Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na zahtjev Škrleca pitanje viza sa SAD-om na ovotjednom dnevnom redu Europskog parlamenta

- Nakon Brexita i referenduma u Italiji, očekuje nas još neizvjesnih izbora u državama članicama koji trajno mogu zapečatiti sudbinu Europske unije pa vjerujem kako inzistiranjem na poštivanju zajedničkih europskih pravila - kažu
12. prosinca 2016. u 11:10 0 komentara 422 prikaza
Davor Škrlec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon pisma upućenog predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu, u kojem zastupnik Davor Škrlec upozorava na kršenje načela reciprociteta po pitanju viza sa SAD-om i Kanadom, Europski parlament uvrstio je ovu točku na dnevni red ovotjednog plenarnog zasjedanja u Strasbourgu.

Podsjetimo, iako je bila pravno obvezana da do 12. travnja 2016. uvede vizu za državljane SAD-a i Kanade prema načelu reciprociteta, jer iste te države nisu ukinule vizu za građane Hrvatske, Poljske, Bugarske, Rumunjske i Cipra, Europska komisija svjesno nastavlja odugovlačiti s procesom.

Davor Škrlec DAVOR ŠKRLEC Zbog viznog režima SAD-a Hrvatska može blokirati TTIP turski prosvjednik, erdogan slika Erdoğan prijeti Novi migrantski val u Europu preko Turske u listopadu?

„Očekujem kako će ovotjedna rasprava u Europskom parlamentu potaknuti Europsku komisiju na hitnu reakciju i donošenje odluke kojom će se provesti načelo reciprociteta i uvesti viza za građane trećih država koje isto traže od država članica EU-a. Samo tako je moguće zadržati dosljednu politiku i vratiti povjerenje građana u europske institucije.

Nakon Brexita i referenduma u Italiji, očekuje nas još neizvjesnih izbora u državama članicama koji trajno mogu zapečatiti sudbinu Europske unije pa vjerujem kako inzistiranjem na poštivanju zajedničkih europskih pravila, koja vrijede jednako za sve građane, možemo osigurati čvrste argumente u korist proeuropskih politika. Ako se ne zaustavi daljnja diskriminacija na temelju nepostojanja načela viznog reciprociteta, u Europskom parlamentu ću pokrenuti daljnje korake koji uključuju i postupak protiv Komisije pred Sudom Europske unije. Istovremeno, pozdravljam odluku Kanade koja će krajem 2017. godine ukinuti vizu za građane Rumunjske i Bugarske te isto očekujem i od SAD-a kada je u pitanju Hrvatska.“ - izjavio je Škrlec.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.