Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši premijer rasipnik

Na Tima se bilo teško ljutiti, ali na odlasku je sve iživcirao

tihomir orešković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
07.01.2017.
u 23:40

Tihomira Oreškovića, kada je lomio jezik na hrvatskom, nismo ozbiljno ni shvaćali, ali odlaskom s funkcije pokazao se rastrošnim

Postao je hrvatski premijer, a da nije znao dobro govoriti hrvatski jezik, u prvom obraćanju naciji u svojstvu mandatara nazvao nas je građevinama, na izborima nije bio, ali Tomislav Karamarko i HDZ, po zahtjevu Mosta, doveli su ga za premijera.

Timov paradoks

Svemu unatoč, Tim nam je bio simpatičan, ludo hrabar ili hrabro lud uhvatio se premijerskog posla iako se politikom nikada nije bavio. Na Tima se nismo mogli ozbiljno ni ljutiti jer je bio produkt političkog ludila, a kada bi na krnjem hrvatskom pokušao nešto objasniti, i da je imao najgoru namjeru ona, zapravo, ne bi ni bila ozbiljno shvaćena. Ali paradoks Oreškovićeve šestomjesečne vladavine jest u tome što je hrvatske građane uspio najviše iživcirati, pa i razočarati, kada je već bio smijenjen s premijerske funkcije.

Prvo je otkriveno da je Oreškovićeva obitelj proljeće provodila u opatijskoj vili, zatim su isplivali basnoslovni računi s tog odmora u opatijskoj ljepotici, a posljednji “udarac” Tim nam je zadao kada se otkrilo da i dalje koristi osiguranje, koje plaćaju hrvatski porezni obveznici, iako ponovno radi u Tevi u Amsterdamu. Kao bivši premijer, Orešković ima pravo na osiguranje šest mjeseci nakon prestanka premijerske dužnosti. Pa su s Timom u Amsterdam otputovala i dva zaposlenika policijske uprave za posebne poslove sigurnosti.

Kako je objavio 24 sata, sigurnjaci su u Amsterdam otputovali službenim automobilom, a Orešković je iz Zagreba putovao avionom. Slučaj bivšeg premijera komentirao je i premijer Plenković, rekavši da Orešković ima pravo na zaštitu do 19. travnja.

– Bivši dužnosnik uvijek se vlastitom odlukom može odreći te zaštite. Vidjet ću što je najprimjerenije, što ne bi trebalo u sigurnosnom smislu biti problem i dodatno opterećivati hrvatske porezne obveznike – poručio je premijer.

Ne može u upravu

Od rasipanja proračunskog novca, u slučaju bivšeg premijera više nas čudi to što nakon što je bio na prvoj poziciji u državi u poslovnom svijetu nije uspio “zapasati” funkciju prvog čovjeka nego se u Tevi, izgleda, vratio na mjesto financijskog direktora. Sudeći po pisanju medija, Orešković je iz Teve za hrvatskog premijera otišao na način da je dogovorio da se na svoju poziciju uvijek može vratiti.

Bude li poštivao Zakon o sprječavanju sukoba interesa, u idućih godinu dana ni ne može biti u upravi neke kompanije, zakonski se tek može vratiti na svoje staro radno mjesto. Hoće li Timu to što je bio premijer pomoći u budućoj poslovnoj karijeri, ostaje vidjeti. Ili će to ostati tek jedna (ne)sretna epizoda u njegovu životu.

Komentara 119

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:57 07.01.2017.

Ovaj čovijek imao je samo jedan problem, nije htjeo krast, jednostavno nije lopov, a ove novinarske jankove konake mačku o rep.

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
00:48 08.01.2017.

neka uzme što ga priada 6 mj kad već mesić traži za cijelog života

ZA
Zaggrabe
00:08 08.01.2017.

Ovaj gospodin bio je jedini kompetentan predsjednik vlade u povjesti Hrvatske. Za vrijeme njega imali smo +2.9% rast unatoč tome što je bio potpuno bez političke vlasti, borio se s podmetanjima oporbe i sabotažama Karamarka i slabo govori naš jezik...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije