Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAKETIRANJE ZAGREBA

Na suđenju Milanu Martiću ispitani su prvi svjedoci

Martić zagreb
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
07.11.2016.
u 14:27

Nepravomoćna presuda bi, prema sudskim procjenama, mogla biti izrečena na ljeto iduće godine.

Na zagrebačkom suđenju ratnom vođi pobunjenih hrvatskih Srba Milanu Martiću za raketiranje hrvatskih gradova u svibnju 1995. ispitani su prvi svjedoci, a nepravomoćna presuda bi, prema sudskim procjenama, mogla biti izrečena na ljeto iduće godine.

SudacTomislav Juriša danas je, nakon nekoliko mjeseci proučavanja dokumentacije iz spisa, ispitao troje od deset poznatih svjedoka.

Za raketiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog, osim Martiću koji u Estoniji služi 35-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, sudi se i tadašnjem vojnom zapovjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Čeleketiću koji je također nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Od zločina prošlo preko 20 godina

Kako je od zločina koji se Martiću i Čeleketiću stavljaju ne teret prošlo preko dvadeset godina mnogi od ranije navednih svjedoka su umrli. Sud ih planira ispitati još pedesetak nakon čega slijede svjedoci i vještaci iz haškog postupka pa se kraj suđenja ne može očekivati prije ljeta 2017.

Optužnicu protiv Martića i Čelektića zbog osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u siječnju 2003.

Odluka o podizanju optužnice i pred hrvatskim sudom donesena je nakon saznanja da tužiteljstvo Haškog suda, koje je Martića tada već teretilo za raketiranje Zagreba, ne namjerava optužiti i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca 1. i 2. svibnja te raketni napad na Jastrebarsko, 3. svibnja 1995.

Hrvatsko tužiteljstvo Martića i Čeleketića tereti za kaznene djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.

U listopadu 2008. žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je kaznu kojom je godinu ranije Martić osuđen na 35 godina zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom devedesetih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj.

Martić je osuđen kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević, a u presudi je uz granatiranje Zagreba u kojem je u svibnju 1995. poginulo sedam osoba, a deseci su ranjeni naveden i niz drugih zločina nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje gdje su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.

> > Čitanjem dokumentacije nastavljeno suđenje Milanu Martiću

Komentara 5

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
15:08 07.11.2016.

kad bute zatvorili ove naše srbe,koji još uvijek slobodno šeću po našoj državi?

Avatar cera
cera
16:10 07.11.2016.

Čuj čekali 20 godina!!!! Hmmmmm

Avatar Don-Corleone
Don-Corleone
18:34 08.11.2016.

podiglo je još u siječnju 2003. Pa nije ni cudo sto su poumirali kad sudstvo radi kao puz,,,da su sacekali jos bar 40 god vjerovatno bi i optuzeni vec umro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije