Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika godišnja konferencija
Povratak na članak

Na predstavljanju novog Gripena i Hrvatska navedena u budućim suradnjama

Danas je Gripen C jedan od najnaprednijih borbenih aviona današnjice te je nedavno nadograđen sustavom MS20

Komentari 78

DU
Deleted user
20:39 15.03.2017.

narod koji sam sebe ne moze hraniti i braniti..ceka neizvjesna buducnost..

VL
Avatar salaso
salaso
19:11 15.03.2017.

Da ste svake godine kupovali po jedan, otkako ste bacali novce na Mig-ove, već bi imali eskadrilu, a uostalom, da ste prihvatili ponudu Madjara, kojima je previše plaćati leasing za svoje gripene ,a koji su ponudili da Hrvatska preuzme desetak komada,skoro novih aviona, već ste mogli za jeftine novce rješiti problem...

VL
NA
navijeke
19:58 15.03.2017.

Gripen C jedan je od najnaprednijih wannabe vojnih aviona, pouzdano dokazan u nemogućnosti noćnog djelovanja i djelovanja po ciljevima na zemlji. Oni koji su isporučeni Češkoj upravo se za masne novce opremaju data linkom, oni u Mađarskoj tek će zaa koju godinu biti sposobni za noćna djelovanja, a ono što se nama nudi su "nove" letjelice koje su miš-maš novih i starih dijelova. U stvari, jedino što je pouzdano kod tih letjelica bezobrazno je visoka cijena i nepreboljene dječje bolesti, a poučeni lošim iskustvom s modernizacijom RBS15, jedino što možemo očekivati u slučaju potrebe/ugroze je neisporuka dijelova/opreme/dodatnog naoružanja zbog želje švedske vlade za "nemiješanjem i nenarušavanjem ravnoteže u jugoistočnoj Europi". Ako želimo posjedovati "borbene" letjelice samo forme radi, bolje nam je da naoružamo Pilatuse koje imamo i početiri letjelice držimo u zraku 24/7. Forma će biti zadovoljena. Usput, Qatar ima prilično nove (s malo sati naleta) Mirage 2000-5s i tih dvanaest letjelica (zajedno s opremom i oružjem) košta manje od osam Gripena. Uz to, Mirage je, za razliku od Gripena bojno dokazan stroj. Izraelske f-16 da i ne spominjem.

VL
GL
Glista
21:25 15.03.2017.

Što se tiče Ujedinjenog Kraljevstva, Gripeni, i to dvosjedi, se koriste samo za trenažu, u Empire Test Pilots' School. Za ozbiljne zadatke presretanja Rusa iznad sjevernog mora Englezi se oslanjaju na "odrasle" avione - Eurofighter Typhoon, te F-35, za kojegg su Englezi nedavno od Amera izborili ubrzanu isporuku (fast track delivery) od 42 komada do 2023 g., uz ukupnu narudžbu od 138 komada. Toliko o "promašenom" F-35, a i toliko o tom famoznom Gripenu. Kojeg Englezi koriste samo za trenažu.

VL
Avatar Hazl113
Hazl113
21:35 15.03.2017.

Samo ukratko, jer bi inače pisao pola dana. Između F-35 i Gripena je velika razlika. Prektički ih se ne može uspoređivat. Ipak se radi o generacijskoj razlici od 20 god. Već sada se zna kojeg opsega će biti modernizacija F-35 za 7-10 god. dok je Gripen, Mig29, Su27 došao do svog vrhunca. Daljna modernizacije je neisplativa. Istina da Stealth tehnologija u nekim segmentima radi kompromise, ali uzimajući cijeli zrakoplov kao jedinici, to je ipak generacijaka razlika, a to znači premočniji. Bliska borba kod modernog ratovanja ne postoji. Onaj koji prvi uoči cilj je u 90% slučaja pobjednik, a to se dešave deleko iza vizualnog dometa. Da se mene pita izabrao bi Izraelske inačice F-16. Na koncu mislim da je taj izbor najvjerojatniji. Izrael nabavlja F-35 i dobili bi ih povoljno, a ono najbitnije što je dokazan u borbenim djelovanjima. To defintivno fali Gripenu, a na koncu nema ih baš puno zemalja.

VL
Avatar gala_kit
gala_kit
01:08 16.03.2017.

kad buraz otplati porezni dug imamo za avione. jednostavno.

VL
MA
Machak
08:30 16.03.2017.

Pametni stručnjaci su tu krenuli prosipati znanje lobirajući za ove ili one...ali ništa od toga, budući name je Predsjednica tu glavna budite uvjereni da ćemo nabaviti nešto sa američkog Hrelića.

VL
OM
omar
06:00 16.03.2017.

Samo se riješite tih Ruskih krampova. Ovu zemlju možeš nadgledat sa paraglajderom. Jesmo li se pameti naučili? 1991-1995. Hitno rješavat taj problem!!

VL
Avatar El Indio
El Indio
09:18 16.03.2017.

Kad je Sanader nabavio nove kamione bilo je svega i svasta, Milanovic i Kotromanovic nabavili stare migove o tome ni traga ni glasa

VL
DA
davidbraco
22:12 15.03.2017.

Izrael-f16 je jedina razumna opcija a ako treba spašavati nadzvučnu i kfir blok 60 je dobra opcija.Nesmijemo dopustiti indolentnost političara.Vojska bez avijacije nije kompletna a država bez vojske uskoro prestaje biti država. Izraelci su definitivno najbolja opcija.

VL
BL
Blomberg
20:25 15.03.2017.

Nasa Vlada pod hitno se mora rjesiti tih " zemljoplova" jer su vise na zemlji nego u zraku, cemu cekati , da nam pocnu piloti ginuti ?

VL
Avatar plejer_as
plejer_as
05:40 16.03.2017.

Nama bi najisplativije bilo naručit one Korejske jer ionako ne možemo avionima parirat Srbiji o kojoj brine Rusija. Uz te korejance, moderne tehnologije, dobivamo od njih i gospodarsku podršku a vjerojatno i mogućnost proizvodnje dijelova te servis. To nisam siguran ali sam negdi pročitao između redaka. Što se tiče obrane neba, daleko je isplativije imat dobru protuzračnu obranu nego se utrkivat ko da smo u WW2, čiji je brži, ima veći top, bolje rakete, možepoletit sa nosača zrakoplova ... i nadasve najskupli i najljepši. Dakle, moj glas je apsolutno protiv gripena koji je već stara kanta naspram korejskog s modernom elektronikom

VL
OJ
ojsdsa
20:26 15.03.2017.

treba odratid kupnju s kompezacijom . neka oni naruce nesto kod nas u toj vrjednosti hane brodova koncar itd

VL
DU
Deleted user
04:16 16.03.2017.

Da pravna država radi svoj posao pa da se naplatio PDV i porez na imovinu od Todorića i sličnih imali bi za nove gripene.

VL
Avatar superhik74
superhik74
19:49 15.03.2017.

Kakvim suradnjama ? Imamo li novaca ili ne ? Nije to suradnja, to se zove potencijalna kupnja. Mi slinimo za bilo kakvim avionima ali realnost je da smo bankrotirana drzava jer smo sami sebe pokrali i nemamo novaca za biloo sto kvalitetno kupiti.

VL
DU
Deleted user
23:34 15.03.2017.

nije mi jasno kaj fali onom najnovijem Chengdu-u J-20 kineskom. to nabaviš preko e-baya za sitne pare . STEALTH!. zadužiš se par milijardi preko ministra i stisneš "purchase"... brijem da nema jače pile momentalno.. veliki zmajevi su to!

VL
SO
sofisticated
19:43 15.03.2017.

Hrvatska ima eskadrilu modernih migova 21 od 12 4 lete s povremenim gašenjem tjekom leta,kad daju najavu probijanja zvučnog zida nikad se nezna što bi moglo da se probije možda nečija kuća.

VL
AC
achill
19:38 15.03.2017.

Jel ovo prave Rumuni.

VL
DU
Deleted user
19:38 15.03.2017.

Ako će se kupiti borbeni zrakoplovi opet će netko u vrhu trljati ruke.

VL
DR
dravskimornar
07:01 16.03.2017.

Dečki,lijepo je kada raspravljate s argumentima o kvaliteti pojedinih zrakoplova,međutim niste uzeli u obzir jednu vrlo bitnu činjenicu,a to je konfiguracije Hrvatske.Kao što znate,oblik Hrvatske je "banana",i uspoređivati Izrael,V,Britaniju i druge zemlje i tko je od njih koristi koji zrakoplov je neusporedivo.JNA je svojevremeno 1991 samo nekoliko puta napala Hrvatsku sa MIG-29,iz jednostavnog razloga,jer je avion prevelik i zbog svog radijusa kretanja u borbenom djelovanju svaki put su povrijedili zračni prostor Mađarske,pa su odustali od djelovanja sa MIG-29,i nastavili su praviti sranja sa MIG-21,Jastrebovima i Galebovima,Izrael sa svojim F-16,leti u 90% slućajeva leti samo smjerom sjever-jug,jer su širina kopenog dijela Izraela nekih 100 km,pa malo-malo povrijede zrači prostor Sirije(bio tamo dva puta po 6 mjeseci,na Golanu),i na planini Hermon,u tri baze UN glavni je zadatak praćenje zrakoplova i povreda zračnog prostora,jer jednostavno zrakoplovi pri skretanju uleću u zračni prostor,čak Izrael i najavljuje trenažne letove UN-u koji zatim upozorava Sirijsku protu-zračnu obranu da ne bi došlo do pokušaja rušenja,jer jednostavno pri letu velikim brzinama,pri zaokretu djelomično uđu u zračni prostor Sirije na Golanu,na području blizu Jordana ni ne lete,večinu svoje trenažne obuke obavljaju na području priobalnog područja.Britanci kupuju F35 zbog patroliranja na sjeveru.Nama treba zrakoplov koji može braniti i manevrirati u ovom obliku Hrvatske,koji neće uletati u tuđi zračni prostor,bio to F35,F16,Miraggem,Gripen ili Pilatus

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.