Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJACI PREDLAŽU

Nagraditi vozače koji pet i više godina nemaju nijedan prekršaj

Prometna nesreća
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.12.2018.
u 16:30

Prometni stručnjaci smatraju da osim batine treba vozačima ponuditi i mrkvu

Oštrije sankcije za najteže prekršitelje u prometu koje se planiraju uvesti novim Zakonom o sigurnosti cestovnog prometa, načelno su dobro rješenje, ali bez sustavnog pristupa stanje sigurnosti prometa neće se bitno poboljšati.

To je jedan od zaključaka sa stručnog skupa “Prijedlog mjera za povećanje sigurnosti u cestovnom prometu” koji su jučer u Zagrebu organizirali prometni stručnjaci Željko Marušić i Ivan Dadić sa suradnicima.

VIDEO Sudski vještak o strožim kaznama za prekršitelje

Na skupu je rečeno da je nužno uspostaviti izvjesnost kažnjavanja, kako bi oni koji drastično krše prometne propise bili svjesni rizika da će uhvaćeni u prekršaju biti odgovarajuće kažnjeni i isključeni iz prometa. Među predloženim mjerama su i sustavno poboljšanje nadzora cestovnog prometa prvenstveno postavljanjem radarskih kamera te temeljito unapređenje pravosuđa, uz tretiranje teških prekršaja u sklopu kaznenog, a ne prekršajnog zakona.

Stručnjaci smatraju da treba pojačati i kontrole vezivanja sigurnosnim pojasevima, jer se više od trećine osoba na stražnjim sjedalima ne vezuje. Marušić je među ostalim iznio i prijedlog da se potiču važne, posredne mjere za smanjenje stradavanja, poput snižavanja cijena taksi-prijevoza, uz subvencioniranje tog prijevoza vikendima noću.

Prometni stručnjaci smatraju da osim batine treba vozačima ponuditi i mrkvu pa tako predlažu nagrađivanje vozača koji su pet i više godina bez ijednog prometnog prekršaja. Takvi vozači bi, primjerice, dobivali 50 do 60 posto popusta na sva davanja i cestarinu.

- U financiranje te mjere prvenstveno bi se trebale uključiti osiguravajuće kuće, a dijelom i država. Ta bi mjera vrijedila samo za vozače bez i najmanjeg prekršaja i bez opomene - poručeno je sa skupa.     

Pogledajte video bizarne prometne nesreće u Rumunjskoj:

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
18:04 06.12.2018.

Kod nas se samo kažnjava.Isto kao i osiguranja imao prometne ili ne imao isto plaćaš.?

MI
mikulan
17:09 06.12.2018.

Ma da, netko ne vozi pet godina i vlasnik je auta kojega koristi druga osoba koja radi prekršaje i onda još nagraditi takvoga. Baš...

MA
majmudin
18:55 06.12.2018.

s cim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije