Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBBING Sindikat traži zaštitu povjerenice od progona načelnika sisačkog zatvora

Načelnik u sisačkom zatvoru prijavljen za seksualno uznemiravanje i sustavnu diskriminaciju

11.02.2009.
u 01:00

Sindikat pravosudne policije Hrvatske (SPPH) podnio je pritužbu protiv Željka Šimića, načelnika Odjela osiguranja u Zatvoru u Sisku, rekli su danas Vlado Dubrović, predsjednik tog sindikata i njegovi suradnici Milan Stipanović i Željko Žužinjak na tiskovnoj konferenciji u Sisku.

Progon zbog sindikata
Pritužbom terete Šimića za diskriminaciju i spolno uznemiravanje podređene mu službenice, Kristine Grubec-Roksa, pravosudne policajke i sindikalne povjerenice SPPH u sisačkom zatvoru. U prijavi navode kako je diskriminacija sustavna, traje već više od dvije godine a prijave koje je podnosila dužnosnicima nisu urodile plodom.

Sindikat drži kako je razlog takvog ponašanja načelnika odjela osiguranja njeno članstvo i položaj u Sindikatu pravosudne policije.

-Šimićevo ranije radno mjesto bilo je u Rijeci i također je stvarao probleme povjerenicima našeg sindikata - istaknuo je Dubrović. Zbog toga policajka-povjerenica dobiva zadaće koje su u opisu rada vježbenika ili mlađeg pravosudnog policajca, a ne policajke njenog staža i iskustva. - Obraća joj se podrugljivo snishodljivo i to pred ostalim službenicima, a ne daje joj bitne informacije za obavljanje poslova na koje je raspoređena, stoji dalje u prijavi.

Sindikalci upozoravajku kada je u zatvor dolazila inspekcija, Kristine Grubec nije bilo u to vrijeme, a njenog zamjenika su poslali na odmor, te je inspekcijsko izvješće prošlo bez izjava sindikalnih čelnika.

Traže pomoć i od Vlade
Sindikalci optužuju Šimića za upućivanje spolnih aluzija povjerenici. Insinuirao je intimne veze s jednim kolegom, a kada ga je upozorila na neprihvatljivost takvih postupaka, diskriminacija je postajala još žešća.

Jedno od pitanja novinara bilo je i to, što su činili nadređeni u zatvoru, bivši upravitelj i aktualna upraviteljica.

Kristina Grubec Roksa je odgovorila kako joj je bivši ravnatelj davao verbalnu potporu, ali nije podizao stegovne postupke, a nova ravnateljica radi kratko vrijeme i vjeruje kako će i to jednom doći na red. Sindikalci upozoravaju kako Šimić ima potporu u Ministarstvu i Upravi za zatvorski sustav, te da je on trebao biti smijenjen, a ne bivši upravitelj Ivica Dadović. Sindikat je uputio i otvoreno pismo Vladimim i nevladinim instucijama i očekuje pomoć od njih.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije