Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na Pesahu katolici, evangelici, pravoslavci i islamski muftija

- Pesah je prilika da se vratimo svojim korijenima i prisjetimo što smo bili, da obnovimo osjećaj kako je bilo Židovima u ropstvu, da jedemo hranu koju su oni jeli - rekao je rabin dr. Kotel Da Don.
29. ožujka 2010. u 21:17 5 komentara 17 prikaza
židovi1
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Poput Židova diljem svijeta i zagrebački su Židovi zajednice Bet Israel u ponedjeljak navečer u zagrebačkom hotelu Regent Esplanade obilježili Seder Pesah. Zajedno sa svojim prijateljima, proslavili su blagan kojim se prisjećaju židovskog izlaska iz egipatskog ropstva.

Na svečanoj večeri u hotelu Esplanade bili su brojni predstavnici drugih vjerskih zajednica, poput muftije zagrebačkog Ševka ef. Omerbašića, evengeličkog biskupa Endre Langha, paroha zagrebačke SPC općine o. Milenka Popovića, prebendara Mije Gabrića i Zvonimira Kurečića te grkokatoličkog župnika iz Stojdrage vlč. Mile Vranešića.

- Pesah je prilika da se vratimo svojim korijenima i prisjetimo što smo bili, da obnovimo osjećaj kako je bilo Židovima u ropstvu, da jedemo hranu koju su oni jeli - rekao je rabin dr. Kotel Da Don i naveo primjer kuhanog jajeta, koje je, kao što je rekao, jedino jelo koje kuhanjem postaje sve tvrđe, dok je druga hrana sve mekša i mekša.

- Tvrdo je, tvrdoglavo, kao što piše u Tori, baš kao i mi Židovi - rekao je rabin Da Don.

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • autoritet:

    Lijepo je vidjeti da se se manjinska zajednica dobro osjeća. Ipak, zanima me zašto Večernji i ovaj Pavičić o svim vjerskim zajednicama pišu korektno i odmjereno a samo protiv Katoličke crkve sikću non-stop.

  • pistaljka:

    Zašto je proslava bila u hotelu, umjesto u običajenim privatnim prostorijama židovske zajednice? Ovi naši vrli beskičmenjaci novinari samo znaju srati u svom vlastitom dvorištu i na svoje, dok se klanjaju onome što je tuđe, jer goyim su uvijek bila ... prikaži još! stoka - i to ona sitnog zuba - prema svetom židovskom nauku!

  • -obrisani-:

    Zidovi su osvojili amerikance i poslali ih u rat,Sada smo im mi na udaru a iz dana u dan samo se blati katolicka crkva a pogotovo u Slobodnoj Dalmaciji to je za povratit sta pisu .sve traze zamo da je ... prikaži još! oblate a ovdje promoviraju Zidovsku vjeru itd Hrvatska im smeta u EU radi velikog broja vjernika Trbamo vjerovat u tehnologiju ona nam donosi dobro haha