Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje Pilipoviću

Na svu silu žele osuditi odvjetnika zbog jedne krive riječi

'SPECIJAL 24 EXPRESS 05.12.2012., Zagreb - Odvjetnik Zoran Pilipovic. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL'
Grgur Zucko/PIXSELL
21.03.2013.
u 16:44

Sudac ga je triput oslobađao zbog izjave da ne želi braniti Roberta Matanića jer se nije slagao s njegovim konceptom obrane

Pravosuđe je na odvjetniku Zoranu Pilipoviću zapelo dokazivati da je odao službenu tajnu jer je zagrebački Županijski sud, prihvativši žalbu tužiteljstva, ukinuo i treću nepravomoćnu oslobađajuću presudu Pilipoviću i ponovno naložio novo, sada već četvrto suđenje.

Sudac ostao vjeran sebi

A Pilipovića je suđenja koštala izjava koju je dao 30. listopada 2008. rekavši da ne želi u pretkaznenom postupku braniti Roberta Matanića (sada pravomoćno osuđenog u slučaju Pukanić, op. a.) jer se nije slagao s njegovom namjerom da razgovara s USKOK-om o činjenicama vezanim za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. No, neće mu više suditi sudac Rafael Krešić, koji ga je tri puta oslobađao, smatrajući da je njegova izjava sadržajno bagatelna, nego spis ide novome sucu. Drugostupanjskom vijeću predsjednice Mirjane Rigljan, koje još čine Sonja Brešković Balent i Vladimir Vinja, očito je bilo jasno da sudac Krešić, koji je zasigurno uložio i vremena i truda da proanalizira sve dokaze, neće odstupiti od svojih uvjerenja i nakon tri oslobađajuće presude osuditi Pilipovića, ali zašto onda drugostupanjski sud nije sam sazvao raspravu, što može po zakonu, i presudio odvjetniku ako smatra da ga treba osuditi!? Time bi se riješio jedan stari neriješeni spis, a suci bi sačuvali energiju i vrijeme za druge predmete, a ne bi se već pune četiri godine bavili optužbom protiv Pilipovića za odavanje službene tajne. Ostavimo na stranu to što su dosad javno objavljene znatno bitnije službene tajne, no do odavatelja tih tajni nikako se ne uspijeva doći, pa ni procesuirati ih.

Zašto su ukidane presude?

Inače, posljednja, treća presuda ukinuta je zbog povrede odredaba kaznenog postupka jer je po stavu sudskog vijeća nerazumljiva i ništava. Lani ju je pak Županijski sud ukinuo dajući za pravo tužiteljstvu “kad navodi da nije bilo razloga za donošenje oslobađajuće presude protiv Pilipovića”, a naloživši sucu da opet analizira dokaze. Kako je sudac Krešić ostao pri uvjerenju da je Pilipovićeva izjava sadržajno bagatelna i ne zaslužuje progon, njome će se baviti novi sudac. Nakon tri ukidne oslobađajuće presude, u petoj godini procesa bit će zanimljiv rasplet slučaja Pilipović.

>> Zbog odavanja javne tajne odvjetniku će se suditi i treći put!

Ključne riječi

Komentara 1

C1
c11dugi
16:55 21.03.2013.

Slusao sam tu izjavu na TV tocno kad ju je davao i prva riec koju sam rekao zeni je da ovaj nije normalan i sto to prica. To sto slijepcu od suca Rafaela to tako ne izgleda, pitanje je zasto. Izjava je bila jednoznacna i u stvari je bila brzinska poruka nologodavcima da je Matanic spreman sve otkriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije