Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Memorijalni maraton

Branitelji voze 800 km i povezuju rodno mjesto i mjesto pogibije heroja Blage Zadre

Foto: Glasnici istine
1/10
06.10.2019.
u 10:05

Mogli smo dionicu proći u pet dana, ali kako se ne zaustaviti u imotskom i ne odati počast poginulim braniteljima, kojih je čak 200, objašnjavaju maratonci put dug 10 dana

U povodu 28. obljetnice pogibije Blage Zadre, heroja Domovinskog rata i obrane grada Vukovara, umirovljeni bojnik Ivica Lozina, pripadnik 4. gardijske brigade, i Udruga maratonaca “Glasnici istine” iz Virovitičko-podravske županije organiziraju biciklistički ultramaraton koji kreće sutra iz Ledinca u općini Grude u BiH, rodnom mjestu Blage Zadre, a završava na dan njegove pogibije, 16. listopada, na Trpinjskoj cesti u Vukovaru gdje je izgubio život.

Proći će čitavu Hrvatsku

– Već dugo u meni tinja ideja da se organizira nešto za pokojnog hrvatskog viteza Blagu Zadru. Planirao sam trkački maraton, ali moji prijatelji iz Slatine, maratonci iz “Glasnika istine” imaju druge utrke ovih dana pa smo odlučili ići biciklima. Ime udruge “Glasnici istine” govori što je naš cilj. Danas se istina o Domovinskom ratu iskrivljuje, a nama je cilj pronositi istinu – kaže Lozina koji poziva stanovnike gradova kroz koje će prolaziti da ih dočekaju na biciklima i odvoze s njima jednu ili više dionica.

Na put dug 796 kilometara, podijeljen u 10 dnevnih etapa kreće šest biciklista: Pavo Tutenov i Darko Dolovski (najspremniji hrvatski vojnik 2013.) iz Slatine, Robert Kasumović iz Osijeka, Stipe Leko Ćipa iz Ledinaca, Mario Marić iz Mostara, Zdravko Poljak iz Pitomače i Ivica Lozina iz Imotskog.

Planiraju se zaustavljati u Trilju, Kninu, Udbini, Slunju, Karlovcu, Zagrebu, Kutini, Slatini i Osijeku. Proći će gotovo čitavu Hrvatsku. Pokrovitelj maratona je Ured predsjednice RH.

Foto: Glasnici istine

Pavo Tutenov, predsjednik udruge “Glasnici istine”, iskusan je maratonac, trči od 2009. godine i iza sebe ima 192 memorijalne utrke za domovinu, što trkačke, što biciklističke.

- Ovu dionicu smo mi mogli proći i za pet dana, a ne deset, međutim bitno je druženje s ljudima u mjestima u kojima ćemo se zaustavljati i odavanje pijeteta žrtvama. Ne možemo proći kroz Aržano, a ne zaustaviti se kod spomenika Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog branitelja, niti kroz Imotski, a ne pokloniti se kod spomenika poginulim braniteljima s područja Imotskog, kojih je 200, a u njihovom kraju puška nije opalila! To je cilj našega puta, da se ne zaboravi istina! - kaže Pavo Tutenov.

- Naša udruga Maratonaca Glasnici sudjeluje na svim memorijalnim utrkama, a nebrojeno mnogo smo ih organizirali, primjerice Čavoglave Knin smo organizatori već 5 godina, Da se ne zaboravi Baranja također, a obje utrke su pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja. Inače, financiramo se putem projekata koje apliciramo prema županijama i gradovima, apliciramo i dobivamo novce – kaže Tutenov.  

Maraton je pomno isplaniran, imaju policijsku pratnju kao i pratnju za bicikliste, a u većini mjesta organiziran im je doček, ručak i smještaj. U Trilju će ih dočekati gradonačelnik, u Udbini im je domaćin župnik, u Karlovcu ih dočekuju roditelji poginulih branitelja, a svugdje ih ugošćuju i članovi Hvidre.

Lozina je prvi maraton organizirao prije 10 godina za generala Antu Gotovinu.

-Trčali smo od Pakoštana do Škabrnje i tad smo se nazvali Maratonci glasnici istine. Većina ljudi bila je iz Slatine, oni su osnovali udrugu, uzeli to ime. Mi prenosimo glas o Domovinskom ratu i širimo istinu – kaže Lozina koji iza sebe ima organizacije čak 10 trkaćih maratona, a ovaj 11. mu je i prvi biciklistički.

Komemoracija 16. listopada

Branitelji su u spomen ratnih velikana trčali od crkve Hrvatskih mučenika u Udbini do Čavoglava, od Komiže do Visa, a najduži maraton koji su istrčali bio je u čast poginulim stranim dragovoljcima, hrvatskim braniteljima, od Dubrovnika do Splita, 212 km kojih su prešli u pet dana.

Maratonci će biciklima na Trpinjsku cestu doći 16.10., točno u podne, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja, kada će biti održan Komemorativni skup u čast Blage Zadre. Time njihov put  nije završen.
Maratonci glasnici istine već sutradan trče maraton Mikleuš - Radosavci,  u čast  Milana Dunkovića, a tri dana kasnije povezuju stradalnička mjesta Voćin - Baćin.

VIDEO Domovinski rat - Napad na Dubrovnik - 'Uplašio sam se kad smo doznali da je pred nama 23 tisuće do zuba naoružanih ljudi'

Komentara 19

Avatar Melankolija
Melankolija
10:31 06.10.2019.

Dobili slobodno sa posla?

Avatar Asterix
Asterix
11:07 06.10.2019.

Kad ja odem u mirovinu onda ću biciklom moći eventualno do trgovine.

DU
Deleted user
12:17 06.10.2019.

nadam se da budu poslodavci imali razumijevanja za izostanak sa poisla ? ? ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije