovo nevjerojatno da smo u tome uspjeli - ističe Franjo Ambrinac, čelnik Organizacijskog odbora Groma.

Kao zanimljivost natjecanja organizatori ističu više natjecateljskih timova koje čine očevi i sinovi, što vide kao afirmaciju i nastavak tradicije među mlađom generacijom strijelaca.

U sklopu Groma dodjeljuje se i nagrada za životno djelo "Ivica Repušić" – priznanje za doprinos u stvaranju hrvatske neovisnosti pojedincima ili skupinama nedovoljno poznatima hrvatskoj javnosti. Ovogodišnja nagrada bit će dodijeljena hrvatskim zatočenicima koncentracijskih logora.

- Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Osječko-baranjske županije je izuzetno ponosna na GROM i možemo reći da je on danas svojevrstan festival domoljublja - rekao je Darko Nađ, predsjednik UHDDR OBŽ.

Ulaz na GROM je slobodan za sve zainteresirane građane, koji imaju jedinstvenu priliku vidjeti najmoderniju vojnu i policijsku opremu i naoružanje, a u 11 sati će se održati i revijalna taktičko - pokazna vježba oružanih snaga RH, s nadlijetanjem borbenih zrakoplova i skokovima padobranaca, koja će biti zanimljiva i najmlađim Osječanima. Kako bi građanima olakšali dolazak na Grom, cijeli dan će voziti besplatna autobusna linija od glavnog osječkog trga do Streljane Pampas.

Pokrovitelji GROMA su Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstvo obrane RH, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova i Osječko-baranjska županija. Sponzori GROMA su GPP, Osječka pivovara d.d., Kompro d.o.o., Karolina d.o.o., Rail-cargo d.o.o., Vinka d.d. i Ricardo d.o.o. i Mlinar d.o.o.

Komentara 3

BA
Barbasmora
17:52 08.10.2019.

Sami doktori i inzenjeri...?!

DU
Deleted user
17:41 08.10.2019.

btw.. početkom rata hrvatski majstori oružari izrađivali su snajperske puške za našu vojsku... navodno su izrađene i neke 12.7 mm ...

DU
Deleted user
17:38 08.10.2019.

lijepa akcija.. imamo mi dosta oštrookih i hladnokrvnih strijelaca još iz rata, ali i iz današnjih postrojbi.... a druženja nikad dosta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije