Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko u Istri želi kuću u starinskom duhu, imat će problema s materijalom

Na meti drskih kradljivaca i starinske kamene erte

22.05.2009.
u 17:20

Sva starina je rasprodana. Onaj tko je još ima, ne želi je prodati i dobro je čuva - kaže zidar Dean Vivoda i dodaje: - Stare kamene erte više je nemoguće kupiti. Povremeno osvane tek pokoji oglas u novinama, no i on ubrzo bude maknut jer se kupac odmah javi.

Česte krađe kamenja
Krađe te vrste građevinskog materijala sve su češće. Opustošena mjesta, ruševne kuće i štale bez poznatog vlasnika već su odavno pokradene, kaže Dean. Trenutačna cijena jednog metra neobrađene, grube kamene erte na crnom tržištu iznosi 30 eura. Ako je riječ o obrađenom kamenom voltu, cijena može doseći i nekoliko stotina, pa čak i tisuća eura.

- Za starinski isklesani volt može se dobiti koliko god se traži! - naglašava buzetski građevinar. Velika potražnja na tržištu vlada i za kamenjem. Dok su ga nekad stari Istrani primjenjivali u polju, radeći zidove na zemljanim terasama kako se one ne bi urušavale, danas tim kamenjem mnogi grade kuće i vile. Kubik takvog kamenja stoji od dvjesto do tristo kuna. Pojašnjava kako se još uvijek više gradi ciglama nego kamenjem.

Paprene cijene
Razlog je što gradnja metra kamenog zida stoji čak nekoliko stotina kuna više. Interes vlada i za starim krovnim tavelicama. Njihova se cijena, po komadu, kreće od dvije do četiri kune. Toliko stoje i nove u trgovinama. Starih tavelica se, za razliku od jerti, još da naći. Investitorima dubljeg džepa i veće platežne moći privlačne su i stare hrastove grede, odnosno daske. Što su više izjedene i probušene od crva, to imaju veću vrijednost.


Kamene kuće u istri moderne

Gradnja kvadrata kamenog zida stoji oko 850 kuna. U deset radnih sati stigne se sagraditi od 1,2 do 1,5 metara kvalitetnog kamenog zida. Kamen se mora pomno obrađivati, a to iziskuje određeno vrijeme što u konačnici dovodi do većih troškova - kaže buzetski građevinar Božo Tadić. Prema njegovim riječima kubik lomljenog kamena stoji oko 650 kuna. - Do prije deset godina nitko nije počinjao graditi kuću iz temelja kamenom kao osnovnim materijalom. Danas su takvi primjeri sve češći, a kamena je sve manje - ističe Božo Tadić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije