Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMANJIVANJE LISTA ČEKANJA

Na MR-u Tesla 3 liječnici će se educirati o tome kad je ta pretraga doista potrebna

Doktorica Dijana Zadravec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
10.12.2019.
u 23:00

Radiološki edukacijski centar, vrijedan 32 mil. kn, od jeseni u KBC-u Sestre milosrdnice

Referentni centar za radiologijsku prevenciju, dijagnostiku, terapiju i rehabilitaciju bolesti glave i vrata inicirao je i uz pomoć novca iz europskih fondova te podršku Ministarstva zdravstva nabavlja uređaj za magnetsku rezonanciju Tesla 3, koji spada u najsofisticiranije MR uređaje, kako bi pokrenuo projekt edukacije liječnika i smanjivanja lista čekanja te omogućio pretrage na visokosofisticiranom magnetu.

Nepotrebne uputnice

Projekt je vrijedan 32 milijuna kuna i omogućit će edukaciju 1200 liječnika raznih specijalizacija, od obiteljske medicine, neurologa, radiologa, neurokirurga itd., kako bi ih se obrazovalo u kojim slučajevima propisivati pretrage magnetskom rezonancijom jer se u mnogim slučajevima uputnice za magnet ispisuju – nepotrebno.

Prof. dr. sc. Dijana Zadravec, voditeljica tog referentnog centra koji djeluje pri KBC-u Sestre milosrdnice, i zamjenica ravnatelja bolnice u koju dolazi MR Tesla 3, objašnjava kako se liste čekanja za preglede magnetskom rezonancijom neće dostatno smanjiti povećanjem broja aparata nego ciljanom edukacijom liječnika koji šalju pacijente na tu pretragu jer se vrlo često to čini bez valjanih razloga.

– Kroz iskustvo rada u KBC-u i referentnom centru shvatili smo da je srž problema u nemogućnosti sustava zdravstva da apsorbira toliko nepotrebno upućivanje na preglede magnetskom rezonancom. Zbog nacionalnog problema listi čekanja osmislili smo ovaj nacionalni projekt kojim će se edukacijom liječnika postići viša razina znanja o mogućnostima magnetske rezonancije te indikacijama za pretrage na MR-u. Liječnici tijekom svog obrazovanja ne dobivaju dostatnu edukaciju kada i koliko učestalo pacijenta uputiti na MR – rekla nam je Dijana Zadravec i dodala kako će se u sklopu projekta prvo educirati osam liječnika i četiri inženjera radiologije koji će provoditi edukaciju tijekom tri godine.

Svi troškovi seminara i radionica u sklopu te edukacije, kao i troškovi smještaja liječnika koji će doći na edukaciju plaćat će se iz 32 milijuna kuna povučenih iz europskih fondova. Ugovor o dodjeli bespovratnog novca iz fondova EU, odnosno 32 milijuna kuna kojima će se nabaviti MR Tesla 3, potpisuje se 17. prosinca u Ministarstvu zdravstva, a KBC Sestre milosrdnice time postaje radiološki edukacijski centar. Edukacija o indikacijama radioloških pretraga primarno će obuhvatiti liječnike opće/obiteljske medicine, hitne medicine i liječnike kliničare struka suradnih radiologiji – neurologe, kirurge, interniste, otorinolaringologe i dermatovenerologe. Osim njih, educirat će se radiolozi za rad na najmodernijoj radiološkoj opremi. Nakon isteka trogodišnje edukacije, na MR aparatu Tesla 3 provodit će se i novi znanstveno-istraživački i razvojni projekti.

Pravi pacijenti predugo čekaju

Prof. Zadravec objašnjava kako je zbog ponavljanih, loše indiciranih i nepotrebnih pretraga bespotrebno opterećeno radiološko osoblje, što za posljedicu ima manje učinkovit zdravstveni sustav. Osim toga, nastavila je, nisu zadovoljene potrebe korisnika zdravstvenih usluga jer pacijenti koji imaju pravilnu indikaciju za pretragu, zbog prevelikog broja drugih koji to nemaju predugo čekaju na red. Time je smanjena dostupnost usluga i kvaliteta pružene zdravstvene zaštite.

Upravo je zbog navedenih posljedica koje su prepoznate i u Sporazumu o partnerstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za korištenje Europskih strukturnih i investicijskih fondova za rast i radna mjesta u razdoblju 2014.-2020. neophodno financiranje projektnih aktivnosti koje su u usmjerene na postizanje cilja ovog projekta, navodi se u obrazloženju projekta. U Hrvatskoj, po popisu članova Hrvatskog društva radiologa, ima 815 specijalista i specijalizanata radiologije dok radioloških tehnologa ima 1700, određeni broj dionika bit će uključen u realizaciju projekta kao ciljana skupina projekta.

>> Pogledajte i ovaj video: Mirni prosvjed zdravstvenih djelatnika pred kliničkom bolnicom "Sveti Duh"

Komentara 1

NO
Nordik
07:29 11.12.2019.

Mislim da se uređaj za MR ne zove Tesla 3. Magnetska indukcija koja se koristi ima 3 T (Tesla jedinica za indukciju)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije