Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIJET SA STRAHOM ČEKAO

Na Zemlju se srušio ogroman dio kineske rakete, poznato je mjesto pada

FILE PHOTO: Long March-5B Y3 rocket, carrying Wentian lab module, takes off from Wenchang
Foto: CHINA DAILY/REUTERS
1/2
30.07.2022.
u 23:17

Kineska svemirska agencija objavila je na društvenoj mreži Weibo kako je najveći dio ostataka potisnika izgorio u atmosferu pri padu.

Znanstvenici diljem svijeta s velikom pozornošću pratili su i pokušavali predvidjeti gdje će na Zemlju pasti dijelovi potisnika kineske rakete, a večeras je svijet dobio odgovor.

Dijelovi potisnika 'Long March 5b' koji nisu izgorjeli u gornjim slojevima atmosfere pali su u Indijski ocean na području između Bornea i Filipina u 12:45 prema istočnoj vremenskoj zoni, javlja The New York Times.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CSNA) objavila je na društvenoj mreži Weibo kako je najveći dio ostataka potisnika izgorio u atmosferu pri padu.

 - Područje se nalazi u okolnom morskom području na 119,0° istočne geografske dužine i 9,1° sjeverne geografske širine, a većina uređaja je uništena tijekom ponovnog ulaska u atmosferu - naveli su kineski stručnjaci.

Foto: Weibo

Stručnjaci su strahovali da bi dijelovi potisnika mogli potencijalno pogoditi naseljeno područje, što je i bio primarni razlog pojačanog praćenja potisnika diljem svijeta.

Čelni čovjek NASA-e Bill Nelson objavio je u subotu da Kina nije objavila specifične informacije vezane uz putanju pada Long March 5B na Zemlju.

"Sve zelje bi trebale dijeliti ovaj tip informacije koji omogućuje pouzdano predviđanje potencijalnog rizika od udara krhotina, posebice za teška vozila, poput Long March 5B, koji nose znatan rizik gubitka života i imovine", ustvrdio je.

Potisnik se srušio ovog vikenda na Zemlju dio je rakete Long March 5B. Nju je 24. srpnja 2022. godine lansirala Kineska nacionalna svemirska agencija. Raketa je u orbitu prenosila novi modul koji će poslužiti kao budući dio svemirske postaje Tiangong koju gradi Kina.

VIDEO: Pijan autom naletio na dijete, teško ga ozlijedio pa pokušao pobjeći

Ključne riječi

Komentara 9

NO
No1
01:22 31.07.2022.

"Sve zelje"??? "Teška vozila"?????

DU
Deleted user
07:55 31.07.2022.

Gdje su ovi išli u školu? Ili još bolje - jesu li uopće išli? Gdje im je urednik? Pročita li on ovo? Kako se osjeća nakon čitanja? Grrr...

Avatar Viktor999
Viktor999
15:27 31.07.2022.

šteta što nje pala na peking na sjedište crvene bande

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije