Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVAČIJE JE PRAVO ŽIVJETI Koncert na zagrebačkom središnjem trgu s ozbiljnom porukom

Na koncertu u čast Luki Ritzu okupile se tisuće zabrinutih građana

08.11.2008.
u 14:05

Strah me izaći van jer više ne znam kakav je čovjek koji me na ulici pogleda – kažu 15-godišnjakinje Lucija i Morana, jedne od nekoliko tisuća građana koji su izašli na središnji zagrebački trg prosvjedovati protiv nasilja među mladima. Svačije je pravo živjeti - izvikivali su mladi i stari, prisjećajući se svih žrtava maloljetničkog nasilja i pokušavajući natjerati državne i gradske vlasti da napokon poduzmu konkretne poteze.

Mladi predlažu...
– Ispunjavajte obveze i čuvajte se. Ono što se dogodilo u posljednjih devet mjeseci, neoprostivo je – govorio je pred novinarima zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U svom govoru najavio je posebne mjere koje bi trebale mladima dati sigurnost, no predstavit će ih tek za tjedan dana.


Ne bi li ubrzali Bandićevu reakciju, mladi su preko 25 anketara, redom učenika V. gimanzije, ponudili cijeli niz prijedloga: nadzorne kamere na svim autobusnim i tramvajskim stajalištima, više redara ispred klubova, svjetla, ograde i policiju u parkove i igrališta, kvartovske huligane redovito na obavijesne razgovore i policijski sat do 23 sata za mlade do 16 godina, samo su neki od prijedloga. Bandić nije odgovorio hoće li ih poslušati, a Krunoslav Borovec iz policije i nije mario za ideje.

– Ankete nisu same po sebi dovoljne, a slučajni prolaznici koji su je danas ispunili ne mogu dati realnu sliku – rekao je Borovec, očito ne znajući da se anketom među mladima koja se provodi već dva dana prikupljaju podaci o najopasnijim mjestima u Zagrebu kamo izlaze mladi.

Opasni parkovi
– I ja sam bio žrtva nasilja i nikad nisam uzvratio udarac. Pretrpio sam jer da sam vratio, bilo bi samo gore – rekao je 15-godišnji Filip iz Dugava.

Najopasnija mjesta za mlade svakako su igrališta i parkovi u Dugavama, Sopotu, Središću, Ribnjaku i Pešćenici.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije