Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nad mojom firmom pokreću stečaj, a Caritas meni duguje puno više!'

Iznos koji spominje Ravlić odnosi se na radove za koje tvrtka nema ni Ugovor, kaže Zoran Šarić, odvjetnik Nadbiskupije
15. travnja 2021. u 18:26 7 komentara 7472 prikaza
Osijek: Konferencija povodom odluke o otvaranju stečaja, po treći put, nad tvrtkom Rams
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog potraživanja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije od 388.000 kuna traži se pokretanje stečaja nad mojoj firmom Rams, iako Caritas meni duguje daleko veći iznos – ustvrdio je poduzetnik Marijan Ravlić u srijedu pred Trgovačkim sudom u Osijeku, netom prije ročišta o otvaranju stečaja nad njegovim poduzećem, inače trećeg po redu.

na listi za skupštinu Presudio razgovor s Pavičić Vukičević: Tomurad napušta DP i vraća se u stranku Milana Bandića

Ročište je, na koncu, odgođeno.

Ukratko, po presudi Visokog trgovačkog suda iz 2018., Đakovačko-osječka nadbiskupija, odnosno Caritas Osijek dužan je isplatiti Ramsu 500.000 kuna od tužbom traženih 2,33 milijuna kuna, dok je Rams obvezan platiti 388.000 kuna Caritasu za parnične troškove. Obje su strane zatražile reviziju presude, o čemu već tri godine vijeća Vrhovni sud.

I jedni i drugi pokušali su se naplatiti ovrhom, no Općinski sud u Osijeku pristao je na zahtjev Caritasa za odgodom ovrhe zbog Ravlićevih potraživanja, dok se na Ravlićev zahtjev za odgodom ovrhe nad Ramsom još čeka odgovor.

Prekopao sam ulaz

Priča je to koja krije gotovo nevjerojatnu pravosudnu trakavicu. Ravlićeva je tvrtka prije 20-ak godina sudjelovala u gradnji Duhovno rekreacijskog centra Emaus u Šagu kod Valpova. Iako to iz Caritasa opovrgavaju, Ravlić tvrdi da mu nisu platili radove.

ZLOPORABA POLOŽAJA I OVLASTI Bivši zamjenik načelnika pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora

– Godine 1999. dogovorio sam s Nadbiskupijom da će mi isplatiti 1,500.000 kuna u tri rate kroz tri godine. Kako se to nije dogodilo, postupio sam očajnički, prekopao sam ulaz u Emaus – priča on.

Uslijedio je niz tužbi, kako Ravlićevih protiv Nadbiskupije, tako i obrnuto. Daljnji tijek događaja puno govori o našem pravosuđu. Tužba kojom Ravlić traži 2,33 milijuna kuna od Caritasa podnesena je prvo Općinskom sudu u Županji. Predmet je prebačen na Općinski sud u Đakovu koncem 2007., odakle je tek tri godine poslije, i to nakon što je Županijski sud u Osijeku proglasio đakovački sud nenadležnim, stigao na Trgovački sud u Osijeku.

– Predmet je došao u rad sucu koji je ubrzo otišao na bolovanje zbog moždanog udara, a potom i u mirovinu. Dodijeljen je potom sutkinji koja je 15. ožujka 2011. zakazala ročište, i na njemu se raspravljalo tko je tuženik, jer je bio naznačen Caritas Đakovačko-srijemske nadbiskupije, a sada je naznačena Đakovačko-osječka nadbiskupija, Caritas Osijek. Bilo je, dakle, upitno tko su uopće stranke u postupku – iznosi kronologiju sutkinja Mirjana Baran, predsjednica Trgovačkog suda u Osijeku.

Zakazana su još tri ročišta u rujnu i listopadu, no odgođena su na zahtjev stranaka.

Splitski zatvorenik završio u bolnici zbog sumnje na koronavirus POTVRĐENA PRESUDA Ž. R. Rodila kod kuće pa odmah ugušila dijete. Dobila 11 godina zatvora

– Sutkinja je u listopadu 2011. odbacila tužbu. Pozivala je, naime, tužitelja da uredi tužbu, a tome se protivio tuženik, ističući da postoje obje pravne osobe, nije to samo krivo napisano ime. Tužba je odbačena, no tu je odluku ukinuo Visoki trgovački sud RH u travnju 2013. – nastavlja predsjednica Baran. Uslijedile su rasprave, natezanja, odgode...

Nikakvo se vještačenje, pak, nije provodilo, niti je ono zatraženo. Tužba je ponovno odbijena 2015., kao nedokazana. No Visoki trgovački sud tri godine poslije ponovno je ukinuo presudu i vratio predmet na osječki sud, s uputama što napraviti. Dobila ga je u ruke druga sutkinja, koja je “pribavila sve relevantne dokumente” i nakon održanog jednog ročišta odbila tužbeni zahtjev.

– Po žalbi je drugostupanjski sud preinačio njezinu odluku, na način da smatra kako je 1.830.000 kuna neosnovano, a naložio je Caritasu da isplati 500.000 kuna Ramsu. Po istoj presudi, Rams je dužan platiti parnične troškove Caritasu jer je veći dio spora izgubio – navodi Baran.

Potom je zatražena revizija.

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića BILO JE VIŠE OD 1000 LJUDI Civilna zaštita žalit će se na oslobađajuću presudu zbog gužve na Bandićevu sprovodu

– Po meni, ovaj je predmet predugo trajao, ne samo na Općinskom sudu, koji se proglasio nenadležnim tek nakon tri godine, nego i na Trgovačkom gdje je sutkinja trebala biti odlučnija – zaključuje predsjednica Baran.

Tvrtka neaktivna 10 godina

Iz Nadbiskupije ne žele ništa komentirati, nego su nas uputili na odvjetnika Zorana Šarića koji zastupa Caritas Osijek.

– Tvrtki Rams plaćeni su svi radovi koje je izvela. Između tvrtke Rams i Caritasa vođeno je nekoliko parničnih postupaka pred Trgovačkim sudom u Osijeku, koji su okončani prije više od 10 godina i utvrđeno je da Caritas Osijek nije dužan nikakav novčani iznos Ramsu. Iznos koji spominje Marijan Ravlić odnosi se na presudu Visokog trgovačkog suda koji je dosudio Ramsu 500.000 kuna u ime nekih radova za koje ta tvrtka nema ni Ugovor, ni dnevnik rada, ni okončane situacije – kaže, pak, odvjetnik Šarić.

Dodaje da je Caritas Osijek podnio i tužbu Ustavnom sudu.

lisice NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN ZBOG BRUTALNIH SILOVANJA Prijetio joj da će ubiti i nju i njezinu kćer pa je silovao. Dobio je devet godina

– Moram napomenuti da Caritas Osijek nikako ne bi mogao naplatiti svoje potraživanje jer tvrtka Rams nije aktivna više od 10 godina i nema nikakvih priljeva na račun. Neistinama koje iznosi Marijan Ravlić nanosi štetu ugledu instituciji Crkve i Caritasa – poručuje on. 

Istraživanje odgovorilo: Tko su antimaskeri u Hrvatskoj?

MEDULIĆEVA ULICA
Urušio se dio zgrade u centru Zagreba: 'Pukim slučajem bio sam izvan prostora i nije se dogodilo ono najgore'
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
  • Deleted user:

    Gdje su ti dnevnici rada, ''poduzetniče"?

  • lamborgini:

    Gosp.Ravlicu niste vi razumili pojam Karitas ,sve sto se za njega radi ,radi se besplatno i sto mu se donese takodjer besplatno .Zato se i zove karitas ,a poslin toga ovi jaketari iz Karitasa to lipo prodaju legalno sve pod ... prikaži još! izlikom Karitasa .Nitko im ni ne gleda knjige ulaza i izlaza ,to oni ni ne vode .Sve im je pusteno na savjest .A savjest im je sporka ko septicka jama ,cast iznimkama .Znaci cim ste dosli obaviti nesto za njih oni to smatraju da je to dobrovoljno i besplatno.

  • gravitacija:

    Vrhovni sud vijeća tri godine? I onda kada proradi kalašnjikov svi se čude.