Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Don Turić iz Zagvozda

Na popisu svećenika koji su zlostavljali djecu u Americi i jedan Hrvat

don Ivan Turić
Foto: Tino Jurić/Pixsell
02.02.2019.
u 09:04

ČKatoličke crkve u Teksasu identificirali su 300-tinjak svećenika osumnjičenih za pedofiliju, a na tom popisu koji je objavljen u četvrtak navečer našao se i don Ivan Turić koji je ondje bio na službi tijekom '70-ih

Don Ivan Turić (79) iz Zagvozda našao se na američkom popisu teksaških biskupa među 300 svećenika prozvanih zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Naime, čelnici Katoličke crkve u Teksasu identificirali su 300-tinjak svećenika osumnjičenih za pedofiliju, a na tom popisu koji je objavljen u četvrtak navečer našao se i don Turić koji je ondje bio na službi tijekom '70-ih, pišu 24 sata.

– Ja nikad nisam bio optužen i nikad nisam bio ni u kakvim problemima, no danas možeš očekivati svašta, pa i da me stave na neki popis, rekao nam je jučer mirnim glasom, nimalo se ne uzbuđujući – rekao je on.  

Na pitanje što misli o svećenicima optuženima za pedofiliju kaže:

– Svi smo mi ljudi i možemo imati i razne seksualne sklonosti, ali što se tiče pedofilije, to je najgore. Baš se grozi čovjek.

Ispod njegova imena na popisu piše da je rođen 1940., da je zaređen 1968. te da je protjeran iz Houstona 1977.

Na pitanje je li ondje bio do 1977., zašto je otišao i kamo, kaže:

– Može biti da sam otišao te godine. Imao sam rodbinu u Argentini, gdje je bila potreba za svećenicima, i tako sam onamo otišao. U Hrvatsku sam se vratio 1996.

Do 2016. don Ivan Turić vodio je Župu Biokovsku, a u kolovozu te godine je umirovljen.

>> Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

Komentara 28

GL
glištun
10:28 02.02.2019.

Pedofilija im je u opisu radnog mjesta već 2000 godina.

DU
Deleted user
09:50 02.02.2019.

Pustimo američke i ine crkve, pogledajmo koliko je toga u RH. Provo poćistiti u svom domu.

SO
Sobrudolf
09:27 02.02.2019.

Objavili su popis sad kad je 90% tih pedofila vec umrlo od starosti. Gdje su prije bili s popisom da im se sudi? Interesantno bi bilo vidjeti popis u HR. Nakon takvog popisa Katolickoj crkvi u HR bi naglo ponestalo aktivnih svecenika, jer bi ih polovica zavrsila u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije