Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TABLETE

Nabavom tableta uštedjet će 15.000 kuna na godinu

stednja (1)
presnimila Lj. Risek
11.05.2012.
u 12:12

Škvarić: Dosad smo samo na ispisivanje, umnožavanje i distribuciju radnih materijala za sjednice Gradskog vijeća trošili po 11.000 kuna, ne računajući radno vrijeme gradskih službenika

Kilogrami papira, s prosječnih stotinjak stranica materijala za sjednice gradskog vijeća, aktovke i torbe u kojima su vijećnici na sastanke donosili silne (i teške) dokumente – sva ta „papirnata“ komunikacija u Lepoglavi odsad odlazi u povijest. Potvrđuje to i podatak da svih petnaest gradskih vijećnika već prolazi obuku kojom će se osposobiti za uporabu tablet-računala kojima će im ubuduće stizati materijali za sjednice Gradskog vijeća, odluke i zaključci gradonačelnika, a njima će moći biti u izravnoj vezi s gradskim službama, ustanovama, udrugama civilnog društva, ali i građanima.

I dok se među građanima već čuju pojedine kritike o tome da je nabavom 23 tablet-računala Grad potrošio novac poreznih obveznika za nove „igračke“, drugi tvrde da se na takve izjave informatički nepismenih i nedovoljno osviještenih pojedinaca ne treba ni osvrtati. Gradonačelnik Marijan Škvarić ističe da će se tabletima osuvremeniti komunikacija u skladu sa standardima digitalne tehnologije, ali i ostvariti uštede u gradskom proračunu.

– Samo na troškove ispisivanja, umnožavanja i distribucije radnih materijala za sjednice Gradskog vijeća, u prosjeku po stotinjak stranica, dosad smo na godinu trošili 11.000 kuna. Doda li se tomu i potrošnja tinte, tonera i amortizacija vozila, taj se trošak penje na 15.000 kuna, ne računajući vrijeme koje službenici potroše na pripremu materijala. Poznato je da su uoči sjednica „udavljeni“ upravo tim birokratskim obvezama, zbog kojih im trpe drugi poslovi – obrazlaže Škvarić.

– O trošku proračuna nabavljeno je dosad 15 računala za vijećnike, četiri za gradske službe, dok su dalja četiri tableta kupljena za Projektno-razvojni ured, Nezavisnu udrugu mladih i Turističko-kulturni i informativni centar. Platili smo ih 25.000 kuna, a to znači da ćemo kroz godinu i pol vratiti uloženo i već sljedeće godine uštedjeti dosta novca. No, još važnije od toga jest to što će vijećnici neprestano moći biti u izravnoj vezi s gradskim službama te s njima rješavati probleme građana. A i građanima će njihovi vijećnici biti neprestano dostupni na internetu. Gradski komunalni odjel već rabi ovu opremu, pa će tako vijećnici moći stalno biti u kontaktu s komunalom – istaknuo je Škvarić.

Preveliki kamenčić u cipeli gradskog proračuna

I dok se vijećnici trude svladati tajne tableta kako bi već idući tjedan mogli na drukčiji način odraditi novu sjednicu Vijeća i pritom ističu kako im cijela dosadašnja teška torba odsad stane u džep, Škvarić naglašava da je korak prema novim tehnologijama bio nužan jer su vijećnici previše postali ovisni o konzervativnim metodama rada. A one su, kaže, u međuvremenu postale preveliki kamenčić u cipeli gradskog proračuna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije