Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvan kontrole

'Sramotite našu zemlju': Donald Trump potpuno je izgubio kompas

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.08.2017.
u 07:00

„Nitko nije rođen s mržnjom prema drugome zbog njegove boje kože, podrijetla ili religije“, tvitao je Obama i oborio rekord Twittera s 1,2 milijuna dijeljenja

Američki predsjednik Donald Trump nadmašio je samoga sebe na konferenciji za novinare na kojoj nije čitao napisani tekst, već je bez kontrole iznio što zapravo misli o američkoj ekstremnoj desnici i rasističkim skupinama kakva je Ku Klux Klan, odnosno rekao je da o njima ne misli baš loše te da ih izjednačuje s ekstremnom ljevicom.

Zahvalio mu Ku Klux Klan

Tijekom konferencije za novinare u Trump Toweru u New Yorku namjeravao je govoriti o mjerama vezanima za infrastrukturu, ali novinari su ga počeli ispitivati o zakašnjeloj izjavi vezanoj za subotnje nerede u Charlottesvillu u kojima je poginula aktivistica za ljudska prava Heather Heyer (32) na koju je naletio automobil za čijim je upravljačem bio James Fields Jr., zaluđeni obožavatelj nacista i Adolfa Hitlera.

Predsjednik SAD-a kazao je da nije zakasnio, da je njegova prva izjava osuđivala „nasilje svih skupina“ te da je trebao čekati da dobije sve informacije o događaju. U ponedjeljak je na konferenciji za novinare pročitao s „blesimetra“ da je “rasizam zlo” te da su oni koji „generiraju nasilje u njegovo (rasističko) ime kriminalci i delinkventi“. No, u utorak je u svojemu neboderu Trump govorio bez čitanja pripremljenog teksta, kazao je da nisu svi sudionici manifestacije ekstremne desnice rasisti ili nacisti te da dio odgovornosti za ono što se dogodilo u subotu u Virginiji imaju i pripadnici ljevice koji „su ih (krajnju desnicu) napali“.

– S jedne strane bila je skupina jako zlih osoba. S druge strane bila je skupina isto toliko nasilnih osoba. Nitko nema hrabrosti to kazati. Ja to kažem – iznio je Trump.

Nakon što su ga njegovi savjetnici mukotrpno nagovarali da zauzme stajalište protiv ekstremne desnice, koja je i glasovala za njega, Trump je ovom izjavom sve negirao. Čak ni osobu koja je uhićena zbog ubojstva aktivistice i ranjavanja 19 osoba u Charlottesvilleu nije nazvao krajnjim desničarom ili neonacistom. Samo je kazao da je to što se dogodilo „nesreća za njegovu obitelj i njegovu zemlju“, da je to „što je učinio strašno“ i da nije važno naziva li ga „teroristom“ ili samo „ubojicom“.

Trumpu je zahvalio bivši čelnik Ku Klux Klana David Duke što je „osudio teroriste ljevice“.

“Đavolja ideologija”

I republikanci se distanciraju od Trumpovih izjava. Tako je republikanski senator Marco Rubio kazao da su organizatori bjelačkog marša “pristalice đavolje ideologije po kojoj su neki ljudi inferiorniji u odnosu na druge zbog boje kože, etničke pripadnosti ili zemlje podrijetla”. Javio se i demokrat Bernie Sanders.

– Sramotite našu zemlju i milijune Amerikanaca koji su se borili i izgubili živote da bi pobijedili nacizam – tvitao je senator Sanders.

Bivši američki predsjednik Barack Obama citirao je na svojem Twitteru bivšega južnoafričkog borca protiv aparthejda i predsjednika Nelsona Mandelu da „nitko nije rođen s mržnjom prema drugome zbog njegove boje kože, podrijetla ili religije“. Taj tvit dobio je više od tri milijuna lajkova i 1,2 milijuna podjela te je postao najpopularnijim u povijesti Twittera.

Komentara 34

IL
ilijan
09:18 17.08.2017.

Razlika između ekstremnih desničara i ljevičara je u tome. Što desničari brane i štite svoj narod a ljevičari u ime neke njihove ideologije uglavnom ugnjetavaju svoj narod. Bar do sada je bilo tako.

KA
Karloho
08:50 17.08.2017.

Jad i bijeda,novinar sugerira da nasilje desnice ili ljevice nije isto..,Ovo mi je jako poznato ..odnekuda

ST
Startrack
07:23 17.08.2017.

A Silviju Tomasevicu pokusavaliste ti i takvi danam isperete mozak 45 godina al nije islo. Krv je jaca od svakog ispiranja. Djaba ispirete i sad. Ja znam ko sam i sta sam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije