Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na određeno radi 20 posto radnika, mladih čak 40 posto

U sektoru trgovine rad na određeno vrijeme stagnira, ali je zato jako povećan rad sa skraćenim radnim vremenom radnika
07. rujna 2016. u 17:25 11 komentara 604 prikaza
06.09.2016., Zagreb - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja organizirao je raspravu na temu Dualno trziste rada: Prekarni rad, rast nestandardnih oblika rada. Mirando Mrsic. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Rad na određeno predstavlja najrašireniji oblik nestandardnog zapošljavanja u Hrvatskoj koji već obuhvaća 20 posto zaposlenih u državi. Čak 40 posto mladih radi na određeno, pokazalo je istraživanje Instituta za razvoj i međunarodne odnose koje je provedeno u deset novih članica EU. Rad na određeno vrijeme značajno je povećan u metalnoj industriji, graditeljstvu te u sektoru agencijskog rada, gdje gotovo da i nema standardnog zapošljavanja.

 Spašava plivače Mislite da vam je posao dosadan - pogledajte onda ovog čovjeka stres na poslu ne pucajte i vi Šef vam 'puca po šavovima'? Evo kako biste se vi trebali ponašati

U sektoru trgovine rad na određeno vrijeme stagnira, ali je zato jako povećan rad u skraćenom radnom vremenu. Za razliku od drugih analiziranih sektora, javno zdravstvo posljednjih godina bilježi pad rada na određeno vrijeme, kazali su Višnja Samardžija i Hrvoje Butković na raspravi o dualnom tržištu rada koju je organizirao sindikat znanosti, a u njoj su sudjelovali i predstavnici stranaka. Mirando Mrsić (SDP) kazao je da ne treba biti protiv nestandardnih oblika rada ako su oni dobrovoljni, no problem je kad takav rad postane nametnut.

Tomislav Ćorić iz HDZ-a podsjetio je da je snažna deregulacija bila poticana, no otvorile su se velike rupe u pravima radnika koje treba zatvarati, što nije lako. Istraživanje je pokazalo da je ekonomska kriza pridonijela daljnjoj segmentaciji tržišta rada u Hrvatskoj jer je povećan jaz između dobro zaštićenih radnika na standardnim ugovorima na neodređeno vrijeme i onih drugih koji takve ugovore nemaju te su izloženi sve većim neizvjesnostima.

>> Treba stimulirati rađanje do troje djece, obvezno i novcem

OSVOJITE MAKEOVER
Žudite za promjenom? Prijavite se na naš makeover i osvojite CCC cipele i torbicu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Moja baba čim vidi Mrsića odmah se sjeti da je zaboravila otići kod babe travaruše po lijek za bradavice.

 • osica:

  Ah, a da je uspio onaj vaš ""auuu sorcing " Mrsiću, kakav bi rezultat bio ?

 • than:

  Gle ovoga koji je unistio i mlade i stare. Sto se ovaj javlja. Unistio je cijelo trziste rada. Mladi rade na nekom osposobljavanju od godine, dvije za sicu (kao da se tu ima sto osposobljavati toliko vremena, na nekim radnim ... prikaži još! mjestima se sve nauci za nekoliko dana), a onda stariji s obitelji odu van, jer ih nitko nece (nema olaksica, prestari su...). Cim prijedjes 30tu i nemas posao bolje bjezi van po Mrsicevom modelu, a koji je i dan danas u istom stanju.