Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
židovski blagdan

Na Pesahu katolici, evangelici, pravoslavci i islamski muftija

židovi1
Slavko Midžor/PIXSELL
29.03.2010.
u 21:17

- Pesah je prilika da se vratimo svojim korijenima i prisjetimo što smo bili, da obnovimo osjećaj kako je bilo Židovima u ropstvu, da jedemo hranu koju su oni jeli - rekao je rabin dr. Kotel Da Don.

Poput Židova diljem svijeta i zagrebački su Židovi zajednice Bet Israel u ponedjeljak navečer u zagrebačkom hotelu Regent Esplanade obilježili Seder Pesah. Zajedno sa svojim prijateljima, proslavili su blagan kojim se prisjećaju židovskog izlaska iz egipatskog ropstva.

Na svečanoj večeri u hotelu Esplanade bili su brojni predstavnici drugih vjerskih zajednica, poput muftije zagrebačkog Ševka ef. Omerbašića, evengeličkog biskupa Endre Langha, paroha zagrebačke SPC općine o. Milenka Popovića, prebendara Mije Gabrića i Zvonimira Kurečića te grkokatoličkog župnika iz Stojdrage vlč. Mile Vranešića.

- Pesah je prilika da se vratimo svojim korijenima i prisjetimo što smo bili, da obnovimo osjećaj kako je bilo Židovima u ropstvu, da jedemo hranu koju su oni jeli - rekao je rabin dr. Kotel Da Don i naveo primjer kuhanog jajeta, koje je, kao što je rekao, jedino jelo koje kuhanjem postaje sve tvrđe, dok je druga hrana sve mekša i mekša.

- Tvrdo je, tvrdoglavo, kao što piše u Tori, baš kao i mi Židovi - rekao je rabin Da Don.

Komentara 5

AU
autoritet
22:08 29.03.2010.

Lijepo je vidjeti da se se manjinska zajednica dobro osjeća. Ipak, zanima me zašto Večernji i ovaj Pavičić o svim vjerskim zajednicama pišu korektno i odmjereno a samo protiv Katoličke crkve sikću non-stop.

PI
pistaljka
23:52 29.03.2010.

Zašto je proslava bila u hotelu, umjesto u običajenim privatnim prostorijama židovske zajednice? Ovi naši vrli beskičmenjaci novinari samo znaju srati u svom vlastitom dvorištu i na svoje, dok se klanjaju onome što je tuđe, jer goyim su uvijek bila stoka - i to ona sitnog zuba - prema svetom židovskom nauku!

OB
-obrisani-
01:22 30.03.2010.

Zidovi su osvojili amerikance i poslali ih u rat,Sada smo im mi na udaru a iz dana u dan samo se blati katolicka crkva a pogotovo u Slobodnoj Dalmaciji to je za povratit sta pisu .sve traze zamo da je oblate a ovdje promoviraju Zidovsku vjeru itd Hrvatska im smeta u EU radi velikog broja vjernika Trbamo vjerovat u tehnologiju ona nam donosi dobro haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije