Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)radna nedjelja
Povratak na članak

Na stolu prijedlog: trgovine rade pet nedjelja u godini, odluka kojih pet prepušta se poslodavcima

Cjelodnevni rad subotom i nedjeljom nema nikakvih efekata na ekonomskoj i trgovačkoj strani, tvrdi, ali ima negativne efekte na sociološkoj, ljudskoj strani i utjecaju na obitelj

Komentari 88

Avatar Marko
Marko
23:34 15.09.2018.

I tako nemaju šljakera pa će im to dobro doći,a ispast će i da štite dignitet radnika,za koje ih zaboli..dobar razlog da im smanje plaće...

VL
MI
midea
21:25 15.09.2018.

Dali i dalje strani trgovački lanci be plaćaju PDV ili ti porez na dobit Republici Hrvatskoj ?? dali smo samo bi budale u ovoj državi ?

VL
Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
23:10 15.09.2018.

Hoće li i konobari i kuhari imati slobodnu nedjelju? A tek pekari, oni se ne bi seksali nedjeljom uvečer? Slastičari, vozači u javnom prijevozu? Ako trgovine ne rade, što će autobusi voziti, možda uvesti misnu liniju, ipak smo kršćanska Europa. Sve je bolje od uvođenja reda i kontrole u sustav, trkeljati o glupostima je moderno. Jedna nacija pod bogom radi petkom, svetkom i u 3 smjene. Nitko se ne poziva na SAD?

VL
MI
mijat6363
21:59 15.09.2018.

Nije problem rad nedjeljom ,veći problem što Vlada ne donese zakon da se Nedjelja plaća 100% ,ako je praznik još 50% pa se mnogim poslodavcima ne bi isplatilo kao u mnogim Evropskim Državama .Sve se da uredi zakonom koji bi se poštivao .

VL
IH
iron.hide.54966
22:03 15.09.2018.

Tih pet nedjelja je za one koje imaju fetiš na radne nedjelje?? .... Il se radi ili ne, treba i subotu malo srezat!

VL
Avatar dzambo
dzambo
22:48 15.09.2018.

Nije ovo Yuga da se ''zabusava'' I da se radi 5 dana po 8 sati....triba jurit u Kapitalizam….nego oko toga ovdje kod mene AKO radis vise od 40 sati od Pon. do Petka svaki sat je placen preko toga 50%...A ako Radis Subotom bilo koliko sati sve je placeno plus 50%....a Nedeljom ako radis bilo koliko sati placeno je plus 100%.....Ameri su barem u necemu ''posteni'' ne kasne ni dan sa osobnim dohotkom I nezakidaju ti ni sata prekovrimeno naravno ako radis ''oficijalno''...ne na crno….ma mene samo ''cudi'' kak su ospjeli ''prefarbati'' dole prodajno trziste na primjer za iPhone da on kosta skoro duplo vise neg ovdje kod mene a jos vam neplacaju prekovrimeno….prosjek osobnog dohotka je ''normalno'' daleko manji….bogo mili preko 9,000 Kuna za naj.koda kupujes polovan auto uz njega….da su prije u Yugi rekli Zagrebackom radniku da ce radit 2 mjeseca da moze kupit mobilni telefon u kesu ovaj bi im rekao ''neznam ja sta je to AL sto je previse previse je''...prije radnik za 2 mjeseca osobnog dohotka '70-tih I pocetkom '80 moga je obici citavu Yugu I u svakom glavnom gradu da se dobro najede I plus da prica ''dzabe'' naravno uzivo….a danas samo toliko triba da se ''prica'' al ne uzivo….al da ostane gladan...sto je tehnika...svaka cast...deru li deru...

VL
MD
mike.desculity
09:03 03.11.2018.

Ponedjeljak utorak ili srijeda bi trebali biti neradni dani za trgovine jer tada nitko drugi ne može ići u šoping. Vikendi su jedino vrijeme kad možemo u miru obići sve dućane u trgovačkim centrima bez panike i žurbe.

VL
DU
Deleted user
21:44 15.09.2018.

