Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na proslavi ATJ-a Lučko i braća Mamić, Thompson, Bandić...

Dužnosnici su na svečanosti veličali ratni put postrojbe koju u miru čeka borba protiv kriminala i korupcije
07. rujna 2010. u 15:38 119 komentara 436 prikaza
atj lucko (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/23

Prva hrvatska oružana formacija koja je aktivno stala u obranu zemlje, Antiteroristička jedinica Lučko, obilježila je dvadesetu godišnjicu od osnutka.

Na proslavi dvadesetog rođendana elitne postrojbe Specijalne policije MUP-a okupio se državni vrh koji je dva i pol sata na kiši i hladnoći pratio program.

Dok su na jednoj tribini bili visoki dužnosnici, predsjednik države Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministri Tomislav Karamarko, Tomislav Ivić i Ivan Šuker, ratni ministar policije, sada potpredsjednik Sabora i HDZ-a Ivan Jarnjak te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na tribini za uzvanike kisnulo je vrlo šaroliko skupljeno društvo pozvano na obljetnicu.

Šaroliko društvo na bini

S te su strane prigodne govore, nakon kojih je služena sveta misa predvođena vojnim ordinarijem Jurjem Jezerincem, pratili bivši premijeri Franjo Gregurić i Nikica Valentić, u društvu bivšeg šefa tajne službe Smiljana Reljića, bivši ministar prosvjete Dragan Primorac i poduzetnik Ante Todorić, pjevač Marko Perković Thompson, a nešto dalje stajao je rukometni vratar Vlado Šola te osamljen Tomislav Horvatinčić.

Na istoj strani, u istim plavim jaknama, pojavila su se braća Zdravko i Zoran Mamić. Bivši pripadnik ATJ-a Lučko Mirko Filipović svečanost je pratio među nekadašnjim kolegama. Obljetnica osnutka ATJ-a Lučko, osim po izboru uzvanika i govorima, bila je svojevrsna mješavina ukusa i profila aktualnog rukovodstva MUP-a i vlasti te ratnih veterana. Tako je predsjednik Udruge ATJ Lučko 1990. Mladen Grgić u govoru pozdravio “hrvatske vitezove u Remetincu i Den Haagu koji su tamo nevini zatvoreni”.

Grgić je mislio na generala Mladena Markača i pripadnike ATJ-a Lučko kojima se sudi za ratni zločin nakon Oluje u selu Grubori.

Željko Sačić, koji je po zapovjednoj odgovornosti osumnjičen za isti zločin, ali je pušten iz pritvora, bio je na 20. obljetnici ATJ-a Lučko, ali cijelo vrijeme skriven u zadnjim redovima, daleko od objektiva.

J. Kosor se sjetila Tuđmana

Osim Grgića, koji je pozdravio vitezove u zatvoru, Markača je spomenuo još samo njegov ratni ministar Ivan Jarnjak navodeći da je upravo Markač bio osnivač posebne postrojbe Lučko te zapovjednik svih postrojbi Specijalne policije MUP-a. Istodobno, pokojnog predsjednika Franje Tuđmana prisjetila se jedino premijerka Jadranka Kosor.

Ministar Karamarko održao je govor nadahnut povijesnim značenjem i ulogom ATJ-a Lučko, a jedino je predsjednik Josipović malo iskoračio iz ratne slave i spomenuo da policija danas (pa tako i ATJ Lučko) ima zadaću boriti se protiv organiziranog kriminala i korupcije.

S ponosom se govorilo da je ATJ Lučko dao sedam generala, ali ih nitko nije imenovao. Riječ je o M. Markaču, Mirku Norcu, Miljenku Filipoviću, Anti Rosi, Stanku Sopti te Slavku Butorcu i Željku Sačiću.

Poginula su 24 specijalca, a 52 te&scaro

Poginula su 24 specijalca, a 52 teško ranjena
Antiteroristička jedinica Lučko ustrojena je 7. rujna 1990. godine i postala je prva hrvatska oružana formacija iz koje je nastala Specijalna policija MUP-a RH. U ATJ Lučko okupilo se 225 dragovoljaca koji su prošli tečaj Prvog hrvatskog redarstvenika te Jedinice za posebne namjene.

ATJ Lučko već je tijekom 1990. i 1991. godine obavilo niz zadaća. Prvi su se suprotstavljali tzv. JNA, oduzimali joj oružje i zaposjedali vojarne u Delnicama, Samoboru, Glibokom jarku, vojarnu Maršal Tito u Zagrebu... Prvi vatreni okršaj ATJ Lučko imala je 1. ožujka 1991. u Pakracu, a uslijedio je Krvavi Uskrs na Plitvicama s prvom žrtvom Josipom Jovićem, zatim Glina, Topusko, Petrinja, do Marinaca, Dubrovnika, Maslenice, Medačkog džepa, Bljeska i Oluje. Kroz ATJ Lučko prošlo je 350 pripadnika. Tijekom rata poginulo je njih 24, a 52 su teško ranjena.

Danas je ATJ Lučko moderna postrojba kojoj je osnovna zadaća borba protiv svih oblika terorizma, rješavanje otmica, talačkih situacija i posebna osiguranja.

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

  • pljuka66:

    Pojavili se Mamići,ha,ha,ha Čuvaju svojeg bilmeza banderasa jer su pri izdisaju pranja novca.

  • canon:

    Od svega mi se naj više dojmila ova inteligencija koja zrači iz Tomsonovog pogleda

  • aurora08:

    hapsi sve koji su se borili protiv srba