Naslovnica Vijesti Svijet

Na slobodi posljednja zatočena članica Rote Armee Fraktion

Pripadnica treće generacije RAF-a osuđena je 1996. na doživotnu kaznu, koja joj je 2008. smanjena na 18 godina, pa je sada stekla uvjete za puštanje na uvjetnu slobodu
22. lipnja 2011. u 11:20 18 komentara 6 prikaza
RAF

Iz zatvora je na uvjetnu slobodu puštena 54-godišnja Birgit Hogefeld, posljednja zatočena pripadnica marksističke terorističke organizacije Rote Armee Fraktion. Njemački mediji navode da je odluku o pomilovanju još prije tjedan i pol donio Viši zemaljski sud u Frankfurtu na Maini te da je B. Hogefeld na slobodu puštena u ponedjeljak.

Riječ je o pripadnici treće generacije RAF-a koja se u "urbanoj gerili" aktivirala 1977. kada su osnivači terorističke organizacije Andreas Baader, Gudrun Ensslin, Horst Mahler, Ulrike Meinhof i drugi već bili ili mrtvi ili trajno pacificirani iza rešetaka. Uhićena je 1993., a tri godine poslije osuđena je na doživotnu kaznu, nakon što joj je dokazano da je sudjelovala u tri ubojstva, od čega se jedno odnosi na ubojstvo američkog vojnika, četiri pokušaja ubojstva, dva postavljanja eksploziva, od čega jednom u američkoj vojnoj bazi, i članstvo u terorističkoj organizaciji.

Njemački predsjednik Horst Köhler 2007. i 2010. odbacio je njene zahtjeve za pomilovanjem, ali kako joj je 2008. kazna smanjena na 18 godina, ona je ove godine stekla uvjete za puštanje na uvjetnu slobodu, uz rok kušnje od pet godina.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • -obrisani-:

    Jel se Vecernji List zheli uzdignuti na europsku razinu ili pripadati zhutoj stampi? Danas 22 Lipnja 1941, dakle tocno prije 70 godina, nacisticka Njemacka je napala Rusiju s 4,5 miljuna vojnika u operaciji Barbarossa s ciljem da stvori zhivotni prostor ... prikaži još! za svoj Volk i istriyebi domicilno slavensko stanovnistvo. Vecerni List je mogao napisati dobar clanak, kao sto su napisali i drugi svjetski mediji sirom svijeta, ali nije sto je dokaz slabog novinarstva.

  • @rea:

    18 godina, puno i malo istovremeno. U svakom slučaju, nedovoljno za teror koji su ona i njezini \"borci protiv imperijalizma\" posijali po Evropi toga vremena. Prošlo svršeno vrijeme, na sreću.

  • predrag borna:

    \"Doživotna kazna\" je ustvari 15 godina obaveznog služenja a zatim se svakih pet godina razmatra uvjetni otpust.