Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pupovac: Svi ubijeni vjerovali su da im se ništa neće dogoditi i nikome nisu ništa napravili

U pratnji su predsjednika Vlade i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, a u Varivodama i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević
28. rujna 2020. u 11:53 71 komentara 6685 prikaza
Plenković na obljetnici u spomen na srpske civile s područja Šibensko-kninske županije
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Premijer Andrej Plenković danas je u Varivodama osudio zločin nad nevinim žrtvama. "Duboko žalim zbog toga i u ime Vlade izražavam sućut za vaše najbliže čije hrvatska država nažalost nije uspjela zaštiti", rekao je premijer u Varivodama gdje je položio vijenac za sve ubijene.

Premijer sa suradnicima obišao Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske PREMIJER PLENKOVIĆ: 'Dobro je da Pupovac ode u Škabrnju, izgledno je da ja odem u Varivode'

"Vjerojatno su ostali u svojem uvjerenju da se nikome neće ništa dogoditi. Zajedničko im je bilo da ih nije imao tko zaštiti od onih koji su nastavili rat nakon rata. Oni koji su uime države dali obećanje da će to učiniti, nisu to učinili. Nisu ih zaštitili ovdje ni u brojnim drugima mjestima. Velikoj većini njih zajedničko je da njihove ubojice nisu traženi, a ako su procesuirani, nisu odgovarali. Naša javnost nema saznanja o činjenicama", kazao je Milorad Pupovac.

 

Istaknuo je Milorad Pupovac u svom govoru i da su nad Hrvatima do Oluje napravljeni zločini i da i prema njima treba imati isti osjećaj osjećanja i sućuti. – Odlučili smo zajedno s premijerom Plenkovićem sve ovo jer ratovi često počinju otvaranjem grobova iz prethodnih ratova, a završavaju zatvaranjem grobova novih ratova. Dolazak Miloševića u Knin, Milanovića i Medveda u Grubore i sada premijera u Varivode nacionalno je odgovorno i svi nedužno stradali na ovaj su način priznati – rekao je, među ostalim, Milorad Pupovac.

Veran Matić, izaslanik predsjednika Srbije rekao je kako nitko ne može ići dalje ako će razmišljati samo o svojim žrtvama.  - Sve te žrtve su i naše žrtve i o svima moramo voditi jednako računa. Svi trebaju razumjeti što se dogodilo, a ovakvi događaji doprinose promjenama - kazao je. Rekao je da ne zna kakvi su planovi Aleksandra Vučića i planira li doći u Škabrnju ili Vukovar.  Matić je dodao da će osobno nastojati biti na svakom od tih mjesta. 

Tog 28. rujna 1995.  ubijeno je devet civila, mahom staraca. Ubijeni su na kućnom pragu Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67) i Marko Berić (82) te 84-godišnji Mirko Pokrajac. Za zločin u Varivodama nitko nije odgovarao, a osuda zločina nad civilima u Varivodama nastavak je stajališta izrečenog na proslavi oslobodilačke akcije Oluja kada je istaknuto da je to zločin, da ga treba osuditi  i da su sve to žrtve neovisno o nacionalnosti i vjeri. 

Jovan Berić stigao je na komemoraciju u Varivode. Kazao je da počinitelji zločina u Varivodama nisu pronađeni. Ubijeni su mu otac, majka i stric, i to na kućnom pragu. Pozdravlja dolazak premijera na komemoraciju.

"Proces koji traje 17 godina dovoljno govori sam po sebi. Ja pozdravljam što se dolazi, ali u Hrvatskoj nije bilo poznato da je bilo žrtava među Srbima toliko koliko je bilo i da su se na neki način umanjivala ta stradanja nakon Oluje te da se sada na neki način realnije prikazuju te stvari, a to je, po mom mišljenju, korak naprijed", kazao je Berić.

"Nisam tako plakala kao sada. Tata i mama, oboje su imali 68 godina. Na pragu kuće poginula je mama, a tata ovdje sa strane. Javili su sutradan da se to dogodilo, a dok smo mi uspjeli doći, već su bili zakopani. Vidjeli smo zemlju i križ. Ukupno je ubijeno devet ljudi, koliko ja znam", kazala je Nevenka Stipišić Berić.

Na novinarsko pitanje što znači dolazak premijera Plenkovića i ostalih dužnosnika na komemoraciju, kazala je da sada konačno slobodno može reći sve što se dogodilo.

"Znači mnogo to što dolaze, ali izmučena sam rješavanjem toga slučaja. Pomak je jedino što se osjeti u zraku. Ja to nikome tada nisam mogla reći, nisam imala slobodu nikome to reći", kazala je.

"Dolazak premijera na 25. obljetnicu u Varivode svakako znači iskorak izgradnji povjerenja, ali ostaje činjenica da je prošlo 25 godina, da kazneni progon nije okončan niti su sve obitelji koje su tužile RH dobile naknadu štete", kazala je Vesna Teršelić, voditeljica Documente.

 

 

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
 • Avatar Mars
  Mars:

  Nisam primijetio Plenkovića jučer na komemoraciji u Gornjim Jamama (Glina). Među ubijenim braniteljima i civilima bilo je i troje djece. Bit će da jučer nije nije bio raspoložen za lijepe geste.

 • Ante III:

  Pupovac nikad ne spominje civine zrtve sa Hrvatske strane

 • Ante III:

  Nadoknadit stete? Cije od strane Srbije? Za razorene gradove Vukovar ,Osijek,Vinkovci,Karlovac ,Zadar i ostale