Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša Tolušićeva zamjenica

Mostovac Kovačić zaposlio je bez natječaja: U tri dana od fakulteta do savjetnice ministra

Sonja Bošnjak
Foto: PR FOTO
1/2
03.01.2017.
u 21:48

Dosad je radila na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku, a premještena je sredinom prosinca u Ministarstvo uprave

Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić zaposlio je na mjestu savjetnice Sonju Čikotić, članicu Mosta i suprugu Ante Čikotića, Mostova državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Sonja Čikotić pri tome je u Ministarstvu uprave zaposlena bez javnog natječaja jer je premještena s fakulteta, na kojem je dosad radila, u Ministarstvo.

Iz javne u državnu službu

Kako su nam odgovorili iz tog Ministarstva, službenica Sonja Čikotić premještena je na temelju članka 76.a Zakona o državnim službenicima, koji regulira premještaj iz javne službe u državnu službu, s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku u Ministarstvo uprave na radno mjesto stručne savjetnice u Službi za upravljanje i razvoj ljudskih potencijala u državnoj službi s datumom 12. prosinca 2016. godine.

Stoga, navode, za njezin prijam u državnu službu nije bilo potrebno provoditi javni natječaj u Ministarstvu uprave. No tri dana nakon što je postala službenica Ministarstva, Sonja Čikotić, kako su nam potvrdili u Ministarstvu, raspoređena je na radno mjesto glavne savjetnice u Kabinetu ministra. U Ministarstvu tvrde da ona za to radno mjesto ispunjava uvjete propisane Pravilnikom o unutarnjem redu Ministarstva uprave i Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi.

– Navedeni raspored u skladu je s člankom 74.b Zakona o državnim službenicima, kojim je propisano da se državni službenici raspoređuju na radna mjesta u kabinetu ministra na određeno vrijeme do dana prestanka mandata ministra te se kod rasporeda odgovarajuće primjenjuju odredbe toga Zakona o premještaju.Iz navedene zakonske odredbe proizlazi da se na radna mjesta u kabinetu ministra državni službenici raspoređuju isključivo primjenom pravnog instituta premještaja, odnosno da su isključeni ostali načini popunjavanja radnih mjesta propisani Zakonom o državnim službenicima, pa tako i popunjavanje radnog mjesta putem javnog natječaja – tvrde u Ministarstvu.

Isti princip kao Kikelj

Kovačić je Sonju Čikotić tako zaposlio po istom principu kao i Matiju Kikelja, koji je bio na listi Mosta na proteklim izborima, na mjesto tajnika svog kabineta. Kikelj je u Ministarstvo prešao iz HAMAG-a u kojem je radio svega 17 dana. 

Komentara 54

DU
Deleted user
22:18 03.01.2017.

A naslov vam je prva liga. Ispada da je prije tri dana završila fakultet i već je savjetnica ministra. Nije da se slažem s ovakvim kadroviranjem, no malo više objektivnih, a ne senzacionalističkih naslova ne bi škodilo.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
06:38 04.01.2017.

A tko je vjerovao da je Most drugciji... Uostalom nije vam smetalo da most stiti sdp uhljebe, odgovara vam jer ste jednaki.

TE
TechnoCroat
22:22 03.01.2017.

Ovo podmuklo uhljebljivanje, nasljedje komunizma i socijalizma, će trajati dokle god su plaće, materijalna prava i beneficije u državnom i javnom sektoru bolje nego u privatnom. Ajde da probamo svake godine zakonski smanjivati te plaće i beneficije, do momenta kad će ti zaposleni dobrovoljno početi davati otkaze i prelaziti u privatni sektor. Ja mislim da bi se svi gradjani složili sa time, osim naravno dotičnih uhljebljenika. Tu ne mislim na učitelje, doktore, medicinske sestre, vojnike, policajce, itd, nego na birokraciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije