Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv krivolova

Na lomači spaljeno čak 168 mreža, 12 vrša, 60 samica...

\'06.11.2010., Sisak - Clanovi Zajednice sportsko ribolovnih udruga spalili su na obali Kupe 200-tinjak zaplijenjenih mreza. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
18.11.2010.
u 17:10

Ove će godine u poribljavanje biti uloženo oko 100.000 kuna, a do sada je ubačeno oko 3000 kg mlađi

Nakon višegodišnjih nesporazuma i različitih stajališta o nadležnosti nadzora i zaštite voda na području Lonjskog polja, ribočuvari Zajednice sportskih ribolovnih udruga Sisak i nadzornici Javne ustanove Parka prirode napokon su zajedno na tom zadatku.

I vatreni obračuni

To je jedini način da se zaštiti jedno od najvećih prirodnih mrijestilišta u ovom dijelu Europe, te očuva bogati riblji fond. Dosadašnji nesporazumi najviše su pogodovali ribokradicama. Loveći nedopuštenim mrežama često su zatvarali riblje staze prema mrijestilištima, a susreti s ribočuvarima nerijetko su završavali fizičkim obračunima, pa čak i pucanjem iz vatrenog oružja.

– Iako imamo vrlo dobru suradnju s policijom, a mnogi su krivolovci procesuirani i kažnjeni, krivolov ne jenjava. On je najizraženiji u Lonjskom polju, gdje su se krivolovci opravdavali da je tamo dopušten tradicijski ribolov mrežama. Na sreću, opet smo uspostavili suradnju s nadzornicima Javne ustanove, pa vjerujem da ćemo biti djelotvorniji – rekao je voditelj ribočuvarske službe pri Zajednici ŠRU Sisak Željko Sučević.

Raskošna zapljena

O obujmu krivolova govori i zadnje spaljivanje nedopuštenih ribolovnih alata što ih je posljednjih mjeseci zaplijenilo 13 ribočuvara Zajednice. Tako se "na lomači" našlo 168 raznih mreža ukupne dužine oko 4,5 kilometara, 12 vrša, 60 samica i 15 strukova. Spaljivanju mreža na obali Kupe u Sisku bio je nazočan i glavni nadzornik u Parku prirode Zlatko Posavec.

– Sada se opet zajednički borimo protiv krivolova. Mislim da jedino zajednički možemo smanjiti broj tih kaznenih djela. Posebno je kritično razdoblje mrijesta u Lonjskom polju, kada se čini višestruka šteta – rekao je Posavec. Ove će godine sisačka Zajednica ŠRU u poribljavanje uložiti oko 100.000 kuna. Dosad su vode poribljene s oko tri tisuće kilograma riblje mlađi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije