Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi pravilnik

Naftni derivati: Poskupljenja svaka 2 tjedna, pojeftinjenja svaki dan?!

benzin, postaja, gorivo
Tomislav Miletić/Pixsell
01.04.2011.
u 20:05

Na autocestama i u lukama nautičkog turizma cijene derivata moći će se dizati svaki dan i bez ograničenja.

Na benzinskim crpkama mogle bi svakodnevno osvanuti nove cijene benzina i ostalih naftnih derivata, i to jeftinije nego li je to izračunato formulom u Ministarstvu gospodarstva. Naime, upravo tržišna utakmica među naftnim kompanijama cilj je izmjena u novom pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, koji je nedavno donesen i stupa na snagu sljedećeg tjedna.

Vikend-akcije
Kako su nam objasnili u ministarstvu, i dosad su teoretski cijene benzina mogle biti mijenjane svakoga dana, no nikome to nije padalo na pamet jer se uvijek čekala najviša cijena. Pravilnik sada sadrži izmjene koje omogućavaju liberalnije uređivanje cijena te je usklađen s europskim zakonodavstvom. Tako bi se sada, kazuju u ministarstvu, primjerice, moglo dogoditi da umjesto akcija na čokoladice i ostale proizvode koje se nude u trgovinama u sklopu benzinskih tvrtki osvane akcija jeftinijeg benzina tijekom vikenda.

Ono što se nije mijenjalo i što zapravo jamči kontrolu jest da će se prema dosadašnjoj formuli cijena benzina i dalje utvrđivati svakih 15 dana te nitko neće moći premašiti tri posto od postavljene cijene svaka dva tjedna. Jednako tako, neće se tolerirati možebitni dumping cijena jer će onda tvrtke odgovarati Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja. Istodobno, tijekom obračunskog razdoblja distributeri su dužni cijene objavljivati na svojim stranicama i osvježavati ih u skladu s izmjenama cijena.

Iznimke od pravila, točnije oni koji će potpuno slobodno moći formirati cijene naftnih derivata, su luke za nautički turizam i benzinske crpke na autocestama.

Iznimke od pravila
Naime, oni neće morati poštovati odredbu o tek tri posto maksimalnog povećanja i tu će ulogu u formiranju cijena u potpunosti preuzeti tržište. Ako se netko zaigra te postavi višu cijenu od realne, može očekivati da će izgubiti povjerenje kupaca te dugoročno zasigurno neće profitirati. Veća konkurentnost među distributerima naftnih derivata, dakle, trebala bi ići na ruku potrošačima, nadaju se u Ministarstvu gospodarstva.

Komentara 11

OB
-obrisani-
20:32 01.04.2011.

boli me dupe, nemogu toliko dici da se ja nebi vozio, na koncu zena ima dva konja pa mogu i njima hehehehehehe

OB
-obrisani-
20:58 01.04.2011.

niko se tu vise ne javlja, svima je svejedno kakova je cijena, heheheehehehe da ne stanuju kod jape i mame plakali bi i becali heheeheheheheehe

Avatar seneka
seneka
13:26 24.05.2011.

Mene to ne j...,ja uvjek natočim za 200 kuna !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije