Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INDEKS DRUŠTVENOG NAPRETKA

Najbolje napreduju Finci, Kanađani i Danci, a gdje smo mi?

indeks
Foto: Social Progress Index
03.07.2016.
u 12:15

Slaba je utjeha da većina naših susjeda živi još lošije od nas

Finska. Kanada, Danska, Australija, Švicarska, Švedska, Norveška, Velika Britanija i Island, to su zemlje s najvećim napretkom u kvaliteti života svojih građana, pokazalo je opsežno istraživanja o kvalitete života Social Progress Index, odnosno Indeks društvenog napretka.

Od 160 analiziranih zemalja, Hrvatska se smjestila na 33. mjesto. Taj podatak sam za sebe i ne govori previše, ali valja znati da su nas od posljednjeg istraživanja pretekle neke zemlje koje su prije dva desetljeća kaskale za nama, barem što se napretka u kvaliteti života tiče. Na popisu onih koji su sad ispred nas nalaze se i Češka, i Poljska, i Slovačka, i Estonija i Slovenija. Iza nas još uvijek su Mađarska (35.), Bugarska (43.), Srbija (47.), Crna Gora (55.) i Makedonija (57.). U odnosu na prošlogodišnje istraživanje, Hrvatska se srozala za četiri mjesta.

Prema ovom istraživanju, Hrvatska je najbolja u zadovoljavanju temeljnih potreba svojih građana - 91,54 bodova. Najlošiji smo na na području mogućnosti izbora; tu bilježimo skromnih 62,19 bodova.

>> Rival BDP-u: Ekonomisti smislili Indeks društvenog napretka (SPI)

Komentara 24

Avatar Krapinski Čovjek
Krapinski Čovjek
13:48 03.07.2016.

Zašto najbolje napreduju Švedska, Kanada, Danska? Zbog stupnja slobode! Kada je Finska naglo krenula na bolje? Prije dvadesetak godina kada su uveli da su svi dohodci, odnosno porezne kartice, javne. Svi dohodci su u Finskoj javni i to neovisno da li radite u javnim ustanovama ili privatnim poduzećima. Isto tako su sve kazne proporcionalne broju dnevnih primanja prekršitelja. Od kada je to tako niti jednom Fincu ne pada na pamet biti bahat posebno ne u vožnji automobila ili prilikom prijavljivanja poreza. Dok se nisu te mjere uvele Finci su sebe smatrali prvacima Svijeta u laganju.

Avatar Krapinski Čovjek
Krapinski Čovjek
13:53 03.07.2016.

Kasa svi dohodci budu javni i dostupni na internetu kao u Finskoj Hrvatska će naglo krenuti na bolje. A ovako s filozofijom "halbe pijem halbe Šarcu geben" ne ide nikako.

LA
lakočemo
15:39 03.07.2016.

to je sve kapitalistička farsa ljudi,o kakvom životu pricaju,životu gdje stalno trčiš za parama i nikad dosta ili o životu gdje ja u mojoj Puli zagrnem peskir oko vrata i odem do mora,ma život kao život je kod nas zlataa vrijedan,i to vam pričam ja koji živim u americi već 18 god...ljudi doći će i kod nas bolja vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije