Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dragana haines

'Nadam se da će ubojicu mog Davida uhvatiti živog'

Dragana Haines
Foto: Televizija N1 screenshot
02.03.2015.
u 10:11

Udovica je danas uvjerena da se moglo učiniti više i spasiti njezina supruga. Otkrila je i da je nitko nije kontaktirao. Nisu je nazvali ni predsjednik ni premijer

Želi li Zapad učiniti više? Meni je nevjerojatno da uz svu vojnu snagu koju imaju SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, da 30.000-ak islamskih boraca sije toliko zla. Postoji li volja da ih se zaustavi, upitala je Dragana Haines, udovica humanitarca Davida Hainesa kojeg je prošle godine smaknuo ISIL-ov krvnik Jihadi John.

U intervjuu danom televiziji N1 Dragana je progovorila o teškim trenucima kroz koje je prolazila tijekom muževa 18-mjesečnog zatočeništva, ali nakon njegovog smaknuća. Priznala je da snimku strašnog čina nije odgledala do kraja.

- Njegova smirenost me iznenadila, i možda zvuči ružno, no mislim da su svi oni prije egzekucije bili nakljukani opijatima jer onaj moj David, kojeg ja poznam, ne bi samo tako klečao i govorio to što oni traže od njega. S druge strane postoji ponos što je ostao smiren do posljednjeg trenutka. Vjerujem da su mu u ti zadnjim trenucima bile Athea i Bethany, njegove kćeri - kaže Dragana.

Udovica je danas uvjerena da se moglo učiniti više i spasiti njenog supruga. Kazala je da je sve to vrijeme informacije dobivala iz ''druge ruke'', od Davidovog brata koji je direktno kontaktirao s Foreign Office-om. Do zadnjeg trena nadala se da će David preživjeti. Danas smatra da se svaki život treba spasiti i platiti otkupnina za zarobljenike, a s teroristima obračunati na drugi način. Otkrila je i da je nitko nije posjetio nakon Davidove smrti. Nisu je nazvali ni predsjednik ni premijer.

- Ne. Od predsjednika nisam dobila ništa, a od premijera Milanovića sam dobila pismo sućuti nakon Davidove smrti - otkrila je Dragana. Priznala je da je u jednom trenutku željela uspostaviti kontakt s njima i pokušati dogovoriti plaćanje otkupnine jer je Britanci nisu željeli platiti, no David brat joj je rekao da ne čini ništa jer bi to moglo ugroziti njegov život.

- I onda sam se našla između dvije vatre kad želite nešto napraviti, a to može ugroziti njegov život. Što tada napraviti? To je nešto s čime ja moram živjeti cijeli život. Možda da sam ipak pokušala, možda bi pristali na otkupninu i možda bi David danas bio s nama - kazala je udovica Haines koja se nada da će ubojica njenog supruga biti uhvaćen živ.

- Ne znam bi li ga mogla nazvati čovjekom. Pogledala bih ga u oči svakako da vidim ima li tu uopće kakve iskre, neke ljudskosti. Teško je prihvatiti da postoji takva osoba. Čak i da je najneobrazovanija osoba i odgajana u ne znam kakvim uvjetima, opet postoji mrvica ljudskosti koja te sprečava da ozlijediš životinju, a kamoli da naneseš bol jednom bespomoćnom ljudskom biću koje kleči ispred tebe zavezanih ruku. To nije hrabrost. Hrabar čovjek će skinuti masku, i sa svojim imenom i prezimenom i stajat će iza onoga što čini. I neće odrezati glavu bespomoćnom čovjeku koji kleči ispred njega svezanih ruku. To hrabar čovjek ne čini - rekla je Haines.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Komentara 8

DU
Deleted user
11:18 02.03.2015.

Iskrenu sućut. Nikada ne trebate razmišljati da je otkupnina bila prihvatljiva opcija. Ti novci bi bili upotrijebljeni za daljni teror I ubojstva tisuca drugih neduznih ljudi. Sa teroristima nema nagadjanja I pregovora.

Avatar pekarr
pekarr
10:32 02.03.2015.

Jednom je čak i Chomsky rekao da bi ih amerikanci mogli poslati na drugu planetu da žele... al očito da još ne žele...

BA
balic
10:26 02.03.2015.

To i nije "covjek" nit je hrabar..Kukavica se krije iz maske..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije