Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
URBANIZAM Na javnom uvidu DPU sjeverno od Bračke

Na Žnjanu će se graditi novo stambeno naselje

04.11.2008.
u 15:44

SPLIT – Na 30 hektara prostora na Žnjanu, sjeverno od Bračke ulice (omeđenog još ‘‘blizancima’’, Lovrinačkom i magistralom) izgradit će se novo stambeno naselje.

Neće se preizgraditi
Splitsko Poglavarstvo usvojilo je prijedlog izmjena i dopuna DPU-a prostora Žnjana, sjeverno od Bračke, te ga proslijedilo na dvotjedni javni uvid i raspravu, nakon čega će konačan sud o budućem izgledu Žnjana dati Gradsko vijeće.

Izmjene i dopune plana predviđaju 116 građevinskih čestica.

Prema prijedlogu gradit će se škola, vrtići, crkva, stambeni i poslovni sadržaji te košarkaško i tenisko igralište. Nije isključena ni mogućnost izgradnje hotela sa 80 ležajeva.

Kako je pojasnio Branko Poljanić, član Poglavarstva zadužen za urbanizam, sukladno GUP-u, po jednom hektru će se graditi 12.000 metara kvadratnih.

Naglasio je kako je koeficijent izgrađenosti predviđen prostorno- planskom dokumentacijom u tom dijelu grada svega 1,2, dok je, primjerice, na Pujankama koeficijent izgrađenosti puno veći i iznosi 2,0.

– U izmjene smo krenuli zbog velikih infrastrukturnih i komunalnih problema s kojima se stanovnici tog dijela Splita susreću. Naime, njihove kuće i prometnice su između osam i deset metara niže od terena na kojem se gradi. Izmjene su potaknuli vlasnici malih obiteljskih kuća, ali i investitori novih višekatnica koje bi se na tom prostoru trebale graditi – istaknuo je Poljanić.

Vlasnici obiteljskih kuća na Žnjanu bunili su se protiv izgradnje višekatnica na tom prostoru, želeći zadržati postojeće stanje, ali, kaže Poljanić da su sada shvatili kako je riječ o prevrijednom prostoru.

Inače, 1985. godine na urbanističko-arhitektonskom natječaju za šire područje Žnjana izabran je rad autorskog tima Hržić – Mance – Šegvić, a izmjene su, ističe Poljanić, upravo na tragu tog rješenja.

Škola za 700 učenika
Prema procjenama urbanista, na tom prostoru stanovat će 7.124 Splićanina. Osnovna škola trebala bi primiti 712 učenika, a dječji vrtić i jaslice 200 djece. Na tom prostoru, među ostalim, trebale bi se naći i crkvica Sv. Lovre te crkva Gospe od Milosrđa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije