Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poredak Škola

Najbolja je škola u RH V. gimnazija iz Zagreba

škola
Foto: Goran Jakuš
25.11.2013.
u 22:15

Od deset najboljih na državnoj maturi čak je sedam iz glavnoga grada

Nakon višegodišnjih nagađanja koje su škole najbolje u Hrvatskoj, ove godine imamo i službene podatke čiji su maturanti na državnoj maturi iz obveznih predmeta postigli u prosjeku najbolje rezultate. Zanimljivo je da je od deset najboljih čak sedam iz Zagreba, dvije su iz Splita i jedna iz Čakovca, a sve te škole proteklih su se godina spominjale kao najbolje u Hrvatskoj. Svaka je od njih proteklih godina imala maturante koji su neki od obveznih ili izbornih predmeta na državnoj maturi riješili sto posto. Koncentracija najboljih škola ponajprije je u Zagrebu, a zatim u Splitu, dakle velikim urbanim središtima, a tome se ne čudi prof. dr. Nikola Pastuović, koji se već desetljećima bavi razvojem obrazovanja.

Ujednačiti kvalitetu

– Bitan je takozvani kulturni kapital koji učenici ponesu iz svog doma, materijalna i socijalna pozicija njihove obitelji, kvaliteta i opremljenost škola, ali i kvaliteta nastavnika. Sve to utječe na rezultat učenika. Ipak iz prosječnog rezultata maturanata ne može se iščitati kvaliteta nastavnika. Za to bi trebalo provesti unutarnje vrednovanje škola – objašnjava Pastuović. On ističe da je jedan od najvažnijih zadataka prosvjetne vlasti ujednačiti uvjete obrazovanja u svim sredinama.

– Svijest o potrebi toga postoji. Uostalom, zemlje poput Finske ili Islanda, čiji učenici u međunarodnim istraživanjima postižu najbolje rezultate, imaju ujednačenu kvalitetu obrazovanja u svim dijelovima. Nasuprot tome je Njemačka, čiji su učenici osrednji na takvim testiranjima, u kojoj postoje velike razlike među školama, ali i među učenicima na čiji uspjeh znatno utječe obiteljski materijalni i društveni status – ističe Pastuović.

Da socijalne prilike i pristupi obrazovanju presudno utječu na rezultat djeteta, uvjeren je i predsjednik Hrvatskog književno-pedagoškog zbora i bivši državni tajnik u ministarstvu obrazovanja dr. Nevio Šetić.

– Dostupnost i kvaliteta obrazovanja moraju se ujednačiti, ali problem je što se nikako ne može postići konsenzus o nekim važnim pitanjima iz područja obrazovanja. Baš kad se neki projekt donese i počne primjenjivati, dolazi do smjene vlasti i onda se od svega odustaje, što nikako nije dobro – komentira Šetić.

Ravnateljima očekivano

Činjenica da su se njihove škole našle među deset najboljih nije iznenadila ravnateljice Mirjanu Matijević i Ljilju Vokić. – K nama dolaze djeca s maksimalnim brojem bodova, imamo kvalitetne nastavnike koji puno rade i dobru suradnju s roditeljima. Pa kako onda rezultat ne bi bio dobar – kaže Vokić. I ona i njezina kolegica Matijević slažu se da Zagreb automatski nudi niz prednosti pa se ne čude što je većina najboljih škola iz glavnog grada. – Za gimnaziju Čakovec zna se godinama da je dobra, a isto tako i mi smo godinama u vrhu – kaže Matijević i dodaje da u matematičke gimnazije dolaze ambiciozniji učenici pa ne začuđuje što su zauzele tri prva mjesta. – Marljivost, odgovornost, kvalitetan rad, prednost, moderne metode poučavanja, motivirani učenici i timsko upravljanje školom daju odlične rezultate – sažela je faktore uspjeha Tea Dragić Runjak, ravnateljica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog.

>>Pet najboljih: Ni prosjek 5,00 ne garantira upis u ove srednje škole

Komentara 6

UM
umpahpah
12:50 26.11.2013.

Heh, nema III. gimnazije Osijek koja je imala 2 od 3 hrvatska nobelovca. Vladimira Preloga i Lavoslava Ruzicku.

Avatar ivanvard
ivanvard
17:47 26.11.2013.

MIOC je najbolji. Mi imamo čak i IB. V. gimanzija vi možete plakati zbog toga. Ha, ha.

DA
Damon
17:22 26.11.2013.

čudi me što na popisu nema Gimnazije Karlovac.Već generacijama su njezini učenici u samom vrhu na natjecanjima iz mnogih predmeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije