Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijumf zadarske policije

Na katu kuće napravio sofisticirani laboratorij za uzgoj marihuane

labolatorij marihuane
Foto: PU zadarska
1/4
21.11.2018.
u 10:53

Muškarac (53) je u potkrovlju obiteljske kuće napravio improvizirani, ali vrlo sofisticirani laboratorij za uzgoj marihuane u kojem je policija pronašla 419 stabljika marihuane

Policijski službenici Odjela kriminaliteta droga, Službe kriminalističke policije Policijske uprave zadarske, dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom sa zadarskog područja kod kojeg su pretragom obiteljske kuće u Zadru pronašli pravi laboratorij za uzgoj marihuane.

– Na gradskom predjelu Brodarica, u kojoj je osumnjičeni s obitelji neprijavljeno boravio, u potkrovlju kuće uredio je improvizirani, ali vrlo sofisticirani laboratorij za uzgoj marihuane. U tako uređenom laboratoriju, stvorio je uvjete za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj kanabisa to jest droge marihuane i to višestruko kvalitetnije od iste takve uzgojene u prirodnim uvjetima na otvorenom prostoru.
Ovo je do sada najsofisticiraniji sustav za INDOR uzgoj marihuane pronađen na području Policijske uprave zadarske – istakli su iz zadarske policije.

Pretragom je pronađeno 419 stabljika marihuane od kojih se berbom sa svake dobije od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova droge marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma.

U laboratoriju je 53-godišnjak imao i do tri berbe pa se procjenjuje da je godisnje proizvodio gotovo 200 kg
Foto: PU zadarska

– Marihuana uzgojena na ovaj način, posjeduje znatno povećan udjel aktivnog  sastojka THC-a u odnosu na običnu marihuanu, pa je tako i njena cijena na narkotržištu znatno veća. Cijena kilograma ovakve marihuane na ilegalnom narkotržištu je oko 22 tisuće kuna, a ukupna vrijednost pronađene trave premašuje 350 tisuća kuna, a pri uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, tako da se gram preprodaje po 110 kuna, što u konačnici čini njenu vrijednost većom od dva milijuna kuna – istakli su iz zadarske policije dodajući da je 53-godišnjak cijelu etažu kuće toplinski izolirao, opremio s klima-uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavom za dopremanje čistog zraka, sustavom infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka. Isto tako instalirao je sustave za pročišćavanje vode,  navodnjavanje i prehranu biljaka.

Uz to, navedeni je precizno vodio evidenciju o datumima sadnje, zalijevanja i prehrani biljaka kao i dozama dodanog gnojiva. U navedenom prostoru osumnjičeni je tijekom rujna i listopada ove godine, zasadio i uzgojio ukupno 419 stabljika visine od 4 do 100 centimetara, od kojih je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke u fazi rasta.

Pretragom je uz navedenu opremu pronađeno i oduzeto: 546 grama droge marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakuumiranje osušene droge namijenjene daljnjoj preprodaji. 

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je pronađena marihuana bila namijenjena distribuciji na zadarskom narkotržištu.
Uz kaznenu prijavu zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, 53-godišnjak je priveden pritvorskom nadzorniku te će biti odveden na ispitivanje kod Općinskog državnog odvjetnika, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru. Kako doznajemo, osumnjičeni R.K. dosad uopće nije bio u evidenciji zlouporabe droga.

Komentara 6

IB
istina_boli
12:41 21.11.2018.

Da, fotonaponske celije sluze ne samo za dobijanje struje nego i kao termo izolacija posto pajkani na helihopterima imaju IC senzore kojima lako prepoznaju koja kuca mnogo vise zraci toplotu od ostalih. I prozore je trebo termo izolirat jer ii oni isijavaju vise od prosjeka. To je osnovni nacin kako pajkani posumnjaju da netko proizvodi konoplju koja je u normalna vremena bila izuzetno pozeljna biljka jer je jedna od najkorisnijih biljaka za covjeka, ali danas kriminalci vladaju pa je sve okrenuto naopako.

VO
vorda400
12:03 21.11.2018.

Netko ga je prodao ili mu je naglo skočio račun za struju 😁

TO
torente
15:41 21.11.2018.

Bravo majstore, steta sta su te nasli. Zelim ti zdrav i dug zivot. Pece!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije