Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Na ovom otoku zatvorenici beru grožđe i zarađuju po 1.500 eura mjesečno

Osim što stječu znanja i provode vrijeme u prirodi zatvorenici na ovom poslu zarađuju i do 1.500 eura mjesečno
23. lipnja 2015. u 11:40 8 komentara 2161 prikaza
Otok Gorgona
Foto: YouTube

Na talijanskom otoku Gorgona boravi 60-ak zatvorenika osuđenih zbog teških zločina poput ubojstava, krijumčarenja droge i pljački, no iako zatvor na otoku izaziva surove asocijacije, ovdje se radi o nečemu potpuno drukčijem. Zatvorenici su okruženi morem, ali i prekrasnim vinogradom u kojem provode dane. Umjesto da su u ćeliji, zatvorenike se uči o berbi i proizvodnji vina kako bi im s tim znanjima bilo lakše jednom kada budu pušteni na slobodu.

Osim što stječu znanja i provode vrijeme u prirodi, zatvorenici na ovom poslu zarađuju i do 1.500 eura mjesečno, piše Telegraph čiji su novinari imali prilike posjetiti otok. Vino koje zatvorenici proizvedu prodaje se za 80 eura po boci, a na godinu se proizvede manje od 3.000 boca. – Vruće je, no uživam u ovom poslu – rekao je 54-godišnji Carmelo iz Firence koji služi 16-godišnju kaznu zbog ubojstva. – Nije lako doći na ovaj otok, mnogo je zatvorenika koji bi htjeli biti na mom mjestu. Ako se dobro ponašate i poštujete čuvare i ostale zatvorenike, ostajete – rekao je ovaj bivši biznismen koji je u Firenci imao lanac barova i restorana.

Zbog dobrih rezultata ove je godine vinograd proširen, a vlasti se nadaju da će se isti projekt sa zatvorenicima napraviti i na obližnjem otoku Pianosi. S obzirom na to da niti jedan zatvorenik nije imao znanja o proizvodnji vina obučavaju ih stručnjaci, a u vinogradu provode šest sati, odnosno osam kada je berba. Osim vinograda na otoku se nalazi i farma gdje se zatvorenici brinu o kravama, svinjama, kokošima, ovcama, kozama i konjima. Naučili su kako se rade sir i med, kako se sadi povrće i peče kruh. Navečer se vraćaju u ćelije. – Volim ovaj posao, na svježem smo zraku i okruženi prirodom. Jednom kad izađem na slobodu, volio bih biti farmer, bilo u Italiji, bilo kod kuće u Albaniji – rekao je 32-godišnji Albanac.

Direktorica zatvora Santina Savoca rekla je kako je novac koji zatvorenici tamo zarade vrlo važan. – Pogotovo za strance među kojima mnogi iz zatvora uzdržavaju obitelji – rekla je Savoca. Zatvorenik Carmelo ispričao je kako nikada u životu nije radio ovakav posao. – Kada budem slobodan, nadam se da ću kupiti komad zemlje i posaditi svoj vinograd. Uvijek ću biti zahvalan ljudima koji su mi dali ovu priliku, ovo je bilo nevjerojatno iskustvo – rekao je Carmelo.

>> U prijenosu uživo kamere snimile 'šverc' preko zidina zatvora?

>> Zatvorenici iz Lepoglave uče o postanku i anatomiji pčela

Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • verica2:

  Prekrasno! Hvala Večernjem na ovom članku!

 • Avatar tituš
  tituš:

  Koliko zarađuju hrvatski radnici, a neke pitajte i kada su primili zadnju plaću???

 • Tihi:

  Dali netko zna koliko zarađuju naši zatvorenici ? Kad smo u svemu loši-nepošteni; prema građanima; možda smo barem tu malo pošteni prema nepoštenima ?