Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAN KOJI NIJE UMRO
Povratak na članak

Na Sandžaku sve napetije između Bošnjaka i Albanaca

Ovdje su na djelu dva različita koncepta: Bošnjaci su vjerski monolitni i religija im je iznimno važna, no nemaju jasnu viziju države. Albanci su pak vjerski heterogeni i vjera im nije važna, ali imaju jasan koncept: san o velikoj Albaniji koji nikad nije umro.

Komentari 81

Avatar Idler 3
Idler 3
19:29 17.05.2017.

Ajmo jenput bit iskreni (sam me najte zbrisat) - Albanci su Albanci i s vjerom i bez vjere od kdaj su nastali. Bošnjaci su islamizirani Hrvati i Srbi i bez vjere ih ne bi nit bilo !!!

VL
NE
Neonacionalist
21:58 17.05.2017.

Albanci ili Šćipetari kako sami sebe nazivaju imaju svoj albanski jezik koji nije srodan nijednom drugom jeziku u okruženju zapravo spada u posebnu granu indoeuropskih jezika i to je glavni temelj njihove zasebnosti , kod Bošnjaka jezik ne može bititi jer ga dijele sa Hrvatima i Srbima pa je onda to religijska zasebnost u odnosu na Hrvate i Srbe a također pošto je BIH uspjela zadržati teritorijalno -administrativnu zasebnost u odnosu na Hrvatsku i Srbiju kako u okviru Austro-Ugarske još ranije Osmanskog Carstva a potom i u drugoj Jugoslaviji onda je toj razlog broj dva koji je doveo do nastanka zasebne danas bošnjačke nacije , ukratko komunisti su najzaslužniji što danas postoji bošnjačka nacija jer da su BIH podjelili između Hrvatske i Srbije kao što su to učinili Cvetković- Maček prije onog rata onda danas sasvim sigurno ne bi bilo Bošnjaka , dakle Bošnjaci zahvalite drugu Titu što postojite , isto to vrijedi i za Makedonce i Crnogorce tako da zapravo nije ni čudno da baš u tim narodima gaje najveću ljubav prema Titu , imaju i zašto.

VL
MP
miroslav.petkovic.7564
18:44 17.05.2017.

IBIZA Vodi ih doma jedne i druge!! Pa govore oni da je i Dalmacija njihova..Kazu ilirijada..Koji si ti magarac naivni..Dobri su dok ih je pet ali jedan dan kad ih je tisuce neces se smit ni piskit..Jednaki i jedni i drugi..

VL
LC
Lepi Cane
22:44 17.05.2017.

Bošnjaci su izmišljeni narod, u Bosni postoje postoje Hrvati katoličke vjere, Hrvati muslimanske vjere , Srbi pravoslavne vjere te postoje Poturice naravno muslimanske vjere koje su potomci Turaka.

VL
IL
ilijan1a
20:38 17.05.2017.

Bošnjaci si ko suncobrani...

VL
Avatar CVETKO1
CVETKO1
20:09 17.05.2017.

Ja da Vam kažem /ne gine mi brisanje komentara i "kazna" zabrane od 2 dana/ ... Kada nastupi "beda filozofije" + "filozofija bede" , pa + nemanje , glad + neprosvećenost , da ne kažem nepismenost, pa nastanak 5-6 jezika6 jezika , od kojih su svi JEDAN - nazovite ga kako želite i po babu i po dedu i po stričevima, stričićima, daidžama , sinovcima, sestrićima , bratancima ...briga me mnogo !!!??? Albanski - u Albaniji ! Šiptarski - na Kosovu ! Šiptarima na Kosovu ne trebaju Srbi , dovoljni su im njihovi političari i "celo selo šmrče belo" , o trošku naroda ! Preševska dolina !!! Sada ima više Srba nego Šiptara , otišli u EU a doći će u julu o.g. na odmor ! Preševska dolina je neobradjena , kao i Južna Srbija , kao Slavonija - dodjite i kupite domaćinstvo sa 4-5 ha brdsko-planinske zemlje za 9-10.000 eura ! Stočarstvo je zakon , jedino što su balkanski narodi "gospoda" po samoopredeljenju a po pradedima i očevima - "još veća gospoda" ! Doduše u stanovima "velegrada" + gladni !! Hiljadu tisuća puta kažem : Žao mi je prostog naroda , u smislu da on nema vremena da se zahebava , kao Zukorlić , kao srpski političari , kao i Vaši političari , a PROST narod koji je stub naših , Vaših , njinih i inih država - jedva preživljava i opstaje ! Čestitam Zukorliću na 8 žena , a da se ja pitam - dodelio bih mu još 50 , pa neka ih izdržava ! Čijim parama ? Zaradio ? Možda ? Ne znam , možda sam ogrešio dušu , oprostiće mi BOG - bilo čiji - Vaš , naš , njihov , Zbogom

VL
IB
ibiza
18:30 17.05.2017.

Pa Albanci imaju pravo ,vijera im " nije bitna " zato sto im je nametnuta i nisu je samovoljno ili iz uvijerenja primili samo naprijed Albanc....

VL
Avatar mali_Radojica- hibridni ratnik
mali_Radojica- hibridni ratnik
20:04 17.05.2017.

Slabo poznajete prilike. Na primer,ne znam da li ste znali da se Albanci i sandžački muslimani intimno ne podnose,bez obzira na zajedničku religiju? Naime,Albanci muslimane pogrdno nazivaju Srbima zbog jezika kojim govore.Drugo,naši muslimani su slovenskog porekla i kao takvi su nam mnogo bliži po svemu - jeziku,običajima,kulturnom nasleđu i time su,za razliku od Albanaca, integrisani u sredinu u kojoj žive. Lično sam odrastao sa sandžačkim muslimanima i mogu reći da sam imao lepa iskustva, to su većinski dobri i pošteni ljudi koji imaju dušu i hvala Bogu da taj kraj nije zahvatio ratni požar devedesetih.

VL
DU
Deleted user
21:28 17.05.2017.

Otkud Albanci u Sandžaku?

VL
MS
mst
18:07 17.05.2017.

vrlo dobar clanak

VL
HL
HV_LAKI102
22:39 17.05.2017.

Znam samo jedno,Albancima,bosnjacima i Hrvatima naj pametnije bi bilo da se drze zajedno jer imaju zajednickog neprijatelja koji zeli postati veliki(......).

VL
Avatar 7Sisak6
7Sisak6
20:23 17.05.2017.

interesantan naslov koji me je zainteresirao dok nisam pročitao tko je autor članka...jedan od ne kvalitetnijih i iritantnijih novinara u rangu ive puljič šego...

VL
Avatar navijač
navijač
08:09 18.05.2017.

Albanci su naj homogeniji narod na ovim prostorima , i zato će ostvariiti sve svoje ciljeve.

VL
ZR
zrakomlat
02:17 18.05.2017.

kad smo kod jezika, koji se u svetu uzima kao reper narodnoj pripadnosti ali ne i na balkanu, albanci govore cecensko- dagenstanskim dijalektom, tako da ta naseljena invazivna vrsta nema istorijske veze sa balkanskim vilajetom, a nasa prica o mrznji i zlu je nasa i ako smo na nesrecu isti, ali oni ne, oni nisu deo bakanskog folklora usiljene i nametnute mrznje.

VL
DU
Deleted user
10:42 18.05.2017.

Pa zar to nisu braca po vjeri, jelu i djelu..

VL
DU
Deleted user
10:42 18.05.2017.

Pa zar to nisu braca po vjeri, jelu i djelu..

VL
Avatar Ironman0105
Ironman0105
04:24 18.05.2017.

apsolutna laz...i pomuslimanjeni srbi u ( ni u kom slucaju na) sndzaku i albanci imaju jednog i jedinog neprijatelja i cilj, a to su bivsi muslimani a sadasnji srbi te stvaranje serijatske muslimanske drzave.....Nasrecu to nama nije bitno....

VL
IB
ibiza
18:33 17.05.2017.

gdije su mi komentari

VL
Avatar debela koli
debela koli
19:46 17.05.2017.

Kao prvo, u Sandzaku, odnosno Raskoj oblasti ima jako malo Albanaca. Kao drugo, ne znam uopste odakle vam ova vest.

VL
DU
Deleted user
14:00 18.05.2017.

U svih petstotina godina vladavine moze se samo jedno reci da priznati narodi u BiH mogu biti samo Hrvati ili Srbi koji su prije svega uspjeli nakon toliko godina vladavine obraniti i zadrzati svoju vjeru i na to mogu bit ponosni bez obzira bio Hrvat ili Srbin a svi oni ostali bosnjaci su prodane i poturcene duse.Zao mi je sto moram tako reci ali to je bolna istina.Time ne zelim reci da su svi bosnjaci losi, ima i dobrih ali imaju stigmu na sebi zbog vjere.Ovim ne zelim automatski sprijateljiti hrvate i srbe ali je ocigledno da ne postoje velike razlike, niti u jeziku, ni u vjeri bez obzira na pretenzije u povijesti ali reci da su nama hrvatima blizi muslimani nego srbi ne podrzavam.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.