Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Na primjeru Junckera lome se dva pogleda na demokraciju u Europskoj uniji

Ono što Europska unija kao zajednica mora sada učiniti jest nešto što je zapravo njezin dominantan posao – pronaći kompromis

Komentari 3

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:50 09.06.2014.

Balkan ili Europa: Europa!

VL
NB
Ne_Bumo_Se_Dali
13:49 10.06.2014.

Navedeni blefovi samo su dimna zavjesa za glavni blef: klizanje EU od saveza država prema centraliziranoj državi. Već sama činjenica da se biraju zastupnici europskog parlamenta po načelu "jedan čovjek - jedan glas", što je u bivšoj državi zagovarao Slobodanan Milošević, ukazuje na to. A hoće li predsjednik Europske komisije biti izabran iz redova stranke koja je dobila najveći broj glasova na obim izborima za ovu je diskusiju potpuno nevažno,ali je još gore da predsjednika biraj šefovi država članica kao što želi Velika Britanija, jer to znači da na vrhu imamo zakonodavnu vlast (ako uopće i to), koju je izbrala izvršna vlast članica, a ne birači članica. U EU smo ušli na prevaran n ačin, dogovorom između Komisije EU te naših najvećih stranaka: HDZ i SDP. Prijevara je učinjena "podešavanjem" Zakona o referendumu, jer bez te prijevare, rezultat referenduma bi bio negativan zbog očekivane i ostvarene male izlaznosti birača. Graditi dalje budućnost na prijevarama osvetit će se ne samo Hrvatskoj, već i čitavoj Europi koja propada demografski, a na primjeru Ukrajine vidi se i politički, jer se ovakva, kakva jest, ne može suprotstaviti "Rusiji kao srednjoj svjetskoj sili" (riječi Predsjednika Obame). Dakle EU ovisi o SAD, a Hrvatska o EU. A ako se na vrijeme ne ostvare kvalitetni strojni prevoditelji u EU će početi odumirati mali jezici (ne samo hrvatski, već i srpski, bosanski i crnogorski, dapače, oni će prvi nestati, jer traže skup stručni aparat za održavanje, a troškove održavanja ne vraćaju povećanom vrijednošću komunikacije. Sve u svemu, kroz dogledno vrijeme postojat će samo dvije Europe: zapadna kao vazal SAD i istočna kao vazal pobjednika u sukobu Rusije i Kine pa će se u zapadnoj govoriti engleski, a u istočnoj vjerojatno kineski s latinskim pismom.

VL
Avatar noemy-no
noemy-no
17:24 09.06.2014.

Taj smijesni Parlamenat bez ikakve moci da odluci bilo sta, i tu smijesnu Commission Impossible, nitko ziv od normalnog i obrazovanog svijeta ne moze na oci gledati, sta prije nestanu sa geografske, to bolje za sve nas. Niti ih tko zeli, niti ih tko voli, gradjani ih preziru njih i njihove dijamanstke plate, ima na youtube video kako kradu dnevnice, kucaju karton i odu kuci. Neki su ih novinari snimali, pa su ih gorile sto cuvaju Parlamenat nalupetali. Naravno da ce GB izici, a za njima i Francuska, tko se s njima usrecio neka digne ruku.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.