Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Maturanti su na rubu živaca. Ne žele ispaštati zbog tuđih propusta

"Zabrinjava činjenica da su se sva tri dana dogodile velike pogreške", naglašavaju iz Nacionalnog vijeća učenika.
20. lipnja 2015. u 12:07 9 komentara 1221 prikaza
matura
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Nacionalno vijeća učenika Republike Hrvatske nezadovoljno je načinom na koji se provodi ovogodišnja državna matura.

"Smatramo da ovakvo provođenje mature nije primjereno i ne odgovara onome kako je matura zamišljena i mišljenja smo da se način provođenja državne mature, u smislu sigurnosti, mora poboljšati", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske Karlo Horvat.

Priopćenje Nacionalnog vijeća učenika prenosimo u cijelosti:

"Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske nezadovoljno je načinom na koji se provodi ovogodišnja državna matura. Najviše od svega, zabrinjava činjenica da su se sva tri dana dogodile velike pogreške što jasno pokazuje kako to ne može biti slučajno. Ono što je najgore od svega jest to da su svim tim pogreškama oštećeni pristupnici,odnosno maturanti!

Počevši od eseja iz hrvatskoga jezika, ne možemo ne izraziti negodovanje zbog situacije koja se dogodila. Kako je moguće da su učenici u Puli zaobišli višestruki sigurnosni sistem koji ima NCVVO i uspjeli otuđiti primjerke ispita? Ovih dana, svjedoci smo mnogih teza poput one da su teme iscurile slučajno. Nemoguće da se tri dana uzastopno greške događaju slučajno. Razgovarali smo s mnogim maturantima koji su potreseni i na rubu su živaca zbog svega što se izdogađalo u ovih nekoliko dana. Saznali smo da puno maturanata ne želi ponovno pisati esej iz engleskoga  jezika jer im je i ovako sve ovo bilo dosta stresno, a svi oni imaju planove za rad preko ljeta jer nisu svi učenici sebi u mogućnosti platiti studiranje. Isto tako, rekli su nam da ne žele ispaštati zbog tuđih propusta u čemu ih mi potpuno podržavamo!

Smatramo da ovakvo provođenje mature nije primjereno i ne odgovara onome kako je matura zamišljena i mišljenja smo da se način provođenja državne mature, u smislu sigurnosti, mora poboljšati. U suprotnom, smatramo da ju treba odložiti do trenutka kada se ponovno osigura transparentnost provođenja jer bi ona trebala biti jednaka za sve, a ovakvim nezakonitim radnjama ona je sve samo ne jednaka za sve učenike! Ovim putem upućujemo apel svim nadležnim institucijama kako za provođenje mature, tako i onima koji kažnjavaju ovakve prijestupe da istragu provedu detaljno te da one koji su prouzročili ovakve probleme učenicima i troškove cijeloj državi oštro kazne! Nadamo se kako će državna matura do kraja ipak proteći mirnije i da će maturanti uspješno napisati matematiku te da se esej iz engleskoga jezika neće ponovno pisati!", stoji u priopćenju Nacionalnog vijeća učenika.

>>'Ukidanje državne mature bio bi sumrak hrvatskog obrazovnog sustava'

>>Procurila i tema eseja razine A iz engleskog jezika, Ministarstvo traži istragu

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Ministar Vili Beroš:
'Ne može kolegica spominjati propast sustava, ja iz straha zovem ravnatelja, a on mi to negira'
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • markomarko14:

    Sve u svemu, presmješno! Trebamo reformu školstva! Zašto učenici sami ne bi mogli birati predmete koje žele slušati? Naši političari nisu u stanju doći u 9:00 u sjednicu (pojavi se njih 14 od 151). Zašto bi onda učenici trebali sjediti ... prikaži još! i slušati (većinom ono što ih ne zanima) od 8-14h. Matura je dobar projekt, dobro zamišljena, ali se loše provodi! Živimo u 21. stoljeću. Zašto se mature ne bi slale elektroničkim putem? Jednostavno pošaljete samo papir za zadacima svim školama pola sata prije početka ispita. A ostali materijal, zaštitna vrećica, knjižice za pisanje, list za odgovore dostavite kao i do sada, večer prije. Ovim bi zaštitili curenje podataka (jedina moguća situacija curenja je da niste u stanju kontrolirati 5 ljudi koji sastavljaju maturu)

  • dalibor.hren:

    Normalno da su uz nesposobni kokošinjac na rubu živaca!

  • zgbuco:

    Sad se vidi kak nam i školstvo funkcionira. Baš me zanima koliko je učenika prošlo godinu sa znanjem? Vjerojatan odgovor bi bio jako mali postotak. Jedini poso učenika je da uči, savlada gradivo sa razumjevanjem i polaže ispite. I kaj ... prikaži još! bi tu onda trebalo biti stresno? Neki su se dam žalili i prosvjetni radnici kako su pod velikim pritiskom roditelja radi kraja godine i ocjena!? O kakvom pritisku oni govore? Koliko znam još uvijek postoji ocjenjivanje u školama i kak si naučio, takvu ocjenu i trebaš dobiti. Namaju kaj tu roditelji tražiti od nastavnika. A ak nekaj traže kaj je po svemu sudeći i nekavo kazneno djelo, onda postoje institucije kaj to rješavaju. Ak velite da su učenici pod stresom, onda je to jedini razlog stresa koji je poznat pod imenom "Poklonjene ili kupljene ocjene".