Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENICI ZABRINUTI

Na vrhu Grenlanda dogodilo se nešto što nikad nije: 'To nikako nije dobar znak'

Greenland
Foto: Karlheinz Schindler/DPA/PIXSELL
1/4
21.08.2021.
u 08:25

14. kolovoza temperatura je bila iznad nule punih devet sati što je dovelo do kiše i masovnog topljenja snijega i leda

Na najvišoj točki grenlandskog ledenog pokrova prvi je put kišilo otkako postoje mjerenja, što je još jedan zabrinjavajući znak globalnog zatopljenja, priopćili su znanstvenici. 

Vrh ledenog pokrova je na 3216 metara nadmorske visine i jedino što ondje uobičajeno pada jest snijeg. Međutim, 14. kolovoza temperatura je bila iznad nule punih devet sati što je dovelo do kiše i masovnog topljenja snijega i leda, objavili su iz američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu (NSIDC) u Coloradu. 

Temperature na vrhu ledenog pokrova gotovo nikad nisu iznad nule, ali su zabilježene su triput u manje od desetljeća. 

"To nikako nije dobar, zdrav znak za ledeni pokrov", kazala je glaciologinja Indrani Das iz Opservatorija Lamont-Doherty pri sveučilištu Columbia.

Ukupno je sedam milijardi tona kiše palo diljem Grenlanda u tri dana, od 14. do 16. kolovoza, što je najviše otkako su 1950. počela mjerenja.  Kiša i visoke temperature izazvale su masovno topljenje leda i snijega, u sedam puta većoj količini nego što je prosječno za sredinu kolovoza. 

Topljenje leda i snijega slijeva se u oceane i uzrokuje porast razine mora. Dosad je topljenje grenlandskog ledenog pokrova, drugog najvećeg na svijetu nakon Antarktike, uzrokovalo četvrtinu od porasta razine mora zabilježene posljednjih desetljeća. Očekuje se da će taj udio rasti zbog porasta globalnih temperatura.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:34 21.08.2021.

Obzirom na novonastale klimatske okolnosti hitno Grenland preimenovati u Iceland .

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
09:18 21.08.2021.

Jedva čekam da se otopi sav taj led pa da napokon imamo uvid u tajne koje se kriju ispod.. Možda pronadjemo svemirski brod ka Mulder, ili kojeg dinosaura

Avatar kastanjer2
kastanjer2
16:49 21.08.2021.

Čak i ovom tekstu ima dokaz da je voda glavni staklenički plin. Kaže da je padala kiša. Ne kaže padalo je CO2. Znači vodena para je donijela toplinu koja je podigla temperaturu iznad nule. Gdje je tu CO2?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije