Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Načelnik malene hrvatske općine: Kažnjeni smo jer nismo htjeli slati ovrhe mještanima

Božidar Novoselec: Mogu samo reći da je presuda utemeljena na zakonu i pravu, ali ne i pravdi
06. ožujka 2020. u 22:25 24 komentara 13665 prikaza
Božidar Novoselec
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Općina Sračinec i načelnik Božidar Novoselec kažnjeni su visokim novčanim kaznama jer nisu građanima slali rješenja o ovrsi za neplaćene račune. Novoselec to tumači kao kaznu za – socijalnu osjetljivost.

Reportaža o automatima za naplatu parkiranja Kazne za neplaćeno parkiranje Građani u panici: Stižu im ovrhe, a tvrde da opomene nisu dobili

– Kako bakici koja je dužna 150 kuna poslati ovrhu koja će je na kraju stajati 1200 kuna? Ovu kaznu dobili smo zbog gluposti nekih pojedinaca i gluposti države. Takvu situaciju imaju svi načelnici u Hrvatskoj, a kažnjen sam samo ja – ogorčen je Novoselec (HNS) koji zna tko ga je prijavio.

Naknada za uređenje voda

Riječ je, uvjeren je, o vijećniku iz prošlog saziva Općinskog vijeća. Visoki prekršajni sud odbacio je žalbe i potvrdio kaznu od 200.000 kuna za Općinu i 40.000 kuna za načelnika kao odgovornu osobu.

– Spor traje tri, četiri godine, a sad je došla nepravomoćna odluka da trebamo platiti dvije trećine u roku od 15 dana. Platio sam jučer 27.000 kuna, a Općina će platiti 133.000 kuna – kaže. Pojašnjava da Općina Sračinec, kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, naplaćuje komunalnu naknadu koja je izvorni prihod proračuna, a prikupljena sredstva koriste se za održavanje komunalne infrastrukture. No prije nekoliko godina, općine su, tumači, dobile i zadatak naplate naknade za uređenje voda za račun Hrvatskih voda. Time je iznos koji plaćaju kućanstva porastao za oko 200 posto, pa neki socijalno ugroženi mještani to više nisu mogli plaćati.

Sud Nepravomoćna presuda Tužila za klevetu načelnika Općine u kojoj je radila i izgubila spor

– Mi u Općini Sračinec nismo ni roboti niti birokrati, nas su izabrali naši mještani, mi smo njima na usluzi i pomoći. Čim smo vidjeli uplatnice koje smo kao Općina bili prisiljeni slati kućanstvima, bilo nam je jasno da će veliki broj uplatnica ostati neplaćen. Dobro poznajemo sva kućanstva u financijskim poteškoćama, znamo za mnoge starce i starice koji žive sami i jedva imaju novca za hranu. Slanjem ovrha tim bi ljudima opstanak bio ugrožen. Svake godine ljudima pomažemo kada im isključe struju ili plin, dijelimo pomoć umirovljenicima, a valja znati da socijalna skrb nije u nadležnosti općine, već države. Svi dobro znamo što znači ovrha. Ona znači da obaveza plaćanja računa od stotinjak kuna za ovršenika može porasti na 1000 kuna. Prema tumačenju zakona, svim mještanima koji su bili dužni trebali smo poslati ovrhu. Mi to jednostavno nismo htjeli. Mogu samo reći da je presuda utemeljena na zakonu i pravu, ali ne i pravdi – ističe Novoselec.

Naplata, ali bez represije

Nije mu poznato je li još neka jedinica lokalne samouprave ovako kažnjena zbog toga što nije slala ovrhe svojim mještanima.

Zagreb: Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka 2015. godine ZBRKA S OVRHAMA 6000 ljudi odblokirano pa im opet sjeli na račun. To ne bi razmrsio ni forenzički stručnjak

– Mi smo ovrhe slali velikim dužnicima, ali nismo ovima koji duguju 200 ili 300 kuna. Prije zastare nazivali smo ih telefonom, zvao sam i osobno i predlagao im da plate na rate. Naplaćivalo se, ali ne represijom – kaže Novoselec.

GALERIJA Aktivisti inicijative Ovršni ustanak prosvjedovali ispred Sabora

Božidar Novoselec
1 / 7
Aktivisti inicijative Ovršni ustanak prosvjedovali ispred Sabora
ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar Slavonija2014
  Slavonija2014:

  Još jedna sramota hrvatskoga pravosuđa, najgorega u Europskoj Uniji. Sada ih ne zanima razmjernost koju spominju kada zakon ide u korist malomu čovjeku..

 • Asparagus:

  Prema malima država pokazuje svoju moć. Isti dan u drugoj maloj općini na moru gradonačelnik se jada kako je dao preko sto prijava nelegalne gradnje... i ništa, kako je to moguće?

 • BraniteljJakob:

  Izbrisan mi je komentar samo zato sto sam napisao da svi trebamo ekonomski pomoci Novoselecu da plati tu od drzave nepravednu kaznu. Cemu to?