Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovarali u Sheratonu

Orešković: Tražimo najsposobnije ljude. Boras: Spominjala su se imena potencijalnih ministara

Tihomir Orešković
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
07.01.2016.
u 12:39

Na pitanje je li kandidat za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Boras je odgovorio niječno

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras danas se susreo s mandatarom Tihomirom Oreškovićem i Tomislavom Karamarkom (HDZ), a razgovarali su o znanosti i obrazovanju.

– Imena potencijalnih ministara jesu se spominjala. Postoje imena koja su kvalitetna i iskusna i jasno smo rekli kakvu osobu želimo za ministra znanosti, to nije stranačka osoba, ali ne želim govoriti o tome jer nije pristojno – rekao je Boras. Zadovoljan je jer je pozvan na razgovor.

– Konačno su našli partnera koji želi čuti potrebe Sveučilišta – kaže Boras te dodaje kako je Sveučilište uvijek spremno odgovoriti potrebama države i politike.

– Ova vlada spremna je dati Hrvatskoj obrazovane kadrove koji su Hrvatskoj potrebni – kaže Boras. Daje im podršku za stabilnu vladu. Naglasio je da su puno razgovarali o poticanju mladih da studiraju one struke koje su Hrvatskoj potrebne, prvenstveno tehničke i informatičke, ali i ostale.

– Govorili smo o tome da ćemo samo u EU trebati stotine tisuća informatičara, a nigdje u svijetu ih se ne proizvodi u dovoljnoj mjeri pa se zato i mi moramo potruditi da ih obrazujemo – zaključio je Boras.   

Nakon sastanka s rektorom Borasom, mandatar Tihomir Orešković rekao je da su imali vrlo uspješnu raspravu o širokom krugu tema.

– Mene zanima kako povezati privatni sektor sa Sveučilištima te kako pojačati znanost. Fokusirali smo se na meni bitne struke, a to je informatika. Europa traži 900.000 informatičara. To je budućnost pa smo tražili najbolje modele kako povećati takve struke u Hrvatskoj – objasnio je Orešković. Rekao je da svaki dan raspravlja sa svima jer traži najsposobnije i najkvalitetnije ljude koji imaju nešto pružiti Hrvatskoj, ali nije htio govoriti o njihovim imenima.

– Svaki dan se sastajemo, ne možemo uvijek biti svi zajedno. Jučer sam bio s gospodinom Petrovim, a danas s gospodinom Karamarkom. Zajedno radimo da što prije formiramo vladu. Svaki dan se čujemo, povezani smo e-mailom, telefonom i uživo i vrlo smo fokusirani da što prije počnemo raditi – kazao je Orešković. Nije želio komentirati aferu prisluškivanja Petrova jer kako kaže nema dovoljno informacija o tome. 

 >> Nakon Vrdoljaka, Orešković traži potporu i Lorencina

>> Tihomir je obiteljski čovjek. Često je s nama išao na utakmice Medveščaka, a kako je Ličanin, voli i na pecanje

Komentara 79

DA
Djeca_Arbata
14:40 07.01.2016.

Pričaju se gluposti...ja znam raditi sa AutoCadom, Catiom, Inventorom, Solidom, Abacusom, Ansisom...sa svim mogućim tehničkim kompjuterskim alatima...imam magisterij iz metode konačnih elemenata...tra..la..la...pa ipak sam dvije godine bez posla...napisao sam stotine molbi i nitko mi nije ponudio posao u Hrvatskoj...tako daa su ovo sve, na žalost, priče za malu djecu...pa ne može se nešto proizvoditi ako ne postoje tvornice i sve što se radi radi se po stranim licencama...

DU
Deleted user
11:40 07.01.2016.

Mjesto ministra obrazovanja, znanosti i športa će morati preuzeti netko tko će imati debele živce i biti spreman na velike rezove u sektoru, ali i velike inovacije - s jedne strane sve manji broj djece uzrokuje nestanak radnih mjesta i preveliki broj kvota i fakulteta tzv. "neisplativih" znanosti, a s druge strane ulaganja u tehničke i silom prilika nazovimo ih "isplativije" studije. Filozofski fakultet se više ne nalazi među deset najtraženijih fakulteta, što puno govori o tome kako se mladi sve više okreću prema ne-humanističkim područjima, što je u jednu ruku realno - nadajmo se samo da će se humanističke znanosti očuvati barem u tolikoj mjeri da se ne moraju srozavati i prihvaćati bilo što samo da djeca plaćaju školarine i pokrivaju troškove plaća, grijanja i hladnog pogona. Svaka vlast ponavlja da je obrazovanje najvažnije, ali se dosada nijedna nije usudila provesti opsežne reforme. Bolonjski proces se pokazao neučinkovitim na tržištu rada, jer poslodavci ne prepoznaju prvostupnike kao moguću radnu snagu; fakulteti ne ulažu u talente i grade infrastrukturu koja će im pomoći u dodatnom poboljašnju studija (da ne kažem poslovanja); talenti na kraju odlaze na Zapad, a sav novac poreznih obveznika ostaje bačen i zaboravljen... Ako Boras i ne želi to mjesto, ima svako pravo na to, jer je već i prestar da bi gubio živce i vrijeme

OL
olrajt
12:26 07.01.2016.

..ajde komunisti ,smirite se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije