Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na putu od HŠ-a do HAC-a šljunak poskupi 4,5 puta!

Posrednici: 
Između dvije državne tvrtke čak su dva privatna posrednika
18. veljače 2013. u 10:12 26 komentara 648 prikaza
'20.11.2012., Koprivnica - Tvrtka Nexe grupa eksploatira sljunak na jezeru Jegenis nedaleko Koprivnice.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'

Državna tvrtka Hrvatske šume proda šljunak jednoj privatnoj tvrtki koja taj isti šljunak proda drugoj privatnoj tvrtki, a onda ona taj isti šljunak proda drugoj državnoj tvrtki – Hrvatskim autocestama.

Ugovor iz 2009.godine

Pritom je početna cijena tog šljunka 15 kuna, a završna 66,88 kuna po kubičnom metru. HAC tako, umjesto da direktno kupuje šljunak od HŠ-a za 15 kuna, plaća ga na kraju po četiri i pol puta većoj cijeni.

Spomenuti slučaj odnosi se na gradilište Podravskog ipsilona u koji se ugrađuje šljunak iz eksploatacijskog polja Žljebic pokraj Koprivnice koji je u koncesiji Hrvatskih šuma. Iz Žljebica šljunak kupuje tvrtka Izgradnje Mida i to za 15 kuna po kubiku. HŠ i Izgradnja Mida sklopili su ugovor o kupoprodaji šljunka 31. ožujka 2009. u kojem se navodi da je HAC raspisao natječaj za gradnju Podravskog ipsilona i da Izgradnja Mida ima namjeru samostalno ili u sklopu poslovne udruge sudjelovati u izvođenju radova. Izgradnja Mida osnovana je pak 5. ožujka 2009., dakle svega 26 dana prije potpisivanja ugovora.

Ugovorom se HŠ obvezao Izgradnji Mida prodati najmanje 400.000 kubika šljunka. A ta tvrtka onda, kažu naši sugovornici, šljunak prodaje dalje izvođaču radova na Ipsilonu Hidroelektri niskogradnji koja ga zatim prodaje Hrvatskim autocestama. U HAC-u su nam kazali da u troškovniku radova za Ipsilon postoji stavka nasip materijala. A cijena te stavke, navode, obuhvaća nabavu materijala, utovar, prijevoz, nasipavanje, razastiranje, vlaženje ili sušenje, planiranje i zbijanje, a obračunava se po kubiku ugrađenog i zbijenog nasipa. Cijena je te stavke 66,88 kuna po kubiku plus PDV. U HAC-u isto tako tvrde da je usporedba jedinične cijene materijala s jediničnom cijenom ugovorne stavke tehnički nemoguća.

Vrijedi dvostruko više

U HŠ-u i HAC-u na pitanje zašto direktno kao dvije državne tvrtke ne trguju šljunkom i zašto imaju između sebe dva privatna posrednika odgovaraju da odnose tvrtke s kojom imaju sklopljen ugovor s trećim poslovnim subjektima ne mogu komentirati.

Usto, prema ugovoru o koncesiji koji HŠ ima za Žljebic, šljunak koji oni prodaju za 15 kuna vrijedi gotovo dvostruko više, 29 kuna po kubičnom metru. Iz Hidroelektre nisu se očitovali na naš upit, dok je u Izgradnji Mida nisu odgovorili na naše pozive i poruke.

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj