Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.07.2015. u 12:00

Europska zajednica, baš kao i sada EU, nudila je novac i članstvo posvađanim jugoslavenskim liderima. Hoće li ovaj put biti više sreće?

Bio je jasan već na dočeku: želim razgovarati samo o budućnosti. Rekao je to srbijanski premijer Aleksandar Vučić dočekujući pred Palačom Srbija bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića i ostale članove Predsjedništva BiH.

Razgovarali su pod zastavama Srbije, BiH i Europske unije, Vučić je odmah najavio što ga zanima: zajednička gradnja pruga i cesta, infrastrukturni projekti po inicijativi Angele Merkel, koje će Njemačka poduprijeti samo da nekako utiša vatru pod svako malo kipućim balkanskim loncem. U pravom europskom stilu, nastoje se zaboraviti neugodne činjenice, ne inzistira na raščišćavanju i nazivanju stvari pravim imenom, nego se poziva na zajedništvo na ekonomskom interesu. Moglo bi zvučati dobro, naročito ako se ima u umu da će balkanski vođe iz Bruxellesa dobivati redovite i precizne upute o ponašanju.

Međutim, vijesti iz naše i drugih povijesti govore o tome da takvo rješenje sa zataškavanjem nema pravih izgleda za uspjeh. Bivšoj su Jugoslaviji tako kosturi s tada već davnog Križnog puta ubrzali kraj iako se činilo da su dobro zakopani u jamama. A posljednji jugoslavenski premijer Ante Marković mislio je da ekonomskim silama i silama zdravog razuma može zaustaviti velikosrpski pohod. I tadašnja Europska zajednica, baš kao i sada EU, nudila je novac i članstvo posvađanim jugoslavenskim liderima. Hoće li ovaj put biti više sreće? Ili bi ipak valjalo krenuti od toga da se Srbija mora suočiti s prošlošću, a onda bi bilo lakše i suzbiti bošnjačke apetite u BiH, možda čak i pred sud privesti sumnjivce za ratne zločine među onima koji su se od srpske vojske branili?

>>I na proslavi Oluje Vučić bi pokušao ispasti žrtva kao u Srebrenici

>>Za fijasko mimohoda nije kriv Vučić, nego hrvatske igre oko Oluje

Komentara 17

TR
tragurion1954
12:40 23.07.2015.

Jalova EU, bez morala i principa, bila i ostala. Ni 90.tih nije ništa dobro napravila, pomaklo se tek kad su došli Ameri i Srbima rekli - stop. S obzirom da od povijesti nije ništa naučeno, očito da će se ponoviti,, Jer, demokrati u EU ne mogu razumjeti , shvatiti, dokučiti srpske laži!!! Čudan, iskompleksiran narod koji mrzi sve oko sebe, svi su im genocidni osim njih samih. A iz EU misle da je Srebrenica, Ovčara i toliki drugi pokolji prenevjerojatni, pa se valjda nisu ni dogodili?! Na čelu vlade četnik koji svojevremeno huška da će 100 muslimana srbi poubijati za 1 srbina?! Pitajmo EU što misle koliko je srpskih vojnika poslušalo Vučića u Srebrenici? Zar to huškanje nije ratni zločin? Umjesto da četničku ekipu smjeste u Haag, oni ih tetoše. Pitanje: kad će slavna hrvatska diplomacija s Pusićkom na čelu išta išta korisno napraviti, pokazati da postoji radi svoje domovine, reći EU što je istina. A ne kurvinski šutjeti i sakrivati se! Do sada, reklo bi se da hrvatska diplomacija i ne postoji. Ili barem ne postoji u interesu hrvatske!

Avatar intimus 500
intimus 500
14:13 23.07.2015.

opet ovi sa ovima :(

TA
tamanitelj
14:49 23.07.2015.

Pustite već jednom srbrende neka kmeće možda im to pomogne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije