Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVALJIVAO ELITI

Na meti nikad prije osuđenog lopova našli su se Dubravko Grgić, Hrvoje Čermak...

Ivan Benko
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
07.06.2014.
u 10:13


Jučer je opet ponovio da je kriv, a prvi put obećao je da će vratiti novac

Nikad prije nije bio osuđivan, niti evidentiran u policijskim dosjeima kao počinitelj kaznenih djela, a onda je od prosinca 2012. i lani u nekoliko mjeseci nanizao 18 provala, uglavnom u kuće i vile bogatijih Zagrepčana. Na udaru su mu se našle vile poduzetnika Dubravka Grgića, Hrvoja Čermaka, sina generala Ivana Čermaka, Ivana Ergovića iz Nexe grupe, Ninoslava Pavića, viceguvernera Damira Odaka i njegove supruge...

Nikada nije završio faks

Zbog 18 teških krađa Ivan Benko je početkom godine pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora, a jučer mu je pred sutkinjom Jasnom Rađenović počelo ponovljeno suđenje zbog devet pokušaja provala u kuće i stanove imućnijih Zagrepčana, za koje je bio oslobođen. No, taj dio presude je ukinut, pa će mu se opet suditi za pokušaje provale, primjerice u kuću osuđenog bivšeg premijera Ive Sanadera, stan slovenskog veleposlanika Vojka Volka. Benko je lani na suđenju priznao krivnju i pokajao se, što optuženi rijetko čine, i obećao je da će prodajom poljoprivrednog zemljišta nadoknaditi štetu koju je počinio. Prema pravomoćnoj presudi, u državni proračun mora uplatiti 37.935 kuna.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Kako je lani pisao Večernji list, Benko je još u istrazi priznao krivnju rekavši da je provaljivao jer je bio ogorčen zbog klasnih razlika. Njegov polubrat je za naš list tada ispričao da je kao student otišao u Domovinski rat prekinuvši studiranje na Rudarsko-geološkom fakultetu, a na ratištu je proveo četiri godine i 11 mjeseci. Studij nikad nije završio, a u vrijeme provala bio je nezaposlen. Jučer u sudnici nije izgovorio da je provaljivao zbog klasnih razlika. Istina, malo se našalio pa je, nakon što je opet ponovio da je kriv, izgovorio: “Drago mi je što sam to počinio. Šalim se.”

Odšteta samo za HNB

U kuću viceguvernera Damira Odaka i njegove supruge provalio je lani u veljači i ukrao ključeve Odakova passata i toyote od njegove supruge, ključeve kuća u Zagrebu i Zadru i ključeve viceguvernerova zrakoplova cessne, novčanik, dokumente i sigurnosnu karticu HNB-a, dozvolu za plovidbu... Supružnike Odak oštetio je za 2316 kuna, a HNB za 7500 kuna. Za štetu koja mu je osobno nanesena Odak je ranije na sudu kazao da neće tražiti odštetu odnosno postavljati imovinsko-pravni zahtjev, nego će ga postaviti samo za štetu nanesenu HNB-u.

Iz kuće poduzetnika Dubravka Grgića ukraden je upaljač, aktovka Louis Vuitton te je obitelj poduzetnika oštećena za 15.000 kuna. Lani u srpnju Benko je provalio i u kuću Hrvoja Čermaka i ukrao mu regulator za ronjenje i torbu Mares, oštetivši ga za 1000 kuna. Iz kuće Ivana Ergovića odnio je ključeve audija i novac u raznim valutama, oštetivši ga za 9815 kuna. Provalio je i u dvorište kuće Sanaderovih, no oštetio je samo bakrene cijevi za oborinske vode s krova kuće i odustao od provale. Ninoslavu Paviću je, pak, iz kuće uzeo 5500 kuna i novčanik.

Komentara 2

NE
neboiznadzagreba
11:37 07.06.2014.

Lopovi prijavili kokošara da im je odnio sitniš iz pepeljare .

DA
darkofu
13:07 07.06.2014.

njega za premijera,da vrati pokrađeno hrvatskom nardu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije