Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najbolja je škola u RH V. gimnazija iz Zagreba

Od deset najboljih na državnoj maturi čak je sedam iz glavnoga grada
25. studenoga 2013. u 22:15 6 komentara 52750 prikaza
škola
Foto: Goran Jakuš

Nakon višegodišnjih nagađanja koje su škole najbolje u Hrvatskoj, ove godine imamo i službene podatke čiji su maturanti na državnoj maturi iz obveznih predmeta postigli u prosjeku najbolje rezultate. Zanimljivo je da je od deset najboljih čak sedam iz Zagreba, dvije su iz Splita i jedna iz Čakovca, a sve te škole proteklih su se godina spominjale kao najbolje u Hrvatskoj. Svaka je od njih proteklih godina imala maturante koji su neki od obveznih ili izbornih predmeta na državnoj maturi riješili sto posto. Koncentracija najboljih škola ponajprije je u Zagrebu, a zatim u Splitu, dakle velikim urbanim središtima, a tome se ne čudi prof. dr. Nikola Pastuović, koji se već desetljećima bavi razvojem obrazovanja.

Ujednačiti kvalitetu

– Bitan je takozvani kulturni kapital koji učenici ponesu iz svog doma, materijalna i socijalna pozicija njihove obitelji, kvaliteta i opremljenost škola, ali i kvaliteta nastavnika. Sve to utječe na rezultat učenika. Ipak iz prosječnog rezultata maturanata ne može se iščitati kvaliteta nastavnika. Za to bi trebalo provesti unutarnje vrednovanje škola – objašnjava Pastuović. On ističe da je jedan od najvažnijih zadataka prosvjetne vlasti ujednačiti uvjete obrazovanja u svim sredinama.

– Svijest o potrebi toga postoji. Uostalom, zemlje poput Finske ili Islanda, čiji učenici u međunarodnim istraživanjima postižu najbolje rezultate, imaju ujednačenu kvalitetu obrazovanja u svim dijelovima. Nasuprot tome je Njemačka, čiji su učenici osrednji na takvim testiranjima, u kojoj postoje velike razlike među školama, ali i među učenicima na čiji uspjeh znatno utječe obiteljski materijalni i društveni status – ističe Pastuović.

Da socijalne prilike i pristupi obrazovanju presudno utječu na rezultat djeteta, uvjeren je i predsjednik Hrvatskog književno-pedagoškog zbora i bivši državni tajnik u ministarstvu obrazovanja dr. Nevio Šetić.

– Dostupnost i kvaliteta obrazovanja moraju se ujednačiti, ali problem je što se nikako ne može postići konsenzus o nekim važnim pitanjima iz područja obrazovanja. Baš kad se neki projekt donese i počne primjenjivati, dolazi do smjene vlasti i onda se od svega odustaje, što nikako nije dobro – komentira Šetić.

Ravnateljima očekivano

Činjenica da su se njihove škole našle među deset najboljih nije iznenadila ravnateljice Mirjanu Matijević i Ljilju Vokić. – K nama dolaze djeca s maksimalnim brojem bodova, imamo kvalitetne nastavnike koji puno rade i dobru suradnju s roditeljima. Pa kako onda rezultat ne bi bio dobar – kaže Vokić. I ona i njezina kolegica Matijević slažu se da Zagreb automatski nudi niz prednosti pa se ne čude što je većina najboljih škola iz glavnog grada. – Za gimnaziju Čakovec zna se godinama da je dobra, a isto tako i mi smo godinama u vrhu – kaže Matijević i dodaje da u matematičke gimnazije dolaze ambiciozniji učenici pa ne začuđuje što su zauzele tri prva mjesta. – Marljivost, odgovornost, kvalitetan rad, prednost, moderne metode poučavanja, motivirani učenici i timsko upravljanje školom daju odlične rezultate – sažela je faktore uspjeha Tea Dragić Runjak, ravnateljica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog.

>>Pet najboljih: Ni prosjek 5,00 ne garantira upis u ove srednje škole

Ovo je 10 najboljih škola u Hrvatskoj

V. gimnazija Zagreb

XV. gimnazija Zagreb

III. gimnazija Split

XVI. gimnazija Zagreb

IV. gimnazija Zagreb

I. gimnazija Zagreb

II. gimnazija Zagreb

VII. gimnazija Zagreb

I. gimnazija Split

Gimnazija J. Slavenskog Čakovec

Tončica Čeljuska
U svom filmu
Novi gost u emisiji Tončice Čeljuske medije redovito odbija, ali njezin poziv odmah je prihvatio
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • umpahpah:

  Heh, nema III. gimnazije Osijek koja je imala 2 od 3 hrvatska nobelovca. Vladimira Preloga i Lavoslava Ruzicku.

 • Avatar ivanvard
  ivanvard:

  MIOC je najbolji. Mi imamo čak i IB. V. gimanzija vi možete plakati zbog toga. Ha, ha.

 • Damon:

  čudi me što na popisu nema Gimnazije Karlovac.Već generacijama su njezini učenici u samom vrhu na natjecanjima iz mnogih predmeta.