Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Streljačko natjecanje

Na Prvom Memorijalu Đure Dečaka i njegova obitelj, izradili su i statuu

Foto: Marin Matijević
1/3
06.08.2023.
u 12:57

Pobjednički pokal u obliku kipa pokojnog generala izliven u bronci izradio je splitski kipar Robert Jozić

Da bi ostalo trajno sjećanje na general-pukovnika Hrvatske vojske s bogatim ratnim putom i najdugovječnijeg predsjednika Hrvatskog lovačkog saveza (HLS) koji je modernizirao hrvatsko lovstvo, proteklog vikenda održan je prvi streljački Memorijalni kup "Đuro Dečak".

Upravo su ove dvije odrednice, koje su obilježile život Đure Dečaka, bile ključne da HLS kao organizator za datum održavanja memorijala odredi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, a kao mjesto održavanja Bušetinu u Virovitičko-podravskoj županiji, nedaleko od Dečkova mjesta rođenja.

Dečak je tijekom života podržavao i lovno streljaštvo kao bitnu sastavnicu lovstva stoga je, kako je rekao predsjednik HLS-a Ivica Budor, donesena odluka da se natjecanje u disciplini trap njemu u čast održi po kup-sustavu natjecanja u kojem se po jedna ekipa lovačkog društva s matičnim članovima kroz izlučna natjecanja u svojim županijama plasira na ovo završno, državno natjecanje. Na streljani Lovačke udruge "Fazan" Špišić Bukovica u Bušetini okupila se 21 ekipa iz dvadeset lovačkih saveza županija i Lovačkog saveza Grada Zagreba, a nakon cjelodnevnog natjecanja, u subotu kasno poslijepodne proglašen je i pobjednik. Najbolji su bili domaćini iz Lovačke udruge "Fazan" Špišić Bukovica, drugo mjesto zauzela je ekipa Lovačkog društva "Zec" Vratišinec iz Međimurske županije, a treći su bili članovi Poljičkog lovačkog društva "Mosor" Priko iz Omiša.

Foto: Marin Matijević

Natjecanjem će, kako je rekao Budor, uspomena na pokojnog predsjednika i generala postati trajna, tim više što je prijenosni i trajni pobjednički pokal zapravo statua izlivena u bronci koja prikazuje lik Đure Dečaka, a izradio ju je akademski kipar Robert Jozić, polaznik prve generacije splitske Umjetničke akademije. Natjecanju je nazočila i obitelj Đure Dečaka, kćeri Andrea i Tihana, brat Dragan i supruga Mirjana. Andrea Dečak Kovač dodala je da bi njenu pokojnom ocu mnogo značilo to što se ovako čuva uspomena na njega jer je cijeli život u lovnim i vojničkim krugovima. Prisutan je bio i general Slavko Barić, dugogodišnji Dečakov suborac, prijatelj i kolega lovac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije