Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boca stoji 80 eura

Na ovom otoku zatvorenici beru grožđe i zarađuju po 1.500 eura mjesečno

Otok Gorgona
Foto: YouTube
23.06.2015.
u 11:40

Osim što stječu znanja i provode vrijeme u prirodi zatvorenici na ovom poslu zarađuju i do 1.500 eura mjesečno

Na talijanskom otoku Gorgona boravi 60-ak zatvorenika osuđenih zbog teških zločina poput ubojstava, krijumčarenja droge i pljački, no iako zatvor na otoku izaziva surove asocijacije, ovdje se radi o nečemu potpuno drukčijem. Zatvorenici su okruženi morem, ali i prekrasnim vinogradom u kojem provode dane. Umjesto da su u ćeliji, zatvorenike se uči o berbi i proizvodnji vina kako bi im s tim znanjima bilo lakše jednom kada budu pušteni na slobodu.

Osim što stječu znanja i provode vrijeme u prirodi, zatvorenici na ovom poslu zarađuju i do 1.500 eura mjesečno, piše Telegraph čiji su novinari imali prilike posjetiti otok. Vino koje zatvorenici proizvedu prodaje se za 80 eura po boci, a na godinu se proizvede manje od 3.000 boca. – Vruće je, no uživam u ovom poslu – rekao je 54-godišnji Carmelo iz Firence koji služi 16-godišnju kaznu zbog ubojstva. – Nije lako doći na ovaj otok, mnogo je zatvorenika koji bi htjeli biti na mom mjestu. Ako se dobro ponašate i poštujete čuvare i ostale zatvorenike, ostajete – rekao je ovaj bivši biznismen koji je u Firenci imao lanac barova i restorana.

Zbog dobrih rezultata ove je godine vinograd proširen, a vlasti se nadaju da će se isti projekt sa zatvorenicima napraviti i na obližnjem otoku Pianosi. S obzirom na to da niti jedan zatvorenik nije imao znanja o proizvodnji vina obučavaju ih stručnjaci, a u vinogradu provode šest sati, odnosno osam kada je berba. Osim vinograda na otoku se nalazi i farma gdje se zatvorenici brinu o kravama, svinjama, kokošima, ovcama, kozama i konjima. Naučili su kako se rade sir i med, kako se sadi povrće i peče kruh. Navečer se vraćaju u ćelije. – Volim ovaj posao, na svježem smo zraku i okruženi prirodom. Jednom kad izađem na slobodu, volio bih biti farmer, bilo u Italiji, bilo kod kuće u Albaniji – rekao je 32-godišnji Albanac.

Direktorica zatvora Santina Savoca rekla je kako je novac koji zatvorenici tamo zarade vrlo važan. – Pogotovo za strance među kojima mnogi iz zatvora uzdržavaju obitelji – rekla je Savoca. Zatvorenik Carmelo ispričao je kako nikada u životu nije radio ovakav posao. – Kada budem slobodan, nadam se da ću kupiti komad zemlje i posaditi svoj vinograd. Uvijek ću biti zahvalan ljudima koji su mi dali ovu priliku, ovo je bilo nevjerojatno iskustvo – rekao je Carmelo.

>> U prijenosu uživo kamere snimile 'šverc' preko zidina zatvora?

>> Zatvorenici iz Lepoglave uče o postanku i anatomiji pčela

Komentara 8

VE
verica2
12:24 23.06.2015.

Prekrasno! Hvala Večernjem na ovom članku!

Avatar tituš
tituš
13:56 23.06.2015.

Koliko zarađuju hrvatski radnici, a neke pitajte i kada su primili zadnju plaću???

MX
Mister X
12:19 23.06.2015.

Dali netko zna koliko zarađuju naši zatvorenici ? Kad smo u svemu loši-nepošteni; prema građanima; možda smo barem tu malo pošteni prema nepoštenima ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije