Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danak krize

Na određeno radi 20 posto radnika, mladih čak 40 posto

06.09.2016., Zagreb - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja organizirao je raspravu na temu Dualno trziste rada: Prekarni rad, rast nestandardnih oblika rada. Mirando Mrsic.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
07.09.2016.
u 17:25

U sektoru trgovine rad na određeno vrijeme stagnira, ali je zato jako povećan rad sa skraćenim radnim vremenom radnika

Rad na određeno predstavlja najrašireniji oblik nestandardnog zapošljavanja u Hrvatskoj koji već obuhvaća 20 posto zaposlenih u državi. Čak 40 posto mladih radi na određeno, pokazalo je istraživanje Instituta za razvoj i međunarodne odnose koje je provedeno u deset novih članica EU. Rad na određeno vrijeme značajno je povećan u metalnoj industriji, graditeljstvu te u sektoru agencijskog rada, gdje gotovo da i nema standardnog zapošljavanja.

U sektoru trgovine rad na određeno vrijeme stagnira, ali je zato jako povećan rad u skraćenom radnom vremenu. Za razliku od drugih analiziranih sektora, javno zdravstvo posljednjih godina bilježi pad rada na određeno vrijeme, kazali su Višnja Samardžija i Hrvoje Butković na raspravi o dualnom tržištu rada koju je organizirao sindikat znanosti, a u njoj su sudjelovali i predstavnici stranaka. Mirando Mrsić (SDP) kazao je da ne treba biti protiv nestandardnih oblika rada ako su oni dobrovoljni, no problem je kad takav rad postane nametnut.

Tomislav Ćorić iz HDZ-a podsjetio je da je snažna deregulacija bila poticana, no otvorile su se velike rupe u pravima radnika koje treba zatvarati, što nije lako. Istraživanje je pokazalo da je ekonomska kriza pridonijela daljnjoj segmentaciji tržišta rada u Hrvatskoj jer je povećan jaz između dobro zaštićenih radnika na standardnim ugovorima na neodređeno vrijeme i onih drugih koji takve ugovore nemaju te su izloženi sve većim neizvjesnostima.

>> Treba stimulirati rađanje do troje djece, obvezno i novcem

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
18:04 07.09.2016.

Moja baba čim vidi Mrsića odmah se sjeti da je zaboravila otići kod babe travaruše po lijek za bradavice.

OS
osica
17:37 07.09.2016.

Ah, a da je uspio onaj vaš ""auuu sorcing " Mrsiću, kakav bi rezultat bio ?

TH
than
23:27 07.09.2016.

Gle ovoga koji je unistio i mlade i stare. Sto se ovaj javlja. Unistio je cijelo trziste rada. Mladi rade na nekom osposobljavanju od godine, dvije za sicu (kao da se tu ima sto osposobljavati toliko vremena, na nekim radnim mjestima se sve nauci za nekoliko dana), a onda stariji s obitelji odu van, jer ih nitko nece (nema olaksica, prestari su...). Cim prijedjes 30tu i nemas posao bolje bjezi van po Mrsicevom modelu, a koji je i dan danas u istom stanju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije