Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majka i kći slučajno pronašle u šetnji

Na Lonjskom polju pronađena municija iz doba Vojne krajine

Lonjsko polje
Nikola Čutuk/Pixsell
11.10.2023.
u 07:09

I dosad smo za posjetitelje imali Stazu graničara, koja sada ima i materijalno uporište, rekao je Domagoj Šajatović

Gotovo 400 komada tanadi i željeznih kugli različitih veličina pronađeno je u samo nekoliko dana na području Parka prirode Lonjsko polje, točnije na jednoj stazi u selu Krapje.

Prve su kugle 1. listopada slučajno pronašle majka i kći u šetnji Stazom graničara i odmah ih donijele u Posjetiteljski centar Parka prirode. Park je zatim pozvao arheologe te je na tom području ubrzo nađena veća količina tanadi i željeznih kugli. Arheološko istraživanje pokazalo je da je riječ o većem nalazu s obzirom na to da su uz kugle pronađeni i metalni dijelovi pribora.

Pronađeno 400 komada

Kako je rečeno prilikom predstavljanja nalaza na konferenciji za novinare u Krapju, riječ je o ukupno oko 400 komada željeznih kugli, promjera od 18 do 30 milimetara, koje su očito bile korištene kao tanad za puške ili topove.

Arheolog i kustos Luka Štefan iz Muzejske zavičajne zbirke Grada Novske, koji je obavio pregled terena, rekao je da nas ovi novi nalazi vode u vrijeme Vojne krajine, odnosno razdoblje od 16. do 19. stoljeća, kada je Krajina predstavljala područje koje je štitilo Habsburšku Monarhiju od prodora Osmanlija, a prostirala se i Lonjskim poljem.

– Ovaj nalaz metalnih kugli, koje su bile korištene kao municija za puške kremenjače ili manje topove, tek je početak daljnjeg istraživanja kako bi se cijeli nalaz stavio u pravi kontekst – rekao je Štefan najavivši time i šira arheološka istraživanja područja na kojem je municija pronađena.

Zanimljivo je da su nalazi pronađeni upravo na tzv. Stazi graničara, koju su u parku prirode uredili upravo kako bi posjetitelje educirali o vremenu Vojne krajine, kada su i na području Lonjskog polja postojali čardaci s kojih su se promatrala kretanja turske vojske. Nekada se na tom prostoru protezala Vojna krajina – granica između Austro-Ugarskog i Osmanskog Carstva. Konkretno, ova pješačka staza kreće iz Posjetiteljskog centra Krapje u smjeru pašnjaka Orlinci i ornitološkog rezervata Krapje đol te su uz tu šetnicu, kao promatračnice, izgrađene dvije replike drvenih povijesnih stražarnica (čardaka) koje podsjećaju na burnu povijest Vojne krajine i život graničara.

POVEZANI ČLANCI:

Lonjsko polje je, naime, odigralo svoju ulogu u tom važnom trenutku hrvatske povijesti, u vrijeme kada su u Europu nahrupili Osmanlije, a Habsburška Monarhija i sve velike europske države tražile način kako zaustaviti njihov prodor. Ovo je bilo granično područje, branila se prirodna granica monarhije koju je tvorila rijeka Sava i poplavna područja koje nije bilo jednostavno prijeći.

Cijelo područje Posavine bilo je stoga dio Vojne krajine, sustava obrane kojim su upravljali Habsburgovci, pa su se na njezinim prostranstvima nalazili čardaci, kule, stražarnice i vojne utvrde raznih tipova, s ciljem zaustavljanja Turaka. To je područje imalo i poseban pravni status, a vojnici koji su tu djelovali zvali su se graničarima. Graničari su bili i posada čardaka, drvenih stražarnica na stupovima koje su u tom vremenu služile kao promatračnice. Na njima su se, prema zapisima, svakog tjedna izmjenjivali stražari graničari, u skupinama od najmanje četiri, a najviše dvanaest osoba, ovisno o položaju samoga čardaka. Kako bi se kvalitetno pokrila cijela granica, čardaci su se gradili na svaka tri kilometra.

Slijede opsežna istraživanja

Pretpostavka je i da su pronađene kugle bile sastavni dio opreme jednog takvog čardaka – promatračnice, no to će se sa sigurnošću znati nakon opsežnijih arheoloških istraživanja koja će, kako je već spomenuo Luka Štefan, pronađene predmete staviti u točno određeni kontekst.

U sjedištu Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje ističu kako su nalazi materijalni dokaz o dijelu hrvatske povijesti iz vremena Vojne krajine, koji će obogatiti sadržaje parka prirode.

Ravnatelj Javne ustanove Domagoj Šajatović istaknuo je kako sada imamo čvrste dokaze o vojnoj granici na području Lonjskog polja.

"I dosad smo za posjetitelje imali Stazu graničara, koja sada ima i materijalno uporište. Zahvaljujem stručnom timu koji je uporno radio na nalazištu. Vjerujem da će se daljnjim radom arheologa pronaći još vrijednih predmeta iz naše povijesti", rekao je u utorak Šajatović.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Stambeni objekti u Zagrebu koji se ne mogu priključiti na vodovod

Komentara 1

ST
stiper
09:05 11.10.2023.

Nije municija nego STRELJIVO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije