Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nagraditi vozače koji pet i više godina nemaju nijedan prekršaj

Prometni stručnjaci smatraju da osim batine treba vozačima ponuditi i mrkvu
06. prosinca 2018. u 16:30 6 komentara 1993 prikaza
Prometna nesreća
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Oštrije sankcije za najteže prekršitelje u prometu koje se planiraju uvesti novim Zakonom o sigurnosti cestovnog prometa, načelno su dobro rješenje, ali bez sustavnog pristupa stanje sigurnosti prometa neće se bitno poboljšati.

Ilustracija Prijedlog zakona Na dulji rok oduzeti vozačku, povećati kazne...

To je jedan od zaključaka sa stručnog skupa “Prijedlog mjera za povećanje sigurnosti u cestovnom prometu” koji su jučer u Zagrebu organizirali prometni stručnjaci Željko Marušić i Ivan Dadić sa suradnicima.

VIDEO Sudski vještak o strožim kaznama za prekršitelje

Na skupu je rečeno da je nužno uspostaviti izvjesnost kažnjavanja, kako bi oni koji drastično krše prometne propise bili svjesni rizika da će uhvaćeni u prekršaju biti odgovarajuće kažnjeni i isključeni iz prometa. Među predloženim mjerama su i sustavno poboljšanje nadzora cestovnog prometa prvenstveno postavljanjem radarskih kamera te temeljito unapređenje pravosuđa, uz tretiranje teških prekršaja u sklopu kaznenog, a ne prekršajnog zakona.

Prometna kod Okučana PRONALAZAK RJEŠENJA MUP najavio moguće strože kazne za vozače koji ponavljaju prekršaje

Stručnjaci smatraju da treba pojačati i kontrole vezivanja sigurnosnim pojasevima, jer se više od trećine osoba na stražnjim sjedalima ne vezuje. Marušić je među ostalim iznio i prijedlog da se potiču važne, posredne mjere za smanjenje stradavanja, poput snižavanja cijena taksi-prijevoza, uz subvencioniranje tog prijevoza vikendima noću.

BMW Dobro je i završilo Psovao vozača BMW-a koji mu se ubacio u trak, nije očekivao ovo

Prometni stručnjaci smatraju da osim batine treba vozačima ponuditi i mrkvu pa tako predlažu nagrađivanje vozača koji su pet i više godina bez ijednog prometnog prekršaja. Takvi vozači bi, primjerice, dobivali 50 do 60 posto popusta na sva davanja i cestarinu.

- U financiranje te mjere prvenstveno bi se trebale uključiti osiguravajuće kuće, a dijelom i država. Ta bi mjera vrijedila samo za vozače bez i najmanjeg prekršaja i bez opomene - poručeno je sa skupa.     

Pogledajte video bizarne prometne nesreće u Rumunjskoj:

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Deleted user:

    Kod nas se samo kažnjava.Isto kao i osiguranja imao prometne ili ne imao isto plaćaš.?

  • mikulan:

    Ma da, netko ne vozi pet godina i vlasnik je auta kojega koristi druga osoba koja radi prekršaje i onda još nagraditi takvoga. Baš...