Kad su poskupljenja,i sve ostalo na našu štetu onda političari mantraju kako je u Njemačkoj.Austriji.... Tamo se Nedjelja ne radi pa nisu propali.Ali zatvoriti i kladionice ne kao zadnji put zabrana rada nedjeljom ali kladionice rade. Zna se šta se prodaje na koscima i benziskim postajama i to propisati ne da se odjednom na benzinskoj i kiosku može kupiti ulje,šećer,brašno,ako će to uvesti u asortiman isto zabraniti. Jednom riječju da Hrvatskom ne vladaju velike strane korporacije i rad bi se nedjeljom zabranio. Titu svi pljujemo,ali je u Jugi nedjelja bila neradna kako se onda moglo???

VL
KR
krmnazabrana
22:00 15.09.2018.

Samo kreten može zaključiti, kako je rad nedjeljom nebitna tema. Ne treba zabraniti rad nedjeljom, ali treba doslovno kontrolirati kako se plaća rad nedjeljom i isti povećati na 100%, pa neka poslodavci onda traže, da im netko crnči nedjeljom.

VL
ML
mladaklada
20:58 16.09.2018.

Ha ha, u Jugoslaviji trgovine nisu radile nedjeljom, vraća li se to socijalizam? Šalu na stranu, neradna nedjelja može funkcionirati u selu poput Ivankova gdje su ljudi do 16 sati već doma pa stignu otići preko tjedna u dućan. Kako će prezaposleno stanovništvo gradova poput ZG, ST, RI, koji većinom nisu kod kuće prije 18 ili 19 sati obaviti kupovinu? Je li itko proanalizirao koliko pučanstva je uopće zahvaćeno nedjeljnim radom u trgovačkom sektoru. Kao i obično, ponovo gomila gluposti koja dolazi iz klerikalnih krugova i opet će pasti na Ustavnom sudu.

VL
TO
tomislav10
10:35 16.09.2018.

U Europi se stvari ne rješavaju zabranama već i indirektno. Npr. hoćeš imati otvorenu trgovinu nedjeljom ok, ali satnica trgovca je 100% veća nego radnim danom, pa ako ti se isplati...

VL
VI
Vito
08:27 16.09.2018.

Na stolu prijedlog: trgovine rade pet nedjelja u godini, odluka kojih pet prepušta se poslodavcima ::: Zašto nedjeljom ne zasjeda "hrvatski" sabor??? __ A plaćeni su kao da rade deset puta više od blagajnica koje žele ići na more, iako nemaju dovoljno niti za dva dana na "tom" moru.

VL
DU
Deleted user
22:50 15.09.2018.

Opet trkeljanje o (ne)radu nedjeljom!?!? U ovoj državi ima puno važnijih stvari od ovog pitanja, ako je uopće pitanje. Zabrana rada je protuustavna, a službe koje bi trebale kontrolirati plaća li se taj rad, koliko je prekovremnih sati mjesečno i postoji li prisila ne rade svoj posao. No, to ovu i sve prethodne vlade ne briga, nego hajdmo malo ljudima u nedostatku pravih reformi, projekata i investicija baciti kost rada nedjeljom neka se o tomu piše! Zgodno je kako je ova tema ponovo pokrenuta kad je brodogradnja u kolapsu i kad država nema odgovor na pitanje sudbina nekoliko tisuća radnika i još više tisuća onih koji kroz kooperaciju ostvaruju prihode u brodogradnji. Najvažnije je da sad imamo više vrsta jogurta i da smijemo reći kako smo Hrvati, a ne da smo iz Hrvatske!

VL
VI
Vito
09:06 16.09.2018.

Proizvode koje kupju nedjeljom treba poskupjeti 100 % kako bi od te zarade mogli platiti radnik/ce koji prodaju strane proizvode bofl kvalitete, dok "njihovi kolege" u EU nedjeljom odmaraju.

VL
VI
Vito
09:03 16.09.2018.

– Nedjeljom ne radi u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj i Grčkoj, a radi s varijacijama u svim drugim zemljama. --- država EU koje zabranjuju rad nedjeljom čine i Belgija, Cipar, Finska, Francuska, Grčka, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska ... ::: Zanimljivo, zar ne??? __ Iz kojih "to" zemalja "hrvatski domoljubi" uvoze prehrambene i gospodarske proizvode te ih prodaju u Hrvatskoj nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima??? __ U koje "to" EU države odlaze novci hrvatskih obitelji koje kupuju po stranim prodavaonicama strane "robe" u Hrvatskoj nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima??? __ Tko "ono" sjedi u ustavnom sudu "republike" Hrvatske??? __ Ah, da, sudac koji je priznao da je uzeo mito u EU za osobne potrebe, a "to nije nezakonito", jer nije uzeto u Hrvatskoj.

VL
VK
VKSS
22:19 15.09.2018.

Vlada je donjela zakon da poslodavac daje naknadu za nedjelju,ali dali su poslodavcu da sam odluci koliko,umjesto da su u zakon stavili postotak koji vrijedi isto za sve...osobno sam da ne rade,jos razumijem trgovine prehranom,ali trgovine odjecom to ne razumijem

VL
ST
stefj
21:36 15.09.2018.

Eto, rad nedjeljom je glavni problem države. Očito ostali problemi nisu bitni... Očito nikoga ne smetaju visoki porezi, odlazak mladih i struke, odlazak poduzeća, itd... Tako je to, kada nemaš ništa pametno, onda pokreni nevažne teme. Normalno da u nekom malom mjestu nema veze rade li trgovine nedjeljom ili ne, no u Zagrebu ili na moru u turističkim centrima itekako ima... Potrošnja je jako veliki dio BDP-a, kada se prestane raditi nedjeljom, vidjet ćete koliko će potrošnja pasti. Osim toga, vidjet ćete koliko će pasti broj radnih mjesta... Ako se ukine rad nedjeljom potreba za brojem radnika u centrima pada za 12%, jednostavno. Treba to nekako nadoknaditi? Kako? Za kompenzaciju ćemo te zaposliti na proračun? Još malo uhljeba?... Ma nema, više ništa ne očekujem od ove vlade ili države, mislim da je sve izgubljeno. Izgubila se i vlada, samo se skupljaju politički poeni za slijedeće izbore. Ili si uhljeb ili Hrvatska nije mjesto za tebe...

VL
Avatar cro.adris
cro.adris
22:30 15.09.2018.

Dosta je zabrana! Tko želi raditi neka radi (i za to bude plaćen 50% više nego neki drugi dan), a tko ne želi ne mora i kraj priče.

VL
VI
Vito
08:46 16.09.2018.

Tim više što su i Talijani ovih dana, a nedugo prije njih i Poljaci i Česi, stali u obranu tradicionalnog obiteljskog okupljanja i najavili da će neradnu nedjelju dopustiti samo najmanjim trgovcima – pitanje je koje ponovno zaokuplja hrvatsku javnost. --- No jasno je da bi eventualnim zabranama rada nedjeljom najpogođeniji bili trgovački centri poput Emmezete, Lesnine, City Onea, Pointa... Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete, uvjeren je da motivi za neradnu nedjelju često nisu ni ekonomski ni boljitak društva, nego kratkoročno skupljanje bodova. ::: Talijansko srpsko-slovenski robovlasnik o radu Hrvatica i Hrvata u nedjelju. __ Ah, da tko je "ono" uvezao tu talijansku uvoznu prodavaonicu stranog bofla u Hrvatsku??? __ Tko je "ono" dopustio uvoz strane bofl robe u Hrvatsku na štetu hrvatskog gospodarstva iobitelji??? __ Koji je "ono" "domoljub" omogućio uništavanje proizvodnje kućanskih uređaja u Hrvatskoj i Zagrebu, kao prvom u kojeg je uvezao strane proizvode koji su proizvođeni i u Hrvatskoj te tako omogućio lakše uništavanje hrvatskih tvornica???

VL
PU
Pulchrum
23:44 15.09.2018.

Napokon. Kolike su se obitelji raspale zbog ove trgovačke torture i jurnjave za profitom, na leđima bijednih radnica. Sramota.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.