Naslovnica Vijesti Svijet

Načelnik malene općine u istočnoj Bosni prkosi srpskom političkom moćniku Dodiku

Pravo glasa u Rudom ima jedva nešto više od sedam tisuća registriranih birača i glasovanje o povjerenju načelnika te općine ne bi izazvalo nikakvu pozornost izvan njenih granica da se Dodik nije izravno uključio u kampanju čiji je cilj bio Rajakov opoziv
24. prosinca 2018. u 17:48 19 komentara 5113 prikaza
Milorad Dodik
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

Milorad Dodik, srpski član i predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji slovi za apsolutnog gospodara političkih procesa u Republici Srpskoj, suočio se s neočekivanim porazom nakon što su stanovnici malene općine Rudo u istočnoj Bosni odbili smijeniti s dužnosti općinskog načelnika koji nije bio po Dodikovoj volji.

Milorad Dodik Bosna i Hercegovina Dodikovi zastupnici nastavljaju sukob: 'U svim tijelima treba biti vidljiva zastava RS'

Općinski načelnik izabran prije dvije godine Rato Rajak dobio je potporu za ostanak na toj dužnosti na referendumu održanom u nedjelju na kojemu su se registrirani birači izjašnjavali hoće li poduprijeti zahtjev Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za njegov opoziv.

Rajak je to izjašnjavanje o povjerenju preživio jer je u njegovu korist glasovalo 55 posto onih koji su odlučili sudjelovati na referendumu dok mu je nepovjerenje iskazalo njih 45 posto.

Milorad Dodik diplomatski skandal Dodik napustio sastanak u Sarajevu jer nije bilo zastave Republike Srpske

Pravo glasa u Rudom ima jedva nešto više od sedam tisuća registriranih birača i glasovanje o povjerenju načelnika te općine ne bi izazvalo nikakvu pozornost izvan njenih granica da se Dodik nije izravno uključio u kampanju čiji je cilj bio Rajakov opoziv i tako stavio na kušnju svoj politički autoritet. U konačnici se pokazalo da ne vlada suvereno svim političkim procesima među bosanskim Srbima.

"S načelnikom Rajakom nije bilo moguće surađivati jer mu je draže Sarajevo od Banje Luke", kazao je Dodik tijekom posjeta Rudom uoči referenduma. U nastojanju da birače potakne na opoziv općinskog načelnika Dodik je obećao kako će vlada RS odmah poslati barem 400 tisuća eura pomoći općinskom proračunu samo ako Rajak bude smijenjen.

Komšić, Dodik i Džaferović Novi državni vrh Dodik: Cilj BiH je EU, a Trumpa podržavam unatoč sankcijama

Ni činjenica da Dodikov SNSD u suradnji s koalicijskim strankama ima dvotrećinsku većinu u skupštini općine niti Dodikovo osobno agitiranje nisu bilo dostatni za opoziv načelnika. Rajak je nakon svega kazao kako je bio uvjeren da će "Dodikovom apsolutizmu" doći kraj.

"Bio sam uvjeren da ćemo mi pobijediti. Pokazalo se da je jednostavno nemoguće jednim apsolutističkim pristupom vladajućih struktura nametnuti da svi razmišljaju kao oni", kazao je Rajak kako ga u ponedjeljak navodi portal Klix.

Milorad Dodik Republika Srpska Dodik: Zaštitit ćemo svoju imovinu u Hrvatskoj

Iako su i on i njegova stranka dobili većinsku potporu birača na listopadskim izborima Dodik i dalje ima velikih problema u kontroliranju područja u kojima jako uporište ima oporba, posebice u istočnoj Bosni, dok mu istodobno sve veći izazov predstavlja činjenica da je SNSD izgubio većinsku potporu birača u Banjoj Luci.

Pogledajte video: Juncker uštipnuo Plenkovića

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Zanimljivo, nigdje u članku ne piše iz koje je stranke taj načelnik Rato Rajak, pa malo guglam i bum, lik je iz srpske radikalne stranke i takvima se klanjaju "naši" mediji?

 • Ovozemaljski:

  Sutra ćemo čitati kako nam Vučić čestita Božić sa 800 000 ubijenih u Jasenovcu! Ako ne bude tako,.onda će se VL potruditi da bude tako!

 • Avatar CENTARFOR
  CENTARFOR:

  Koga to briga u Hrvatskoj ???? Zemlja im smrdi od genocida !!! Nevjerojatan Članak u Hrvatskim ???? Novinama !!!!