Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluke za veće povlačenje novca

Najam stanova plaćat će se i ljudima iz kontejnera čije kuće imaju žutu naljepnicu

Ministar Bačić na otvaranju gradilišta dvije višestambene zgrade sa 26 stanova u Gvozdu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
03.02.2023.
u 10:29

Po podatcima koje je preuzimajući dužnost ministra graditeljstva nedavno iznio Branko Bačić, do sada je potrošeno manje od 40 posto tog iznosa, no dodatni dio mogao bi se povući za financiranje privremenog smještaja stradalnika koji su smješteni u kontejnerska naselja ili u kontejnere i mobilne kućice uz svoje domove.

Vlada je jučer donijela dvije odluke koje bi, među ostalim, trebale pospješiti povlačenje novca iz Fonda solidarnosti EU, iz kojeg je Hrvatskoj za saniranje posljedica razornih potresa u Zagrebu i Petrinji dodijeljeno nešto više od milijardu eura, koje treba potrošiti do 30. lipnja ove godine. Po podatcima koje je preuzimajući dužnost ministra graditeljstva nedavno iznio Branko Bačić, do sada je potrošeno manje od 40 posto tog iznosa, no dodatni dio mogao bi se povući za financiranje privremenog smještaja stradalnika koji su smješteni u kontejnerska naselja ili u kontejnere i mobilne kućice uz svoje domove.

Svim tim ljudima država do iduće jeseni namjerava osigurati prikladniji smještaj, dijelom kroz najam privatnih stanova, a uz one čije su kuće označene kao trajno neupotrebljive i označene crvenom naljepnicom, jučer je odlučeno da će se financirati i najamnine onih čiji stanovi i kuće imaju žute naljepnice, a smješteni su u kontejnerima i kontejnerskim naseljima na području Sisačko-moslavačke županije.

Drugom odlukom odobreno je povećanje alokacije dodijeljene Ministarstvu kulture za obnovu javnih zgrada na području zahvaćenom petrinjskim potresom, i to za 450 posto, odnosno s početnih 49 na 221 milijun eura. A to znači da je na poslovima obnove koje koordinira ovo ministarstvo ugovoreno više projekata nego što je planirano, što je vjerojatno dijelom vezano uz činjenicu da je uz resor kulture vezana obnova sakralnih objekata, koja ide najbržim tempom, među ostalim i zato što vjerske zajednice nisu obveznice javne nabave.

Neka druga ministarstva ne mogu se pohvaliti tako uspješnom realizacijom pa je Bačić izvijestio kako je prošlog tjedna održao sastanke s ljudima iz ministarstava zdravstva, znanosti i gospodarstva te Državng inspektorata, "koncentrirajući se na projekte koji najvećim dijelom participiraju u utrošku sredstava" te poručio kako projekti iz tih resora "zahtijevaju još snažniji angažman".

Vlada je planirala još jednu odluku, kojom bi se stradalnicima ukinula obveza plaćanja pričuve do povratka u stanove u višestambenim zgradama, no zaključeno je kako je takvo rješenje bolje ugraditi u novi Zakon o obnovi, koji je do jučer bio u javnom savjetovanju, a na sjednici Vlade trebao bi se naći idućeg tjedna.

– Smatramo da je neopravdano da oni plaćaju pričuvu za stambene zgrade u kojima ne žive, osim ako je ta pričuva namjenski vezana uz otplatu kredita ili druge terete kojima su te višestambene zgrade opterećene – rekao je Bačić, koji se hvali i iznimno pozitivnim komentarima komora u graditeljstvu na nacrt novog zakona.

Video: Zaiskrilo između Grmoje i Zekanovića: Niste sposobni ni dovesti cirkusante

Komentara 1

TA
Tarantula
10:36 03.02.2023.

Otvara se prostor za totalnu manipulaciju. Već vidim lokalnog HDZ-ovca kako je krivotvorio papire i u štalu smjestio 30 obitelji te za to prima naknadu! Ljude ste napravili invalidima i ovisnima o vama, nagrađujete ekipu koja nema niti jedan papir za kuću, obnavljaju se ilegalne građevine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije